Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

I-2

 • Internet 2
Snelle internet backbone van 2,5 Gb/s; biedt QoS door middel van RSVP of RTP.

I-Marketingmailinglist

Deze lijst is ontstaan vanuit de Vuurwerkgemeenschap. De I-Marketingmailinglist is een discussieplatform in de Nederlandse taal dat zich richt op problemen en oplossingen op het gebied van Internet Marketing. De doelgroep bestaat uit marketeers van bedrijven, internet projectleiders en andere geïnteresseerden op het gebied van internet marketing.

I-Pay

Een betalingsmethode die door enkele samenwerkende Nederlandse banken is ontwikkeld (www.i-pay.com). Internetgebruikers kunnen bij de aangesloten banken een zogeheten I-account openen, waarmee bij een aantal bedrijven (waaronder KPN Telecom, de Internet Apotheek en Telekado) kan worden betaald. Per account kan maximaal voor 250 gulden worden gekocht. I-Pay ondersteunt echter ook Eurocard/MasterCard. Met deze creditcards kunnen betalingen worden verricht tot de bestedingslimiet. Op dit moment kan met behulp van I-Pay uitlsuitend bij Nederlandse aanbieders worden betaald.

I-radio

I-radio's zijn bedoeld voor de ontvangst van radiostations die online 'uitzenden' over het Internet. Als het Internet niet al te zwaar is bezet dan is een ononderbroken ontvangst mogelijk, met een kwaliteit die voor sommige stations met FM-stereo is te vergelijken. De 'radio' bestaat uit een op de pc aan te sluiten apparaat, een tweede apparaat (ontvanger) is aangesloten op de stereo-installatie en een op een ontvanger lijkende afstandsbediening.

IAB

 • Internet Activities Board
Een organisatie die de RFC's (Request For Change) onderhoudt voor standaarden voor het internet. De IAB geeft elk persoon en elk bedrijf het recht een RFC in te dienen of te evalueren. RFC's kunnen allerlei informatie bevatten. RFC's worden bijvoorbeeld gebruikt voor de publicatie van nieuwe voorstellen of ideeën voor standaards die de functionaliteit van het TCP/IP-protocol op enigerlei wijze kunnen verbeteren.

IAP

 • Internet Access Provider
 • Internet aanbieder
Een bedrijf dat mensen voor een abonnement toegang geeft tot internet. De klant krijgt ook een e-mail adres en schijfruimte voor niet commerciele webpagina's, enzovoort.

IBT

 • Internet Beat Time
Globale tijdrekening volgens BMT.

ICB

 • Internet Citizen's Band
Teleconferencen via het Internet.

ICQ

 • I-Seek-You
De populaire software om via het Internet direct contact te leggen met bekenden en andere ICQ-gebruikers. ICQ is een razend populair programma dat gebruikers in staat stelt te zien wie er van hun vrienden of collega's online zijn en met hen te chatten of bestanden uit te wisselen. Een zogenaamde buddy-list, een chatprogramma dat u op eenvoudige wijze in staat stelt via Internet met vrienden en bekenden te chatten.

Iinfo

Commando onder Internet, geeft wat algemene informatie en de status van de implementatie van diverse programma's.

ILS-server

Om andere mensen op Internet te vinden, kunt u via Microsofts Netmeeting contact maken met een ILS-server. Bij het opstarten van Netmeeting haalt het programma een lijst met de namen van alle ingelogde gebruikers vanaf zo'n server. Het aanklikken van de naam van een gebruiker is genoeg om hem of haar te vertellen dat u contact wilt leggen.

IM

 • Instant Messaging
Met zogenaamde "Instant Messaging" (IM) software kunnen internetgebruikers berichten versturen die onmiddellijk op het scherm van hun correspondenten verschijnen.

Image map

Een plaatje waarvan bepaalde gebieden zijn gedefinieerd met een URL. Als men op zo'n gebied klikt wordt de link geactiveerd. Deze links kunnen hetzelfde zijn als normale HTML-links, zoals verwijzen naar een andere pagina, mail naar een e-mailadres versturen of FTP-en. Image maps zijn vooral handig voor het mooier maken van een pagina. Je zit niet meer vast aan die onderstreepte woorden. Door middel van image maps kunt u een plaatje maken dat goed past bij de site en deze de URL meegeven waarnaar hij moet linken. Er zitten wel wat kleine nadelen aan. Als u te grote plaatjes gebruikt (of als u er te veel gebruikt) duurt het laden van de pagina wel langer.

Impressions

 • Impressies
Het aantal maal dat een banner wordt getoond aan een bezoeker. Dit is inclusief het aantal maal dat de bezoeker de banner niet echt (onbewust) heeft gezien.

