Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

Mail

 • E-Mail
 • Elektronische post.
 • Bericht
Een bericht dat naar een of meer adressen wordt gestuurd via het netwerk of internet.

Mailbot

Een e-mail server die automatisch verzoeken om informatie beantwoordt.

Mailbox

Elektronische brievenbus van een gebruiker op een netwerk. Uw mailbox is een plek op de mail-server, waar al uw binnengekomen e-mailberichten worden bewaard totdat u deze hebt gelezen. De mailbox is alleen voor u toegankelijk met uw inlognaam en wachtwoord.

Mailer

 • Mail client
Programma op je eigen pc dat automatisch de host belt en post en/of nieuws ophaalt. Bekende mailerprogramma's voor Fido zijn FrontDoor, Binkley en Dutchie. Voor de communicatie tussen DOS en Unix wordt Waffle veel gebruikt. Binnen Windows wordt vaak Outlook Express of Outlook gebruikt.

Mailinglist

 • Postlijst
 • Mailinglijst.
 • Elektronische verzendlijst
Methode om een aantal personen te bereiken door het versturen van een enkel e-mailbericht. Een lijst van e-mailadressen waar bijvoorbeeld een nieuwsbrief naartoe gestuurd wordt. In feite is een mailinglist een automatisch e-mailadres dat op geregelde tijden een bericht verstuurt. Naar de meeste mailinglists kunt u ook berichten verzenden. Iedereen die zich op de lijst geabonneerd heeft ontvangt dan uw bericht. Een mailinglist kan zo gebruikt worden om te discussiëren en informatie uit te wisselen over bepaalde onderwerpen. Een mailinglist lijkt dan ook wel wat op een Usenet nieuwsgroep. Een mailinglist heeft alleen een minder open karakter omdat alleen abonnees van de mailinglist er aan mee kunnen doen. Een nieuwsgroep is voor iedereen toegankelijk.

Mailto

De URL die het mogelijk maakt om e-mailberichten tussen computers uit te wisselen.

MAPI

 • Mail/Messaging Applications Programming Interface
 • Messaging API
Een object georiënteerde programmeerinterface voor berichtdiensten, ontworpen door Microsoft. Microsoft Outlook is een voorbeeld van een MAPI-client.

MD5

Een controlebestand waarmee u een download kan controleren of deze niet is gewijzigd.

Membership Programs

Speciale programma's/sites waarbij je lid moet zijn om deze te kunnen bezoeken. Een voorbeeld van een membership program is een forum, waarbij je geregistreerd moet zijn voordat je een bericht kunt achterlaten.

Memex

 • Memory Extension
Idee van de schrijver Vannevar Bush in "The Atlantic Monthly" in het artikel "As we may Think". In dit artikel staat de wijze waarop mensen associatief omgaan met informatie. Het idee was een foto-elektro-mechanisme waarmee koppelingen kunnen worden aangelegd en gevolgd tussen documenten die op microfilm (toendertijd het opslagmedium) staan. De Memex moest allerlei geschreven materiaal op microfilm bevatten, verschillende teksten tegelijk projecteren, dwarsverbanden tussen documenten maken en oproepen en paden van de dwarsverbanden kunnen volgen. Wat in 1945 een idee was, wordt vandaag de dag hyperlinks genoemd.
Vannevar Bush
Vannevar Bush

Message-ID:

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Dit is het 'nummer' van jouw posting, en is uniek voor het hele net. Het is bedoeld voor de (inwendige) administratie van de newsserver, maar het kan ook gebruikt worden om een bepaald artikel gemakkelijk te vinden. Verander deze regel daarom nooit! Het Message-ID wordt door de newsclient, en anders door de newsserver gegenereerd.
Message-ID: <nlprov_83523240@inter.nl.net>
Message-ID: <960519.150747.2d1.rnr.w165@script.xs4all.nl>

META zoekmachines

 • Meta search engine
Zoekmachine op het Internet die gelijktijdig meerdere gewone zoekmachines raadpleegt. Dogpile is er zo één, deze geeft de resultaten van uw zoekopdracht door aan bijvoorbeeld Google, Yahoo!, Lycos, WebCrawler, InfoSeek, Excite en AltaVista. Van elk plaatst hij de beste resultaten netjes onder elkaar, maar als je er nog meer wenst van één bepaalde zoekmachine dan is dat ook mogelijk.

Microsoft TechNet Technical Information Network

 • Technet
Een service die nuttige informatie biedt via een maandelijkse cd-uitgave. TechNet is de primaire bron van technische informatie voor mensen die eindgebruikers ondersteunen en/of opleiden, automatiseringsoplossingen maken of netwerken en/of databeses beheren.

MIE

 • Microsoft Internet Explorer
 • IE
 • Internet Explorer
Populaire webbrowser van Microsoft. Internet Explorer wordt met Windows meegeleverd.

MIL

 • Military
 • US Military.
Zone-aanduiding, aanduiding voor een militaire Internet-dienst.

