Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

Re-direct

Een methode om de internetbrowser naar een andere URL door te sturen.

Real Broadcast Network

Een netwerk dat samen met telecomgigant MCI Communications werd ontwikkeld. Het maakt het voor omroepen en bedrijven mogelijk om live en op aanvraag Real Audio en Real Video uit te zenden naar een groot publiek op het internet.

Realize

Usenet, het gedeelte van het internet dat zich bezighoudt met nieuwsgroepen, wordt al lange tijd geplaagd door spam en zinloze berichten die niet terzake doen. Realize omvat een filtersysteem waarbij de lezers aangeven of een bericht gewenst, niet-gewenst of erg-gewenst is. Op den duur (als een bepaald aantal mensen hun keuze hebben gemaakt) worden de niet-gewenste artikelen weggefilterd. Een gevaar is natuurlijk dat je op deze manier de mening van de minderheden niet meer ziet. De filters kunnen echter altijd weer worden uitgeschakeld.

Realtime chat

Een van de mogelijkheden van het internet waarbij je rechtstreeks met elkaar kunt 'kletsen' via een beeldscherm. De meest voorkomende vormen zijn Talk en IRC (Internet Relay Chat).

Rec:

 • Recreation:
Voorvoegsel van een nieuwsgroep. Het betreft onderwerpen die vallen in de groep ontspanning, hobby's en sporten.

Rectangle

Advertentiebanner in de vorm van een vierkant. De rectangle kan interactieve elementen bevatten, waarbij een bezoeker informatie krijgt, zonder de website te hoeven verlaten. De maximale grootte van een rectangle is 20 Kb, formaat is 336 x 280 pixels.

References:

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Hierin kunnen lezers met bepaalde software zien wie waarop heeft gereageerd om zo eenvoudiger een discussie te volgen. Dit principe heet 'threading'.

Referer

Optioneel veld bij een HTTP-verzoek, dat het de client mogelijk maakt om aan de webserver door te geven via welke URL je op de site van de webserver terecht bent gekomen en welke route je op een site aflegt. Deze informatie wordt vaak door webadministrators verzameld en geëvalueerd en maakt het ook mogelijk om dode links te achterhalen, al lijkt deze mogelijkheid nog niet zo vaak gebruikt te worden´┐Ż

Referral

Betekent 'verwijzing'. In de context van Internet-marketing verwijst het meer in het bijzonder naar het om zich heen grijpende fenomeen van commissie in ruil voor verwijzing naar jouw e-commerce-site. Sites als die van Amazon.com zijn er groot mee geworden.

Refresh

 • Vernieuwen
De knop Refresh in bijvoorbeeld een internet browser zorgt ervoor dat de pagina opnieuw wordt geladen.
Refresh-knop in Internet Explorer.
Refresh-knop in Internet Explorer.

Registrar

Het registreren van domeinen is het dagelijkse werk van zogeheten 'registrars' : bedrijven die een aanvraag in behandeling nemen en zorgen voor de afhandeling van technische en administratieve rompslomp die bij het registreren van een domein komt kijken.

Reislog

 • Travel blog
Een weblog die tijdens een reis wordt bijgehouden om het thuisfront op de hoogte te houden van de belevenissen. De weblog bevat vaak veel foto's en spannende reisverhalen.

Reply

Het antwoord op een e-mail bericht of een topic.

Reply-To:

 • Antwoorden-op:
Regel in de header van een nieuwsgroepbericht waarin staat naar wie een antwoord gestuurd wordt.

Repost due to Enlow UCE Cancel

 • UCE
 • Usenet Cancel Engine
Als je onlangs een nieuwsgroep hebt bezocht en een vraag hebt achtergelaten voor een probleem met je PC is er een gerede kans dat je bericht en de mogelijke antwoorden niet meer te vinden zijn. Of de nieuwsgroep die je bezoekt bevat veel berichten met als cryptisch onderwerp: "Repost due to Enlow UCE Cancel". UCE staat voor Usenet Cancel Engine, een programma (of in netspeak: een cancelbot) geschreven voor Windows 95, waarmee individuele gebruikers berichten in nieuwsgroepen van het Usenet kunnen verwijderen. De afgelopen drie weken zijn met de applicatie tienduizenden oproepen, vragen en ingezonden mededelingen naar de digitale prullenmand verscheept. UCE is ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf, Marketing Technologies, geleid door Mike Enlow. Op de website van het bedrijf wordt UCE aangeprezen als middel voor onervaren gebruikers om eenvoudig berichten te wissen die ze kwetsend vinden.

Request For Comments

 • RFC
Een document dat Internetstandaarden of -adviezen bevat. Als u wilt weten hoe iets nu precies in z'n werk gaat dan moet u de RFC er op na slaan.

Resource

Verzameling sites op Internet inclusief de afbeeldingen, teksten, etc.

Retention

De kunst om de bezoekers zo lang mogelijk op een internetsite te houden, voordat ze weer verder surfen. Dit gebeurt vaak door interessante content (inhoud) en diensten aan te bieden. De zogenaamde 'sticky sites' houden hun bezoekers langer vast door relevante content, diverse diensten en free stuff (gratis dingen) aan te bieden, met het doel om meer geld in het laatje te krijgen. Retention wordt gemeten aan de hand van het aantal minuten (de duur) dat een bezoeker per maand op de site doorbrengt.