Inbouwbeeld

Een grafische afbeelding die ingebouwd is in een HTML-dokument en door de browser als onderdeel van dat dokument wordt weergegeven en tegelijk daarmee wordt opgehaald.

Inbox

 • Postvak in
De opslagmap waar nieuwe, binnen komende berichten worden geplaatst.

Index

 • Index page
 • Index-pagina.
Een grote (en groeiende) verzameling webpagina's en discussiegroeppagina's van over de hele wereld, georganiseerd in een overzichtelijke structuur.

Index page

 • Index
 • Index-pagina.
Pagina op het World Wide Web die een overzicht geeft van de onderwerpen die worden gepresenteerd op de site.

Index-pagina

 • Index
 • Index page.
Pagina op het World Wide Web die een overzicht geeft van de onderwerpen die worden gepresenteerd op de site.

Infoglut

 • Technostress
 • Dataoverload
 • Infostress
Het fenomeen dat je als het ware overbeladen raakt door een intense stroom van informatie. Deze datastormvloed is het gevolg van het feit dat er steeds meer informatiestromen je hersens bereiken door de toename van beschikbare media, zoals print-media, tv, radio, en natuurlijk het internet.

Informatiesnelweg

 • Digitale snelweg
Modieuze verzamelnaam voor het net van verbindingen tussen onder andere grote computers en bulletinboards, waardoor het mogelijk is vanaf een gewone pc wereldwijde contacten te leggen. In feite bestaat er niet zoiets als de digitale snelweg, maar gaat het om talloze individuele verbindingen met ieder hun eigen verkeersregels, tolgelden en andere beperkingen. Wel wordt de term digitale snelweg vaak in één adem genoemd met internet, het grootste internationale netwerk dat min of meer openbaar is. Voorstelling voor een wijdvertakt kabelnetwerk waarover snel digitale informatie verstuurd en ontvangen kan worden. De digitale snelweg bestaat in feite uit het geheel van netwerken, computers en databases maar ook de elektronische apparatuur bij u thuis. Wordt ook wel elektronische snelweg of informatiesnelweg genoemd.

Information highway

 • Informatiesnelweg
Algemene benaming voor het internet en aanverwante computernetwerken.

InfoSeek

Zoeksysteem dat informatie kan vinden op het Internet.

Intelligent agents

Software waarmee automatisch informatie kan worden verkregen op internet. Meestal houdt de IA rekening met de opgegeven wensen van een gebruiker.

Interactiviteit

De bezoekers van bijvoorbeeld een website heeft de mogelijkheid iets te doen en niet uitsluitend informatie tot zich te nemen.

Internaut

Een ervaren Internet-gebruiker.

Internet

De term internet verwijst eigenlijk niet naar een netwerk, maar naar een verzamelingen onderling verbonden netwerken. De grenzen van elk van deze onderling verbonden netwerken worden aangegeven door routers, die worden gebruikt om het netwerkverkeer onder te verdelen. Elke interface op een router is een afzonderlijk netwerk (of subnet) en heeft een eigen netwerk-ID. Als de interfaces van twee afzonderlijke routers een verbinding tot stand brengen met hetzelfde fysieke netwerksegment, hebben zij hetzelfde netwerk-ID en worden zij geïdentificeerd door hun unieke host-ID's.

Internet

Grootste internationale netwerk van computerverbindingen. Door via uw modem een verbinding te leggen met een computer die onderdeel uitmaakt van het internet, kunt u bestanden of berichten uitwisselen met alle andere internetcomputers, en met alle pc's die daarmee weer verbonden zijn.

Internet Aanbieder

 • IAP
Internet access provider. Een bedrijf dat mensen door middel van een abonnement toegang geeft tot internet. De klant krijgt ook een e-mailadres en schijfruimte voor niet commerciële webpagina's, enzovoort.

Internet access provider

 • IAP
Een Internet access provider biedt dezelfde diensten als een service provider, en daarop inbelfaciliteiten. Sommige grotere access providers hebben een eigen digitale connectie met het telefoonnet.

Internet Addiction Disorder

 • Internetverslaving
De medisch officieel erkende ziekte die voornamelijk voorkomt bij fanatieke chatters, die waarschijnlijk daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan de online-opbrengsten van menig internet-aanbieder.

Internet browser

 • Browser
Software waarmee de voornaamste functies van het internet, zoals het versturen van e-mail, zoeken op het internet en het meedoen met nieuwsgroepen, kunnen worden gerealiseerd.

Internet cache

Een map waarin alle bestanden van webpagina's, zoals plaatjes en andere bestanden worden opgeslagen die u hebt bezocht. Deze map wordt bij het volgende bezoek van een website bekeken of er bestanden zijn van de website. Indien deze er zijn hoeven ze niet meer te worden gedownload, en dus scheelt dit qua tijd.

