Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

L33T

  • Leet
  • 1337
  • 3lit3
Internettaal dat gebruikt werd door hackergroeperingen. Het woord L33t is een verbastering van het woord elite. De hackergroepering gebruikte in de jaren tachtig deze taal om te voorkomen dat nieuwsgroepen, fora en websites gemakkelijk doorzocht kunnen worden op trefwoorden. Zij combineren de letters en cijfers om woorden te vormen. Voor bepaalde letters werden cijfers gebruikt, zoals de letter "a" werd de cijfer "4" en de letter "e" werd "3". Later is deze taal overgenomen door gamers.

Landcode

  • Domeinextensie
  • Domain extension
  • Country code
Code van twee of drie letters in het adres van een computer die aangeeft op welk land de computer is ingesteld.

Lead

Activiteit door een bezoeker op een e-commercesite waarbij persoonlijke gegevens doorgegeven worden.

Leaderboard

Advertentievorm met een hoge attentiewaarde. De leaderboard heeft een groot oppervlak, 728x90 of 468x60 pixels). De leaderboard advertentie zit boven de titelbalk van de website en beslaat vaak de hele breedte van de website. Een leaderboard mag maximaal 25 KB groot zijn, bij bewegende of interactieve leaderboards maximaal 39 KB.

Lifelog

Een weblog waarin het leven van de schrijver(s) centraal staat. De schrijvers houden op de weblog een dagboek bij.

Lines

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Sommige software voegt deze regel toe, er staat in hoeveel regels het artikel (alleen de body) bevat, vaak zonder signature. Soms kan op deze manier gekeken worden of een signature te lang is (te lang kan al gelden voor signatures van meer dan 4 regels).
Lines: 100

Link

Een referentie naar een ander document of webpagina. Een link in een Internet webpagina verwijst vaak naar een Internet pagina. Door vanuit de Webbrowser te klikken op een link, wordt deze geactiveerd en zal de betreffende webpagina worden getoond.

Linkdumpen

Een bijzondere site vinden en daarnaar linken met commentaar erbij.

Listserv

  • Listserver
Een automatische antwoorddatabase, waarbij de subscriber opgenomen wordt in de mailing list van bijvoorbeeld een Usenet Newsgroup.

Listserver

Een programma dat automatisch respons genereert in de vorm van e-mail, als reactie op binnenkomende e-mail; een listserver wordt vaak gebruikt om automatisch informatie-aanvragen af te handelen. Stel je bent op vakantie, dan kan je zo'n listserver de opdracht geven dat iedereen die jou tijdens je vakantieperiode een briefje stuurt, automatisch antwoord krijgt dat je er niet bent.

Live Bookmarks

Andere benaming voor RSS-Feeds volgens Mozilla, omdat de content (inhoud) dynamisch is. Dankzij Live Bookmarks is het eenvoudig mogelijk om het laatste nieuws van diverse sites te lezen.

Live guide

Bij veel chat rooms zijn vrijwilligers die ervoor zorgen dat alle deelnemers aan het publieke debat zich gedragen. In andere chat rooms heeft America Online een 'bewaker' aangesteld, die door het bedrijf wordt aangeduid als 'live guide'. Omdat de bewakers voortdurend aanwezig zijn, konden gebruikers van AOL de gids voor hun chat room met een simpel commando waarschuwen als anderen zich bij de uitwisseling van standpunten of ervaringen misdroegen. Iemand die zich te buiten ging aan gescheld of vieze plaatjes naar andere gebruikers verstuurde, kon dan meteen door de 'live guide' worden aangepakt en uit een forum worden verwijderd.

Locatie

Verzameling gerelateerde webpagina's die zijn opgeslagen op dezelfde server en die aan elkaar zijn gekoppeld via hyperlinks.

Ltd

  • Limited
Duidt een internetsite aan van een Engelse Limited, deze is qua juridische structuur vergelijkbaar met een Nederlandse BV (Besloten Vennootschap). Echter, Nederland kent geen speciale namen voor sites van BV's.

Lycos

Bekende zoekmachine opgezet door de Carnegie Mellon University. Lycos werd genoemd naar de familie van de Lycosidae, grote grondspinnen die hun prooi niet met een web vangen, maar via achtervolging.