Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

Warblog

Een weblog die gericht is op oorlog en terrorisme. Direct na de aanslag op de Twin Towers zijn er meerdere van dit type weblogs op het internet verschenen.

Watermark

  • Watermerk
Een plaatje dat als achtergrond wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een internetpagina, waar de tekst overheen schuift zonder dat het plaatje meegaat.

WCAG

  • Web Content Accessibility Guidelines
Aanwijzingen voor het gebruik van internetpagina's ten behoeve van gehandicapten.

WCM

  • Web Content Management
Het proces voor het beheren van web content met gespecialiseerde hulpmiddelen.

Web

  • www
  • World Wide Web
  • Internet
Een grote verzameling van internetpagina's die onderling gekoppeld zijn. Door gebruik te maken van zoekmachines, zoals Google en Altavista, kun je de verschillende pagina's vinden. Het internet bevat miljoenen verschillende websites met verschillende onderwerpen.

Web 1.0

Het oorspronkelijke web, waarin de webbrowser centraal staat. De opmaak van de site bestaat onder Web 1.0 uit op de hypertext-gebasseerde content. Hieronder vallen ook de Flash en dynamische websites. De content wordt onder Web 1.0 door de maker/eigenaar van de websites geleverd. De term Web 1.0 kwam nadat de term Web 2.0 was bedacht.

Web 2.0

Een term dat bedacht is door Tim O'Reilly van de O'Reilly Media in 2003. Web 2.0 staat voor de tweede generatie van op webgebasseerde omgevingen en gehoste dienststen, zoals sociale netwerksites, wiki's en blogs. Deze sites faciliteren samenwerking en delen tussen de gebruikers. Hoewel Web 2.0 de suggestie opwekt dat het gaat om een tweede versie van het internet, is dit niet het geval. Web 2.0 gaat meer over de manier waarop webontwikkelaars de sites ontwikkelen, waarbij niet meer de site maar de gebruiker centraal staat.
Wikipedia wordt vaak gezien als een Web 2.0 site.
Wikipedia wordt vaak gezien als een Web 2.0 site.

Web 2.0 afbakening
  • Blogs
  • Collective intelligence
    Op samenwerking gebasseerde systemen ter ondersteuning van beslissingprocessen.
  • Mash-ups
    Sites waar content uit een serie bronnen wordt weergegeven.
  • Peer-to-peer netwerken
    Hierbij wordt het netwerk niet uit een centrale server, maar uit een groot aantal knooppunten die op ad-hoc basis met elkaar worden verbonden. Voorbeelden zijn Skype (internettelefonie) en Joost (online-televisie).
  • Podcasts
  • RSS-feeds
  • Social networking
    Hierbij delen de deelnemers hun profielen en informatie met elkaar.
  • Webservices
  • Wiki's
    De bezoeker kan de informatiebronnen zelf aanpassen, bijvoorbeeld de Wikipedia (online encyclopedie).

Web 3.0

  • Semantische web
Web 3.0 ziet het internet als één grote World Wide database, in plaats van een verzameling gekoppelde documenten. Met Web 3.0 zal de bezoeker sneller informatie kunnen vinden.

Web banking

De mogelijkheid om bankverrichtingen te doen via een webbrowser. Ophalen van rekeninguittreksels, overschrijvingen uitvoeren, enzovoort.

Web crawler

Een robot die de internetpagina's doorzoekt naar gegevens, bijvoorbeeld voor een zoekmachine.

Web DTD

  • Web Document Type Definition
Een definitie die de structuur van een webdocument beschrijft.

Web hosting

  • Web site hosting
  • Domain hosting.
  • Hosting
Het 24 uur op 24 beheren, bewaren en onderhouden van een website door een Internet Presence Provider.

Web page

  • Webpagina
  • Internetpagina
De vorm waarin de informatie op het World Wide Web staat. Een webpagina is opgemaakt in HTML en kan onder andere tekst, plaatjes en geluid bevatten en eventueel met hyperlinks verwijzen naar informatie op andere webpagina's. Iedere webpagina heeft een uniek adres (URL). Om webpagina's te kunnen opvragen en vervolgens te bekijken, heeft u een browser nodig.

Web space

  • Webruimte
Stukje harde schijf-ruimte bij een provider (internet- of hostingprovider) waar u uw data kunt plaatsen, zodat deze worden gepubliceerd op het internet. De data kunnen dan deel uitmaken van een internetpagina.

Web spider

Een programma dat een website bezoekt, kijkt naar de tekstuele inhoud en probeert op basis daarvan de site een plaatsje te geven in de index van een zoekmachine.

Web trader

Web trader van de Consumentenbond is ongetwijfeld het meest bekende keurmerk. Bij winkels die voorzien zijn van dit logo kunt u als consument zonder zorgen winkelen.