Internet Exchange

 • IX
Internet bestaat uit servers die zijn opgesteld bij service providers en access providers. Deze zijn onderling angesloten op zogenoemde Internet Exchanges (IX), knooppunten waar het Internet-verkeer verdeeld wordt. De verschillende IX'en zijn onderling verbonden met behulp van backbones.

Internet II

 • Next Generation Internet
Een parallel aan het Internet, nieuw, gesloten en vooral sneller netwerk dat alleen toegankelijk is voor universiteiten en onderzoeksinstellingen. Dit nieuwe netwerk is op 14 april 1998 door vice-president Al Gore (USA) officieel in gebruik gesteld en draait om een supersnelle backbone van maximaal 2,4 Gbps, Abilene genaamd. Het is de bedoeling dat Abilene wordt gekoppeld aan andere supersnelle backbones als de vBNS (Very High Performance Backbone Network Service) van de National Science Foundation, die een snelheid van 622 Mbps biedt. Nauw verwant aan Internet II is Next Generation Internet, een Amerikaans overheidsproject ten behoeve van fundamenteel onderzoek naar de opbouw van een sneller netwerk. Internet II zal niet zoals Next Generation Internet worden gefinancierd door de overheid.

Internet MIB II

Internet MIB II is gemaakt voor Internet Information Server (IIS) van Microsoft. Deze MIB bevat objecten die informatie bieden over netwerkcommunicatie en prestaties op IIS. Deze MIB is een uitbreiding op MIB I en bevat 171 extra objecten voor configuratieanalyse en isolatie van netwerkfouten. Verscheidene MIB's komen voort uit dit knooppunt, zoals de FTP-server MIB, de Gopher-server MIB en de HTTP-server MIB. De FTP-server MIB houdt zich voornamelijk bezig met serverstatistieken, zoals het totale aantal verzonden en ontvangen bytes, het aantal anonieme gebruikers, het aantal verbindingen en het aantal mislukte aanmeldpogingen. Doordat Gopher MIB en HTTP MIB in dezelfde serverklasse actief zijn als de FTP-server, houden zij zich bezig met soortgelijke objecten.

Internet Print Out syndroom

'Internet uitprint syndroom'. De symptomen van het 'syndroom' zijn overduidelijk: de patiënt arriveert bij een arts met pakweg twintig vellen computeruitdraai over zijn vermeende aandoening, inclusief suggesties voor de behandeling ervan. De dokters worden gek van de 'IPO-terreur'.

Internet service provider

 • ISP
Een Internet service provider beheert meerdere servers, waarop websites en andere Internet-diensten als e-mail draaien. Een service provider is via routers aan de rest van het Internet gekoppeld, soms via een andere (grotere, zogenoemde 'top level') provider, soms direct aan een Internet Exchange.

Internet van provider naar consument

 1. Het Internet:
  Internet bestaat uit servers die zijn opgesteld bij service providers en access providers. Deze zijn onderling aangesloten op zogenoemde Internet Exchanges (IX), knooppunten waar het Internet-verkeer verdeeld wordt. De verschillende IX'en zijn onderling verbonden met behulp van backbones. Een Internet service provider beheert meerdere servers, waarop websites en andere Internet-diensten als e-mail draaien. Een service provider is via routers aan de rest van het Internet gekoppeld, soms via een andere (grotere, zogenoemde 'top level') provider, soms direct aan een Internet Exchange. Een Internet access provider biedt dezelfde diensten als een service provider, en daarop inbelfaciliteiten. Sommige grotere access providers hebben een eigen digitale connectie met het telefoonnet.
 2. De bekabeling:
  Een telefooncentrale is feitelijk een zeer grote schakelcentrale die de verschillende individuele aansluitingen met elkaar verbindt. Telefooncentrales, onderling verbonden met digitale verbindingen, zorgen tevens voor de omzetting van analoge naar digitale signalen en vica versa.
  De kabel waarmee een elektriciteitscentrale stroom levert aan elk huishouden is tevens geschikt voor het meesturen van data. Daarvoor moet dan wel de centrale worden aangepast en bij elk huishouden een apart kastje worden geïnstalleerd.
  Een lokaal kabeltelevisiebedrijf onderhoudt een kabelnetwerk dat fysiek de vorm van een ster met aftakkingen heeft. In principe ontvangt elk huishouden daardoor dezelfde informatie (televisiesignalen en data). Er zijn meerdere manieren om de (Internet)data mee te sturen naar de huisaansluitingen. Sommige kabelnetten bieden tweeweg-verkeer, mits de knooppunten in het sternetwerk daartoe zijn aangepast. Dat is handig voor toepassingen als Internet en noodzakelijk voor het kunnen aanbieden van telefoniediensten, waartoe een verbinding met andere telefooncentrales nodig is.
  Een kabelbedrijf of telecommunicatie-exploitant kan ook draadloze Internetdiensten en (digitaal gecodeerde) televisie aanbieden. Hiervoor is een aantal frequentiebanden gereserveerd in het Gigahertz-gebied.
 3. De pc:
  Voor de traditionele manier van de communicatie tussen de computer en Internet is een modem of ISDN-adapter nodig, die op twee manieren aangesloten kan zijn: intern (kaartmodem/adapter of PC Card) of extern (aangesloten op een RS-232 of USB-poort).
  De snellere ISDN-routers en ADSL-modems worden niet op een seriële poort maar op een netwerkpoort aangesloten. De pc dient hiertoe uitgerust te zijn met een Ethernet-adapterkaart. Een ADSL-modem werkt alleen als de PTT-telefooncentrale daarvoor geschikt is. Inmiddels is elke centrale geschikt voor ISDN.
  Datacommunicatie via het elektriciteitsnet vereist een speciale (en veilige) 'splittermodem', die op de 220V netspanning wordt aangesloten en de Internet-data filtert en doorstuurt naar de pc.
  De ingang van de kabelmodem van de meeste kabeltelevisiemaatschappijen wordt op de kabel-tv aangesloten. De uitgang loopt naar de pc, die daarvoor een Ethernet-netwerkkaart dient te bevatten. Sommige kabelmaatschappijen leveren een interne kaart met alle functionaliteit, die een netwerkkaart overbodig maakt.
  De draadloze ontvangst van data vereist een (schotel)antenne en een decoder die op de (netwerkkaart van een) pc wordt aangesloten.

