Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

Tabbed browsing

De mogelijkheid van een browser, waarbij in één browser tegelijkertijd meerdere sites zijn geopend. De sites zijn te benaderen via tabs aan de bovenzijde (of een andere kant) van de browser.
Tabbed browsing is bijvoorbeeld mogelijk met Mozilla Firefox.
Tabbed browsing is bijvoorbeeld mogelijk met Mozilla Firefox.

Talk

Communicatietoepassing waarbij twee mensen over het internet via het toetsenbord direct met elkaar kunnen communiceren.

Tekst-gebaseerde browser

Een soort browser die niet kan werken met hypermedia files.

Telebankieren

Bankieren via een modem of internet. De telebankierder kan hetzelfde als de gewone rekeninghouder. Het voordeel is dat hij nu niet meer de deur uit hoeft om de betaalopdrachten te posten; het elektronisch betalen gaat sneller, en men krijgt direct de actuele stand van zijn rekening op het scherm gepresenteerd. Dat laatste onder enig voorbehoud, want het gaat om de rekeninginformatie die de bankcomputer de voorgaande nacht kon geven. Verder biedt telebankieren nog wat andere faciliteiten, zoals zelf van tevoren de datum bepalen wanneer een afschrijving moet gebeuren of standaardgegevens van andere rekeningen met één druk op de knop laten invullen.

Teller

  • Counter
Een getal op een website dat het aantal bezoekers sinds een bepaalde datum weergeeft. De term counter heeft ook wel betrekking op het CGI-script dat dit getal produceert.

Thread

  • Draad
Een opeenvolging van berichten over eenzelfde onderwerp in een nieuwsgroep (bijvoorbeeld een vraag en alle antwoorden). Zich meestal vertakkende keten van berichten over hetzelfde onderwerp, waarbij ieder bericht reageert op een voorafgaand bericht (behalve het eerste). Term wordt gebruikt bij nieuwsgroepen, conferences, area's en mailinglists.

Threading

Verbinding tussen berichten die met elkaar hebben te maken. Iemand schrijft een bericht, een ander geeft een antwoord en een derde persoon antwoordt op het antwoord: threading zorgt ervoor dat de 'draad' niet verloren gaat en dat iedereen de gevoerde conversatie in de juiste volgorde kan volgen.

Thuisbankieren

  • Internetbankieren
Mogelijkheid om op ieder moment van de dag te kunnen bankieren met behulp van het internet. Bijna iedere bank biedt wel een vorm van thuisbankieren.

Thuispagina

  • Homepage
De startpagina op een weblocatie, die als vertrekpunt geldt voor verdere informatie over dezelfde persoon, instantie of bedrijf.

Ticker

Lichtkrant met nieuwsberichten, bijvoorbeeld de beurskoersen.

To chat

'To chat' betekent 'kletsen'. Een van de mogelijkheden van het internet is Internet Relay Chat - de mogelijkheid om 'real time' (direct) met anderen te praten. Vroeger ging dit 'praten' voornamelijk via het toetsenbord, tegenwoordig zijn er meer en meer programma's waarbij je ook via de microfoon met iemand kan praten.

Toolbar

Toevoeging aan de standaard browser (Internet Explorer of een ander soortgelijk product), met extra functies, zoals het direct zoeken in een zoekmachine en blokkeren van pop-ups reclame uitingen. Dergelijke toolbars worden door de grote zoekmachines van het Internet aangeboden, zoals Google, Yahoo en MSN.
Google Toolbar.
Google Toolbar.
Yahoo Toolbar.
Yahoo Toolbar.

Top level provider

Een grotere internet service provider, waaraan meerdere providers zijn aangesloten.

Topic

Een term die bij forums wordt gebruikt. Een topic is een onderwerp/vraag dat in een forum wordt behandeld. Op elk topic kunnen weer replies (antwoorden) komen.

TP

  • Twisted Pair
Kabeltype verkrijgbaar in UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) en FTP (Foiled Twisted Pair).

Trumpet Winsock

Naam van een communicatieprogramma van fabrikant Trumpet dat zowel gebruikt wordt om direct verbinding met het internet te maken als om in te bellen bij een access provider.

TTP

  • Thrusted Third Party
Onafhankelijke partij bij betalingen via internet.

Twitter

Een wereldwijde gemeenschap van vrienden en totale vreemden die allen een antwoord geven op een simpele vraag: Waar ben je mee bezig? De antwoorden worden verzameld op een website (Twitter.com).
What are you doing?
What are you doing?