Internetmarketing en SEO woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internetmarketing en SEO woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internetmarketing

B2B

  • Business to Business
  • BtoB
Sector van bedrijven die zaken doen met andere bedrijven.

Backlink

Inkomende link naar een website. Links zijn voor zoekmachines een belangrijke graadmeter, waaraan bepaald kan worden dat een website belangrijk is of niet. Hierbij geldt dat een link belangrijke site (authoritiy) zwaarder telt dan een startpagina met honderden links.
Bij de meeste zoekmachines kun je met link:domeinnaam.nl kijken hoeveel links naar de pagina zijn opgenomen.
Bij de meeste zoekmachines kun je met link:domeinnaam.nl kijken hoeveel links naar de pagina zijn opgenomen.

Banner

Een rechthoekige afbeelding met reclame op een website. Het is de bedoeling dat de internetsurfer daarop klikt. Bij elke klik verdient de eigenaar van de website een paar centen. Banners zijn er in verschillende formaten en kunnen behalve statisch (vast beeld) als animerend (bewegend) zijn. Tegenwoordig zijn er ook banners die een complete film laten zien.

Banner ad

  • Banner
  • Reclameuiting
Een afbeelding met reclame, waarop de bezoeker kan klikken. De bezoeker gaat dan vervolgens naar een bepaalde reclamesite. De webmaster die een banner ad plaatst krijgt vaak per klik of per gerealiseerde verkoop een x-bedrag.

Below the line

Marketingmethode om een bepaald product of bepaalde dienst een korte termijn te promoten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van direct marketing en/of promotieacties.

Black hat SEO

Black hat SEO is het optimaliseren van de website zodat deze hoog in de lijst van de zoekmachine komt, hiervoor wordt er gebruik gemaakt van technieken die buiten de richtlijnen van de zoekmachines vallen. Zoekmachines geven vaak richtlijnen op van wat voor de zoekmachine aanvaardbaar is en wat niet aanvaardbaar is. Wanneer de webmaster zich niet aan de regels houdt, kan dit leiden tot een lage plaatsing (ranking) of zelfs dat de site wordt verwijderd uit de zoekmachine. Een White hat SEO houdt zich wel aan de regels van de zoekmachines.

Blog

  • Weblog
Een website die geregeld vernieuwd wordt en waarop alle informatie op chronologische volgorde (op datum) wordt weergegeven. De nieuwste bijdragen van een weblog staan bovenaan in de voorpagina. De weblog is een soort dagboek van een auteur, waar hij/zij de informatie kan opzetten die hij/zij zelf bepaald en wil delen met de bezoekers. De bezoekers kunnen vaak commentaar bij de artikelen achterlaten, zodat de auteur ook een reactie terug kan verwachten. Sommige weblogs worden onderhouden door meerdere auteurs met dezelfde interesses. Een bekende spraakmakende blog is Geenstijl.nl.

Blogkermis

Verzameling van artikelen die door diverse bloggers worden ingezonden. Een blogkermis behandelt een bepaald onderwerp, zoals het thema E-Commerce.

Blogmonitoring

Het in de gaten houden van interessante weblogs, zodat je weet wat er op de markt speelt. Blogmonitoring is een vorm van een knipseldienst, maar richt zich speciaal op weblogs (en eventueel andere internet nieuwsdiensten).
Met Google Alerts kun je bepaalde zoekwoorden monitoren.
Met Google Alerts kun je bepaalde zoekwoorden monitoren.

Bounce

Wanneer een e-mail wordt verstuurd, maar deze niet afleverbaar is bij de ontvanger, zal dit mailtje worden teruggestuurd naar de verzender. Redenen van een bounce zijn dat wanneer de e-mailadres niet (meer) bestaat of de mailserver niet bereikbaar is. Uit beveiligings oogpunt wordt soms de bounce uitgezet, omdat spammers vaak gebruiken maken van gespoofde (valse) e-mailadressen.

Bounce rate

Het percentage van e-mails die niet aankomen bij de ontvanger aankomen, omdat het adres niet goed is. Deze boodschappen worden door de mailserver terug gestuurd naar de verzendende partij.

Boven de vouw

  • Above the fold
Het zichtbare deel van een internetsite dat de bezoeker kan zien zonder te hoeven scrollen. Dit is voor de adverteerder de meest gewilde positie voor de banners, want dit ziet de bezoeker het eerst voordat deze begint te scrollen.

Breadcrumbs

  • Broodkruimelspoor
  • Kruimelpad
  • Link path
Een indicatie in de website waaraan de bezoeker kan zien welke weg hij gevolgd heeft om de betreffende pagina te komen. Door het pad te voorzien van hyperlinks, kan de bezoeker makkelijker naar een hoger niveau navigeren. De breadcrumbs maken het navigeren in de hiërarchische structuur van de site eenvoudiger.
Tweakers.net maakt gebruik van breadcrumbs.
Tweakers.net maakt gebruik van breadcrumbs.

Bulkmail

Een e-mailbericht dat naar een groot aantal geadresseerden wordt verstuurd, vaak een nieuwsbrief of publiclatie.

BVA

  • Bond van Adverteerders
De BVA biedt transparantie in de reslatie tussen bureaus, adverteerders, exploitanten en overheid op het gebied van commerciële communicatie. De in 1919 opgerichte organisatie houdt een vinger aan de pols bij marktontwikkelingen en schept daarbij een klimaat waarin adverteerder, medium, bureau en overheid als gelijkwaardige partners kunnen opereren.
Logo van de Bond van Adverteerders.
Logo van de Bond van Adverteerders.