Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

Navigation tools

Hulpmiddelen om over het WWW of een Web-site te navigeren. Voorbeelden zijn: Hyperlinks, clickable images, iconen en image maps. Navigation tools staan vaak boven- en onderaan een Web-pagina zodat u eenvoudig terug kunt naar de vorige pagina, vooruit naar de volgende pagina, naar het begin van de huidige pagina of terug naar de homepage.

Navigator

 • Netscape Navigator
Webbrowser van Netscape. Was in de jaren negentig populair, maar heeft het tot verdriet van zijn fans moeten afleggen tegen Internet Explorer van Microsoft.

Navigeren

Op het internet gestruktureerd rondgaan door de verschillende hypertekst paden van dokument naar dokument te volgen van de ene naar de andere computer. (Niet te verwarren met "surfen", wat ongestruktureerd is.

NET

 • Network
Zone-aanduiding. Aanduiding voor de netwerk Internetdienst.

Net

Snelle benaming voor het Internet.

Net Box

Een door Nederlandse KPN Telecom geïntroduceerd kastje dat men op de TV kan aansluiten om via de TV te kunnen Internetten en e-mailen. Een groot voordeel is de veel lagere prijs ten opzichte van een PC, bovendien vereist Web-TV veel minder voorkennis en is veel gemakkelijker aan te sluiten dan een PC. Omdat er ook nogal wat nadelen aan kleven heeft SeniorWeb een factsheet 'Surfen zonder computer' online gezet om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Netcasting

Netcasting is een techniek die de beheerders van internetcomputers (servers) kunnen gebruiken om data via Internet 'uit te zenden'. Dat kunnen radio- en televisiesignalen zijn, maar ook andere data als bijvoorbeeld teksten.

Netiquette

 • Network etiquette
Basisgedragscodes op Internet. De etiquette op het net, de ongeschreven en geschreven gedragsregels voor het Internet.

Netizen

 • Netburger
Iemand die zich deelneemt aan het gebruik van Internet (afgeleid van het Engelse woord citizen).

Netnerds

Internet fanatiekelingen, computerfanaten die op Internet te vinden zijn.

Netscape

Netscape is een grafisch "Browser" programma waarmee men kan werken met WWW. Dit programma heeft de mogelijkheid om zowel tekst als grafische beelden en zelfs bewegende beelden weer te geven. Het is een gebruiksvriendelijk programma. Bijna alles is te bedienen met behulp van een muis.

Netscape Navigator

Browser van Netscape, was ooit grootste concurrent voor de Microsoft Internet Explorer.

Netsourcing

Let op: dè trend voor 1999. Doe wat je moet doen, maar beperk jezelf tot de essentie, tot uitsluitend datgene waar je goed in bent (of wilt worden). Bied het aan via het Net. Besteed alle andere onderdelen van je product of dienst uit aan anderen, die het beter kunnen. En gebruik ook voor die uitbesteding de infrastructuur van het Net.

Netspeak

Engels, de lingua franca van het Internet. En dan niet zomaar Engels, nee, talloze nieuwe en exotische mengwoorden, verbasteringen en nieuwe betekenissen van oude termen lachen ons tegemoet. Duwmedia, millenniuminsect, tussenstiksels (wie ziet hem?), ziet u het al voor u? "Even een bestand neerladen, of kom jij opladen?" Klinkt niet, vinden we, maar in het Engels kan het ineens wel. Allemaal spreken we levende talen, maar de ene taal leeft kennelijk intensiever dan de andere. Nederlanders, let op uw taal!

Netsurfen

Wandelen over het netwerk, rondkijken, alleen kijken niets kopen...

Netwerk Nieuws

 • Usenet
Discussieforum, georganiseerd naar onderwerp, waarin Internetgebruikers vrijelijk met elkaar van mening kunnen wisselen.

Newbie

Een nieuwe, nog onwetende gebruiker van het internet.

News

Een service op het Internet. Een verzamelnaam voor diverse discussiegroepen op Internet. Een discussiegroep bestaat uit (een dagelijkse update van) een aantal artikelen, geschreven door anderen (of jezelf) over het onderwerp van de newsgroup. De organisatie van newsgroups is belangrijk.

News:

Voorvoegsel van een nieuwsgroep. Discussiegroepen die ingaan op verschillende aspecten van nieuwsgroepen.