MilliCent

Systeem van Digital voor betalingen via het Internet. MilliCent heeft de laboratoriumproeven goed doorstaan, aldus het Amerikaanse bedrijf. De meeste systemen voor elektronisch betalen vereisen boekingen van minimaal 10 of 25 dollarcent, maar MilliCent kan ook kleine en grotere bedragen aan: van eentiende dollarcent tot 5 dollar. Digital ontwikkelde de technologie voor de verkoop van Java-applets en applicaties die op lokale systemen worden geplaatst en worden betaald voor iedere keer dat een klant de software gebruikt.

Miniatuur

 • Thumb
Een kleine afbeelding die dient als voorbeeld van een grotere maar identieke afbeelding. Miniaturen worden gebruikt om de downloadtijd te verkorten, want een bestand met een miniatuur is veel kleiner dan het bestand met de werkelijke inhoud.

mIRC

 • Mardam Internet Relay Chat
mIRC is een programma om op IRC te kunnen chatten. Khaled Mardam-Bey is de maker van mIRC. Meer info kunt u vinden op http://www.mirc.com/.

Mirror site

Een website die een kopie is van de hoofdsite. Sommige websites worden zoveel bezocht dat er verschillende kopieën in andere landen geplaatst worden. Het voordeel hiervan is dat de bereikbaarheid van de hoofd site vergroot wordt en bovendien vermindert het het netwerkverkeer op Internet, omdat gebruikers bestanden ophalen die dichterbij staan.

Mirror site

FTP-server met kopieën van bestanden die ook op andere FTP-servers staan. Mirror sites worden gebruikt wanneer een FTP-site zo populair is dat door de zware belasting niet iedere gebruiker geholpen kan worden. De gebruiker heeft met een mirror site een alternatieve manier om het bestand van zijn keuze alsnog te kunnen downloaden. Bovendien kan een mirror site dichter bij Nederland gelokaliseerd zijn waardoor het overhalen van bestanden sneller gaat dan bij de originele FTP-servers.

Misc:

 • Miscellaneous
Voorvoegsel van een nieuwsgroep. Een verzameling van onderwerpen. In het algemeen zijn onderwerpen binnen deze categorie wat serieuzer van aard dan de onderwerpen in de categorie alt.

Mnemonic Project

Een revolutionair type browser. De browser werd in het leven geroepen onder de naam 'Project Mnemonic'. Het meest radicale en revolutionaire aspect van de browser is ongetwijfeld dat hij is opgebouwd uit verschillende modules die apart gedownload kunnen worden. Alle tot nu toe (maart 1998) beschikbare modules kunnen apart gedownload worden. Naast de basis om te kunnen surfen bestaan de modules uit functies voor het formatteren van beelden, transmissieprotocollen en plug-ins. Een ander belangrijk aspect van de browser is het feit dat hij enkel het geheugen inneemt van de modules die op dat ogenblik actief zijn, waardoor de browser in zijn geheel veel minder RAM inneemt. Het systeem is voorlopig alleen beschikbaar voor Linux, maar er wordt hard gewerkt aan de versies voor andere platformen. De browser is bovendien ook gratis.

Moblog

Een weblog voor de mobiele telefoon.

MOD

 • Moderators
Een moderator is een soort beheerder. Elk forum heeft zijn eigen moderator, deze persoon kan topics binnen dat forum sluiten, verwijderen, verplaatsen, etc.

Mod

Duidt een internetsite aan van een defensieonderdeel uit het Verenigd Koninkrijk.

Modpunten

Term die gebruikt wordt in forums. Aan modpunten kun je zien of iemand een hoger niveau qua beantwoording heeft bereikt. Voor elke reactie die de gebruiker bij een topic plaatst krijgt hij/zij een of meerdere modpunten. Hoe beter de reactie, hoe meer modpunten. Hoe slechter hoe minder modpunten, het is zelfs soms mogelijk dat je hierdoor punten verliest.

Mods

 • Moderators
Een forum wordt onderhouden door admin's en mods. Een admin heeft meestal alle rechten op een forum en kan alles aanpassen. Meestal zijn dit de mensen die het forum hebben gemaakt en het verder onderhouden. Mods zijn mensen die toezicht houden op andere leden. Mods kunnen topics verwijderen, sluiten, en soms leden uitsluiten van een forum.

Mosaic

Programma voor het benaderen van WWW-pagina's op het Internet. Het moederprogramma van alle internet-browsers.

Mousechaser

Een advertentie (plaatje of animatie) dat de muiscursor achtervolgt. Doordat bijna iedere bezoeker de muis gebruikt om over een internetpagina te navigeren, trekt een dergelijke advertentie veel aandacht. De aandacht kan vervolgens gestuurd worden naar een andere reclameuiting, bijvoorbeeld een banner. De maximale grootte is 5 Kb.

MRS

 • Mouse Rage Syndrom
Een psychologische toestand van een computergebruiker, waarbij hij/zij de muis mishandelt.

MSN

 • Microsoft Network
Netwerk van microsoft voor E-mail en toegang tot het Internet.

Multipost

Vergelijkbaar met crosspost, waarbij een bericht meerdere malen in verschillende nieuwsgroepen te vinden is. Alleen bij multipost staat het fysieke bericht meerdere malen in verschillende nieuwsgroepen, dus onnodig.