Web-casting

Push technology. Het min of meer continu versturen van informatie naar de gebruiker. Normaal vraagt de gebruiker informatie op door een URL op te geven. Bij push technology blijft de gebruiker op één webpagina, die steeds vernieuwd wordt. Soms werkt push technology ook met een screen saver. Bedrijven zien veel in push technology omdat ze hiermee actief advertenties onder de aandacht kunnen brengen. PointCast is de grootste aanbieder van informatie (advertenties) via push technology.

Web-computing

Het beschikbaar stellen van toepassingen via een web-browser. Het enige wat een client nodig heeft is een browser, eventueel voorzien van plug-in's. De toepassing draait grotendeels op de applicatie-server die in dit geval als webserver functioneert. Een deel van de software wordt van de webserver getransporteerd naar de werkplek en draait op die werkplek binnen de browser in de vorm van Java-code (of andere, vergelijkbare talen zoals JavaScript, Visual Basic- of ActiveX-code). Deze methode van server based computing heeft alle voordelen van dat concept, maar stelt nog enige eisen aan het netwerk en de werkplek wat betreft de hardware en de performance daarvan. Het grootste nadeel van web-computing is dat er nog steds weinig toepassingen zijn gemaakt zijn om te draaien met een Java Virtual Machine. Tenslotte moet je het onderhoud op de (lokaal ge�nstalleerde) browser niet onderschatten.

Webbased e-mail

  • Webmail
Een service op het internet die u in staat stelt om uw e-mail niet via een mailcliënt te benaderen, maar via een gewone browser zoals Internet Explorer of FireFox e-mail te lezen en te beantwoorden.

Webbrowser

  • Browser
Een bladerprogramma. Met een browser kunt u over het internet bladeren door webpagina's. Dat heet websurfen. Bekende webbrowsers zijn Mozilla FireFox, Opera en Internet Explorer van Microsoft.

Webcasts

Het uitzenden van programma's op het internet. Een bekend voorbeeld is het live volgen van een concert op het internet.

Webcomic

Het digitale broerjte van de gewone strip. De webcomic ontstond halverwege de jaren negentig in Amerika.

Webdiensten

Softwarecomponenten met een zakelijke functionaliteit waarover de gebruiker via een applicatie of een andere webdienst kan beschikken. Daarbij wordt een van de vier standaardprotocollen gebruikt. Een webdienst kan uit meerdere applicaties bestaan, bijvoorbeeld de diverse elementen van een productieketen-architectuur.

Webfarm

Meerdere fysieke webservers die samenwerken bij het bieden van algemene webcontent.

Webgrrl

Spreek uit: webgurl. Een Webgrrl is een dame die via internet haar connecties heeft. Ze is verenigd in landelijke webgrrls-groepen en deelt met haar medegrrls internetkennis en internetcontacten.

Webhippie

Internet-gebruiker die de idealen van vrijheid van meningsuiting, vrije toegang tot internet, vrije toegang tot informatie en dergelijke uitdraagt.

Weblog

  • Blog
Een internetpagina waarop schrijvers een soort dagboek bijhouden. Bekende webloggers zijn Geenstijl.nl, Retecool.nl (inmiddels gestopt) en merelroze.com.

Weblogging

  • Blogging
Een bezigheid op het Internet, waarbij de gebruikers een dagboek bijhouden op het Inernet. Een weblog is een persoonlijk logboek. Behalve tekst kan een weblog ook plaatjes en audio bevatten.

Webmail

  • Webbased e-mail
Een service op het internet die u in staat stelt om uw e-mail niet via een mailcliënt te benaderen, maar via een gewone browser e-mail te lezen en te beantwoorden.

Webpage

  • Internetpagina
  • Website.
Een site bestaat uit een digitale plek op een internetcomputer. U vindt er de bekende internetpagina's, maar een site bestaat vaak ook uit grotere bestanden die u naar uw computer kunt halen (downloaden) of uit filmpjes en geluidsfragmenten.

Webpagina

  • Internetpagina
De vorm waarin de informatie op het World Wide Web staat. Een webpagina is opgemaakt in HTML en kan onder andere tekst, plaatjes en geluid bevatten en eventueel met hyperlinks verwijzen naar informatie op andere webpagina's. Iedere webpagina heeft een uniek adres (URL). Om webpagina's te kunnen opvragen en vervolgens te bekijken, heeft men een browser nodig.

Webpublishing

Toegankelijk maken van gegevens via het internet voor klanten of medewerkers. Interessant voor uitgevers, maar ook voor veel middelgrote en kleine bedrijven.

Webring

Een verzameling van diverse webpagina's met een gezamenlijk onderwerp. Deze pagina's zijn allemaal aan elkaar gelinkt.

