Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

UBB tags

Tags die in een forum worden gebruikt om een bepaalde opmaak te verzorgen. Voorbeelden zijn [i] (scheve letters), [b] (vette letters), [u] (onderstreepte letters) en [quote].

Udrp

  • Uniform domain name dispute-resolution policy
Toen het internet nog lang niet zo populair was, waren er ook nog geen regels opgesteld voor het merkenrecht. Dat betekende in de praktijk dat iedereen een domein kon registreren als volvo.com of ibm.net - met als uiteindelijk doel deze naam voor veel geld te verkopen aan het belanghebbende bedrijf. Aan dergelijke praktijken als domeinkaping is inmiddels een eind gekomen. Icann, de organisatie die de toplevel-domeinen beheert, heeft in samenwerking met de industrie een document opgesteld waarbij gedupeerde bedrijven domeinnamen kunnen terugeisen. Het document staat bekend als de Udrp (Uniform domain name dispute-resolution policy). Alle registrars ter wereld houden zich aan deze reglementen. Helaas schiet de regeling zijn doel soms voorbij. Een bekend voorbeeld is het bedrijf Warner Bros, dat de rechten kocht van de populaire Harry Potter-boeken. Tieners die ter goeder trouw Harry Potter-fansites hadden opgezet, werden opeens bedreigd met gerechtelijke stappen, en gesommeerd hun website voor de prijs van de registratie af te staan aan Warner Bros.

UGC

  • User Generated Content
De inhoud (content) van een website wordt verzorgd door de bezoekers in plaats van de webmasters. UGC is de basis van web 2.0, een manier waarop websites worden gecreëerd. Voorbeelden van UGC-websites zijn forums, chatboxen en videosites (zoals YouTube).

Unieke bezoekers

Het aantal individuele bezoekers op een site, dat wordt geteld door middel van een uniek IP-adres.

Uniform Resource Locator

  • URL
Iedere hulpbron op het internet heeft zijn eigen URL of aanduiding van zijn locatie. URL's specificeren de server die benaderd wordt evenals de toegangsmethode en de locatie. URL's kunnen verschillende protocollen gebruiken, waaronder FTP, HTTP of Gopher.

Universal Inbox

Een map Inbox die alle binnenkomende berichten van elk type ontvangt van alle externe bronnen, zoals e-mail, voice-mail, faxen, beepers, enzovoort.

Uploaden

Het kopiëren van een bestand van PC naar een (internet)server. Tegenovergestelde van downloaden.

URI

  • Uniform Resource Identifier
Voorgestelde vervanger voor URL.

URL

  • Uniform Resource Locator (adres)
Iedere hulpbron op het internet heeft zijn eigen URL of aanduiding van zijn locatie. URL's specificeren de server die benaderd wordt evenals de toegangsmethode en de locatie. URL's kunnen verschillende protocollen gebruiken, waaronder FTP, HTTP of Gopher.

URN

  • Uniform Resource Name/Number
Locatie onafhankelijke URL.

Usenet

  • User's Network
  • Nieuwsgroepen
De omschrijving usenet wordt meestal gebruikt als synoniem voor het aantal wereldwijde nieuwsgroepen. Strikt genomen duitd het alleen de netwerken aan, die informatie via het Unix-to-Unix-copy-protocol (UUCP) uitwisselen. Het zijn subnetten, die via gateways met het internet verbonden zijn en geen communicatie in real-time hebben.

Usenet Cancel Engine

  • UCE
Een programma (cancelbot) waarmee individuele gebruikers berichten in nieuwsgroepen van het Usenet kunnen verwijderen. UCE is ontwikkeld door het Amerikaans bedrijf Marketing Technologies. Op de website van het bedrijf wordt UCE aangeprezen als middel voor onervaren gebruikers om eenvoudig berichten te wissen die ze kwetsend vinden.

User generated content site

Een website waarop bezoekers zelf informatie kunnen toevoegen en/of veranderen. Zo zijn er websites waarop de bezoekers foto's, video's en overige gegevens kunnen plaatsen. Voorbeelden van dergelijk sites zijn YouTube (website van Google voor het plaatsen van video's) en Hyves (sociale website).
Zelfgemaakte video's op YouTube.com.
Zelfgemaakte video's op YouTube.com.
Hyves.nl.
Hyves.nl.