Internetmarketing en SEO woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internetmarketing en SEO woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internetmarketing

ABC link

Eenzijdige linkruil tussen twee webeigenaren, waarbij ieder meerdere domeinen onderhouden.

Above the line

Marketingmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele massamedia, zoals televisie, radio, affices, tijdschriften, kranten, sponsering, enzovoort. De reclameboodschap is voor iedereen gelijk. Vaak wordt deze manier van adverteren gebruikt om een imago van een product of dienst te versterken of een nieuw product in de kijker te plaatsen.
Winnaars van de Gouden Loeki (reclameprijs voor tv) in 2002.
Winnaars van de Gouden Loeki (reclameprijs voor tv) in 2002.

Acquisitie

De belangrijkste doelstelling van de e-marketeer: het trekken van de bezoekers naar de website.

Advertenties

Verzamelnaam voor alle commerciële uitingen. Onder advertenties vallen tekstadvertenties, banners, advertorials, buttons, video boodschappen en tekstlinks.

Advertorial

 • Tekstblok
 • Textad
 • Informercial
Advertentievorm, waarbij de adverteerder een informatief verhaal op een website zet met een (verborgen) reclameboodschap.

Adview

 • Impression
 • Exposure
Het zien van een banner ad (advertentie op een website) door een bezoeker.

Adwords

 • Google Adwords
Het advertentieprogramma van Google. Met behulp van Adwords kan een bedrijf, website of reclamemaker een tekstlink plaatsen op de bij Google Adsense aangesloten websites. Adwords werkt met een biedsysteem, waarbij het bedrijf met het hoogste bieding op een bepaald trefwoord (keyword) beter gepositioneerd wordt binnen de advertentieblokken. De advertentieblokken worden samengesteld aan de hand van de keywords die binnen de website waarin de advertentieblokken zijn opgenomen. Adwords werkt met een Pay-Per-Click programma, waarbij de adverteerder moet betalen per bezoeker die op een tektslink klikt. Binnen Adwords is het ook mogelijk om te adverteren met het Pay-Per-Action programma, waarbij de bezoeker een bepaalde actie moet voordat de adverteerder betaald. Hierbij zijn de advertentiekosten per betaling een stuk hoger.
Google Adwords introductie.
Google Adwords introductie.
Een advertentieblok van Google.
Een advertentieblok van Google.

Affiliate

 • Affiliate-programma
 • Partner-programma
Een website met een link naar een e-commercesite. De webmaster krijgt voor elke klik op de link of elk verkocht artikel een bepaald bedrag.
Bijna alle grote internetboekhandels hebben een partnerprogramma, zo ook BOL.COM.
Bijna alle grote internetboekhandels hebben een partnerprogramma, zo ook BOL.COM.

Affiliate Marketing

Marketing model waarbij de ene site (affiliate) producten en advertenties van een andere site laat zien in ruil voor vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer op de site boeken worden aangeboden, krijgt de webmaster een bepaalde financiële vergoeding bij elk boek dat daadwerkelijk wordt verkocht.
Een bekende Internetboekhandel met affiliate marketing is BOL.COM.
Een bekende Internetboekhandel met affiliate marketing is BOL.COM.

Affiliateprogramma

 • Partnerprogramma
Een service die bezoekers via links bij e-commercesites brengt, met als gevolg meer unieke bezoekers, leads en verkopen voor deze sites. De site met de link kan bij elke verkoop een klein bedrag verdienen. Veel boekenverkopers op het internet hebben een partnerprogramma, bijvoorbeeld Proxis, BOL.COM en Boeknet.
BOL.COM.
BOL.COM.

Alt text

 • Alternative text
Een tekstalternatief voor grafische afbeeldingen op een website. De alt text is zichtbaar wanneer de bezoeker met de muis over het plaatje gaat of wanneer het plaatje niet aanwezig is. Ook is de alt text belangrijk voor mensen met een verminderd zichtvermogen of zelfs blind zijn, de alt text wordt namelijk door de blindenbrowser voorgelezen. Tevens wordt de alt text door zoekmachines geïndexeerd. Het is dus belangrijk dat elke grafisch bestand wordt voorzien van een goede en beschrijvende alt text.

Angel money

Het allereerste geld (vaak beschikbaar gesteld door vrienden en familie) waarmee jonge ondernemers hun internetbedrijf proberen op te zetten.

Arbitrage

 • Google arbitrage
Het gebruik maken van prijsverschillen om zo geld te verdienen. Binnen de SEO-wereld (zoekmachine optimalisatie) wordt met arbitrage de kunst van het trekken van bezoekers middels adverteren bedoeld, waarbij de bezoekers verleid worden om op de advertenties te klikken (waaraan geld wordt verdiend). Het adverteren om bezoekers te lokken, kost een fraktie van wat de website verdiend met advertenties. Onder Google arbitrage wordt verstaan, wanneer er gebruik wordt gemaakt van Google Adwords (advertentieprogramma voor adverteerders) om bezoekers te lokken en van Google Adsense (advertentieprogramma voor webmasters) om geld mee te verdienen. Uiteraard is Google zelf geen voorstander van arbitrage.