Webservice

Softwaremodules. Stukjes code die door ontwikkelaars kunnen worden gemaakt of die bij leveranciers kunnen worden afgenomen. Web Services zijn onafhankelijk van het apparaat waarmee ze benaderd worden en ze hoeven niet met een speciale programmeertaal te worden gebruikt. Web Services hoeven ook niet op hetzelfde platform te draaien om samen te kunnen werken.

Website

Digitale ruimte op een webserver. Men vindt er de bekende internetpagina's, maar een site bestaat vaak ook uit grotere bestanden die men naar de computer kan halen (downloaden) of uit filmpjes en geluidsfragmenten. Er zijn ook complete databases en archieven van programma's te vinden.

Webspider

Programma dat automatisch bepaalde bestanden of zelfs complete websites opspoort en downloadt.

Websurfen

  • Surfen
  • Internetsurfen
Websurfen doe je op het internet. Dit behelst het met de muis aanklikken van hyperlinks (verwijzingen) in een webpagina om zo op een andere webpagina te komen. Vaak bevindt zo'n nieuwe webpagina zich op een andere internetcomputer in een ander land.

WebTV

Via een speciale box en de TV surfen op internet, met behulp van een infrarood toetsenbord.

Webwinkel

  • Internetshop
  • Webshop
  • Internetwinkel
Een site waar je als bezoeker bepaalde goederen kunt kopen. De webpagina is dan de winkel van de ondernemer, waar hij zijn goederen tentoonstelt en welke de bezoekers kan kopen. Zo'n winkel hoeft dan geen winkelruimte, heeft vaak een beperkte opslagruimte en heeft geen verkopers in dienst. De klant zoekt de informatie van het te kopen product op het internet, vaak bezoekt hij toch een winkel voor meer informatie en kan het product bestellen op de website. Voordelen voor de klant is dat het vaker goedkoper is, meer informatie op het internet te vinden is en dat hij de deur niet uit hoeft. Nadelen zijn dat de koper de persoonlijke contact mist, soms is de service niet in orde en de verkoper kan al zijn zintuigen niet gebruiken.
Ook normale winkels hebben vaak een webwinkel.
Ook normale winkels hebben vaak een webwinkel.
Een winkelwagen van een webwinkel.
Een winkelwagen van een webwinkel.

WEC

  • Web Extender Client
Een in Microsoft Office, Windows meegeleverde applicatie die Internet Explorer in staat stelt om Office-bestanden te bekijken en te publiceren, op gelijke wijze zoals dit kan met bestanden onder Windows Explorer (Verkenner).

Werk in uitvoering

  • Under Construction
Een uitdrukking om aan te geven dat een bepaalde webpagina nog niet af is. Meestal wordt dit nog ge�llustreerd met een kleine afbeelding.

Wetenschapslog

  • Science log
Een weblog met berichten over de wetenschap, vaak opgeleukt met weetjes en feiten.

Wiki

  • WikiWiki
Met het begrip WikiWiki of wiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertext- documenten aangeduid alsook de collaboration software die gebruikt wordt om deze te realiseren. Een WikiWiki is een softwareapplicatie waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt, zonder dat de inhoud door deskundigen moet worden geredigeerd en/of geaccepteerd. Deze toepassing is met een vrij eenvoudig programma te realiseren. Zo is bijvoorbeeld de Wikipedia een Wiki. Het woord wiki wiki komt uit de taal die op Hawaii wordt gesproken en heeft de betekenis van 'snel, vlug, beweeglijk'.
Wikipedia - The Free Encyclopedia
Wikipedia - The Free Encyclopedia

Wikibooks

Verzameling van open content leerboeken, handleidingen en andere boeken. Wikibooks is een zusterproject van Wikipedia. Wikibooks zijn gestart op 10 juli 2003.

Wikinews

Een nieuwsservice waar iedereen kan bijdragen. Wikinews is onderdeel van Wikipedia.

Wikipedia

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Onder de paraplu van de Wikimedia Foundation bevinden zich diverse projecten waarvan Wikipedia het oudste, het bekendste en meest succesvolle project is.

Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, rechtenvrije encyclopedie op het web te creëren. De artikelen in deze encyclopedie worden geacht een neutraal gezichtspunt in te nemen. De Nederlandstalige versie is te vinden op nl.wikipedia.org en bevat meer dan 50000 artikelen. De Engelstalige versie is het grootst met bijna 450.000 artikelen in januari 2005. In totaal zijn er ongeveer 1.000.000 artikels te vinden op heel Wikipedia in meer dan 100 talen.

Wikipedia is gratis en zonder aanmelding te gebruiken om informatie te zoeken, toe te voegen of te bewerken. Hierdoor kan Wikipedia geen enkele vorm van garantie geven over de juistheid van de aanwezige informatie.
Wikipedia - The Free Encyclopedia
Wikipedia - The Free Encyclopedia

Wikisource

Onderdeel van Wikipedia met als doel een vrij compendium van primary source texts (eerste bronnen) in iedere taal te worden. Bovendien worden deze bronteksten vertaald.