Newsfeed

De inhoud van de Usenet-discussiegroepen die via een internet-provider beschikbaar zijn; meestal een selectie uit het totale aanbod.

Newsgroup

 • Nieuwsgroep
Een computer die deel uitmaakt van het Internet-netwerk en waarop informatie over een bepaald thema wordt uitgewisseld. Er zijn nieuwsgroepen over vrijwel alle denkbare onderwerpen aanwezig op het Internet. Veel ervan gaan over computers, maar de zogenaamde Alt-groepen houden zich bezig met de rest van de wereld. . Er zijn momenteel zo'n 15.000 verschillende groepen die de meest uiteenlopende onderwerpen behandelen.

Newsgroups:

 • Nieuwsgroepen:
Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. In deze regel staat de nieuwsgroep of de nieuwsgroepen waar het artikel in gepost is. Je kan naar meer groepen posten door de groepen in die regel door een komma te scheiden. Dit heet crossposten. Let wel, crossposten naar veel groepen wordt lang niet altijd door iedereen gewaardeerd, zeker niet als het onderwerp niets te maken heeft met een van de groepen waar het artikel heen gepost is. Ook het posten van hetzelfde artikel in meer nieuwsgroepen door telkens een keer te posten wordt ten zeerste afgeraden.
Newsgroups: nl.newsgroups
Newsgroups: nl.newsgroups,dds.help

Newsreader

Een gebruiker heeft een newsreader nodig om Usenet-berichten te kunnen lezen.

Next Generation Technologie

 • NGT
Browser technologie. Het omvat onder andere een machine voor de layout van de browser, en ondersteuning van Internet standaarden zoals de Cascading Style Sheets en XML (Extensible Markup Langueage).

NGT

 • Next Generation browser Technologie
Next Generation browser Technologie van Netscape Communications. Het omvat onder andere een machine voor de layout van de browser en ondersteuning van Internet standaarden zoals de CSS en XML.

Nhs

Duidt een internetsite van een Engelse gezondheidszorginstelling aan.

Nieuwsgroep

 • Newsgroup
 • Discussiegroep
Een verzameling berichten die via Internet wordt doorgegeven en waaraan iedereen kan deelnemen. Een nieuwsgroep is echter ook de groep Internetgebruikers die een nieuwsgroep lezen en er berichten naartoe zenden, deze leden hebben een gemeenschapsgevoel. Nieuwsgroepen bereikt men met een speciaal programma hiervoor: een newsreader.

Nieuwsgroep

Een computer die deel uitmaakt van het Internet-netwerk en waarop informatie over een bepaald thema wordt uitgewisseld. Er zijn nieuwsgroepen over vrijwel alle denkbare onderwerpen aanwezig op het Internet. Veel ervan gaan over computers, maar de zogenaamde Alt-groepen houden zich bezig met de rest van de wereld. . Er zijn momenteel zo'n 15.000 verschillende groepen die de meest uiteenlopende onderwerpen behandelen.

Nieuwslog

Weblog die over onderwerpen uit de actualiteit schrijft, vaak wordt zo'n weblog onderhouden door journalisten.

NITRO

 • New Interactive Technology for Resellers Online
NITRO staat voor 'New Interactive Technology for Resellers Online': het is de codenaam die Microsoft heeft gegeven aan een plan om al zijn software via zijn websites te gaan verkopen. Op iedere pagina waar een product staat beschreven zal een 'buy now'-knop te vinden zijn waarmee klanten onmiddellijk een bestelling kunnen plaatsen. Om de resellers te vriend te houden krijgen potentiële kopers eerst een lijst te zien van handelaren die hetzelfde pakket met 10 tot 15 procent korting leveren. Microsoft hoopt dat de online-verkoop een beter beeld zal geven van de 1,5 miljoen bezoekers die elke dag zijn site bezoeken.

NSFnet

 • National Science Foundation Network
Door de National Science Foundation (NSF) opgezet netwerk gebaseerd op het TCP/IP protocol. Opvolger van het ARPAnet en voorloper van het Internet.

Numerieke domeinnamen

Domeinnamen die geheel uit cijfers of cijfers met een koppelteken bestaan. Voorbeelden zijn 112.nl 1-2-3.nl. De eerste numerieke domeinnaam die goedgekeurd is door SIDN is 9292.nl, welke is ingeschreven door 9292 (openbaarvervoer informatie).