Retention

Usenet-term. Maat voor de tijd dat posts beschikbaar zijn op de nieuwsserver.

RFC

 • Request For Comments
Netwerkprotocollen worden door de Internet Engineering Task Force (IETF) beschreven in een reeks RFC's. RFC's zijn documenten waarin TCP/IP-standaards en de interne werking van het Internet worden besproken.

RFC nummer

Elke RFC krijgt een eigen nummer, zoals RFC 1880 'Internet Official Protocol Standards'. De nummers worden opeenvolgend uitgedeeld en worden nooit opnieuw uitgegeven. Als een bestaande standaard wordt gewijzigd, wordt er een nieuw nummer teogewezen en wordt de oudere versie overbodig. Zorg er dus altijd voor dat u de meest recente RFC over een onderwerp raadpleegt. RFC 1880 bevat een index van de meest recente RFC's voor Internet-standaards.

Rich media-advertenties

Advertenties met bewegende beelden op het Internet.

Richtlijnen voor chatsites

Richtlijn voor chatsites om het chatten zo leuk en veilig mogelijk te houden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je op een makkelijke en duidelijk zichtbare manier, via de helpknop, klachten kunt indienen en vragen kunt stellen, dat scheldwoordfilters worden gebruikt, dat moderators aanwezig zijn om toezicht te houden en de klachten snel worden afgehandeld.

RIPE

De centrale instantie die de registratie van domeinnamen op het Internet in Europa verzorgt.

RMON2

De tekortkoming van de eerste remote monitoring standaard uit 1991 is, dat het verkeer wel gemeten wordt, maar dat de netwerkbeheerder niet kan bepalen welke datastromen het netwerk belasten. RMON2 bracht daar (in juni 1995) verandering in. Als de beheerder bijvoorbeeld merkt dat op een bepaalde verbinding veel Internetverkeer passeert en daardoor beperkte bandbreedte beschikbaar is voor bedrijfskritische applicaties, kan hij dankzij RMON2 maatregelen treffen.

Roadblock

Advertentievorm, waarbij een adverteerder alle advertentieplaatsen op de internetpagina vult. De advertenties tonen allemaal dezelfde boodschap en biedt dus volledige exclusiviteit.

Robot

Een programma dat op een chat-kanaal werkt. Als iemand in het IRC is ingelogd en een bepaald antwoord geeft (event) dan reageert deze robot hierop door een actie te ondernemen. Een actie kan zijn dat de robot een standaard antwoord geeft of dat je van dit IRC-kanaal wordt afgeschopt.

Roll-over effect

Een roll-over effect zorgt ervoor dat een plaatje (bijvoorbeeld een drukknop) verandert zodra je cursor eroverheen schuift. De drukknop zou bijvoorbeeld kunnen oplichten, hij 'reageert' als het ware op muiscontact. Bij daadwerkelijk indrukken van de muisknop zou het plaatje kunnen veranderen in een ingedrukte knop. Zodra je de muisknop loslaat, wordt de actie uitgevoerd die bij de knop hoort (bijvoorbeeld naar een andere pagina gaan). Voor zo'n roll-over-knop zijn dus drie afbeeldingen nodig: de knop in rust, de oplichtende knop en de ingedrukte knop. Verschillende beeldbewerkingsprogramma's die zijn ingericht op het maken van internet-graphics kunnen roll-over-effecten met de bijbehorende code genereren.

Rollover

Dit is een stukje tekst of een plaatje die veranderen als men met de muisaanwijzer over dit betreffende stukje tekst/plaatje heen gaat. De tekst verandert bijvoorbeeld van kleur, lettertype, vet, cursief, enzovoort. Onder een plaatje kan met rollovers een ander plaatje verborgen worden.

RSS

 • RDF site summary
 • Rich site summary
 • Really Simple Syndication
Een speciale toepassing van XML waarmee de inhoud van een website in syndicate gebracht kan worden. Dit betekent dat de gegevens van de website zo worden opgeslagen dat andere sites deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen. In een RSS-bestand staan minimaal de naam van het kanaal, de URL en een beschrijving. Dit kan eventueel worden uitgebreid met informatie over de taal, copyright-informatie, de hoofdredacteur, publicatiedatum, categorie-indeling, enzovoort. In RSS-readers worden met name titel, URL en een korte samenvatting getoond.

RSS feed

 • Rich Site Summary feed
RSS is een standaard om informatie aan te bieden. De ontvanger bekijkt de informatie naar eigen voorkeur in een browser, een website, een weblog of een RSS-programma. Zo ziet u in een oogopslag het laatste nieuws, zonder tijdrovend bezoek aan de websites die het betreffende nieuws publiceren.

RSS-lezer

 • RSS-reader
Een nieuwslezer loopt op verzoek de RSS-feeds af waarop je geabonneerd bent en gaat na wat er aan ongelezen inhoud in staat. Door kleuren of vette tekst wordt gemarkeerd wat je nog niet gezien hebt. De meeste news feeds zijn gratis en voor iedereen beschikbaar.
Voorbeeld van een RSS-lezer.
Voorbeeld van een RSS-lezer.