WikiWikiWeb

  • Wiki
De verzameling webdocumenten beheerd door een WikiWiki wordt een "WikiWikiWeb" genoemd, of ook wel kortweg wiki. Dit is een keten van onderling gelinkte hypertekstdocumenten en andere tekstschermen op het web, gemaakt door een gebruikersgemeenschap met behulp van het eenvoudig te gebruiken Wikiwiki-gereedschap. Meestal kan iedere bezoeker de inhoud bewerken. Het originele WikiWikiWeb werd ontworpen door Ward Cunningham, die het concept uitvond en er de naam Wiki aan gaf. Hij was het ook die voor het eerst de WikiWiki-toepassing aan een server koppelde. In navolging daarvan zijn er verschillende andere WikiWikis geprogrammeerd, die gebruikt worden om allerlei WikiWikiWeb-s te beheren.
Wikipedia - The Free Encyclopedia
Wikipedia - The Free Encyclopedia
Ward Cunningham, oprichter van WikiWikiWeb.
Ward Cunningham, oprichter van WikiWikiWeb.

Wiktionary

  • WikiWoordenboek
Een meertalig en vrij woordenboek. Zusterproject van Wikipedia met als doel het maken van een vrij en multitalig woordenboek, waarbij voor elke taal een eigen pagina in dezelfde taal. De Engelse versie werd op 12 december 2002 gestart.

Wilf

  • What Was I Looking For
  • Wilfen
Het verschijnsel dat internetgebruikers tijdens een zoektocht op internet afgeleid raken en uiteindelijk vergeten wat ze zochten. Hierdoor gaan mensen minder doelgericht zoeken op internet, waardoor er veel tijd verloren gaat.

Winkelwagentje

  • Shopping cart
Software die het bezoekers mogelijk maakt om bepaalde items te bekijken, te selecteren en vervolgens aan te schaffen. Bij internetwinkels is het vaak mogelijk om eventueel te kopen producten in een winkelwagentje te 'leggen'. Wanneer de bezoeker zijn keuze heeft gedaan, gaat hij naar een gedeelte van de site waar de inhoud van het winkelwagentje kan worden bekeken. Daar kan de bezoeker de geselecteerde goederen daadwerkelijk bestellen.
De winkelwagen van Alternate.nl, een bekende computershop.
De winkelwagen van Alternate.nl, een bekende computershop.

Winks

Functie van een chatprogramma (messengerprogramma) om grafische plaatjes toe te voegen tijdens een chat. De Winks in MSN Messenger kunnen varieren van rond plaatje met een lachend gezichtje tot een kleurrijk tekenfilmpje met geluid. Winks worden op dezelfde manier gebruikt als smiley's. Wanneer tijdens een chat de gebruiker gebruik maakt van een wink, is het plaatje zowel aan de gebruikers kant te zien als op het beeldscherm van degene waarmee hij/zij chat.
Er zijn heel veel winks waaruit je kan kiezen.
Er zijn heel veel winks waaruit je kan kiezen.

WISP

  • Wireless Internet Service Provider
Dienstverlener die tegen betaling draadloze netwerkdiensten aan klanten beschikbaar stelt.

Wombat

  • Waste of money, brains and time
Bijvoorbeeld een Internet-pagina die zo nutteloos is, dat het eigenlijk zonde is dat er geld, mankracht en tijd aan geschonken is.

World Wide Web

  • WWW
  • Internet
Een internetdienst waarbij pagina's informatie worden getoond met plaatjes en verbindingen naar andere pagina's.

WSDM

  • Web Services Distributed Management
Standaard dat ontwikkeld is door OASIS, die het beheer van zowel soft-als hardware vereenvoudigd en het systeembeheer automatiseert.

WSE

  • Web Service Enhancements
Technologie voor het onderling communiceren tussen de verschillende (web)applicaties.

WWRE

  • Worldwide Retail Exchange
De internationale internetbeurs waarop supermarkten hun waren inkopen. De internetbeurs is een initiatief van onder meer Ahold. Winkelketens plaatsen hun orders, van cola tot kiwi, op het Internet. Leveranciers kunnen zich op een order inschrijven. De ketens blijven onafhankelijk van elkaar inkopen; ze maken alleen gebruik van dezelfde virtuele marktplaats.

WWW

  • World Wide Web
  • Web
  • W3
Een Internetdienst waarbij pagina's informatie worden getoond met plaatjes en verbindingen naar andere pagina's. WWW omvat het totaal van alle webservers met de daardoor aangeboden informatie.

WWW Robots

Programmaatjes die automatisch het Web afzoeken.