Internet-aansluiting

De mogelijkheid om contact te leggen met het internet. Meestal geregeld door een abonnement met een internet provider.

Internet-café

Een café waar je onder het genot van een drankje de cyberspace kunt bezoeken. Hier staan computers klaar die in contact staan met internet.

Internet-certificaten

Een soort telefoonkaart, maar dan voor het Internet. De kaarten kun je kopen in de plaatselijke computerwinkel. Voor een maand surfen betaal je zo'n dertien dollar (een kleine 25 gulden). Je kunt kiezen voor een tegoed voor drie, zes of negen maanden. Het gebruik is simpel. Thuisgekomen tik je de nummers die op het certificaat staan afgedrukt in bijvoorbeeld het programma Externe Toegang: de verbinding met de provider wordt vervolgens tot stand gebracht. Er wordt gebruik gemaakt van een willekeurige naam en wachtwoord. Elke nieuwe kaart heeft weer een andere naam en ander wachtwoord. Met name spammers zouden hun voordeel met het anonieme surfen kunnen doen. Falany waarschuwt er echter voor dat iemand die misbruik maakt van de kaart toch aangepakt zal worden. "Het inbellen is dan wel anoniem, maar mochten we merken dat er bijvoorbeeld een spammer misbruik maakt van zijn anonimiteit, dan is deze persoon heel eenvoudig op te sporen via zijn telefoonverbinding. We kunnen direct aan het nummer zien waar de spammer vandaan belt."

Internet-leestekens

Het Internet is een datacommunicatie-infrastructuur. Hoewel de huidige ontwikkeling steeds meer in de richting van menugestuurde applicaties gaat, zijn er toch nog steeds typische computertekens die van belang zijn. Deze leestekens zorgen voor scheiding van elementen van een e-mailadres, voor een efficiënte indeling van files, of zijn noodzakelijke elementen voor de programmering. Aangezien de meestgebruikte taal in de automatiseringsbranche Engels is, worden in het dagelijks gebruik de Internet-leestekens ook in het Engels aangeduid. Een paar veelvoorkomende voorbeelden: @ at/apenstaartje, - dash/afbreek-streepje, _ underscore/liggend streepje, / slash/schuine streep vooruit, \ backslash/schuine streep achteruit, . dot/punt, : colon/dubbele punt.

Internet-regeling van Buma/Stemra

Door een bepaald bedrag per maand te betalen ben je gerechtigd via jouw homepage vijf minuten muziek aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag een ander nummer uit de Top-zoveel in MP3-formaat op een homepage zetten. Deze muziek kan vervolgens door gebruikers legaal opgeslagen worden op de eigen harddisk.

Internet-software

Hiertoe worden gerekend: een inbelprogramma om op het Internet te komen, een zogeheten browser om over het WWW te surfen, een nieuwslezer voor de nieuwsgroepen en een e-mailprogramma. Hoort bij abonnement.

Internet-toepassingen

Enkele mogelijke toepassingen zijn:
 • Berichten versturen (e-mail)
 • Discussielijsten met behulp van listserver
 • Nieuwsgroepen
 • Informatie-algemeen (www)
 • Bibliotheken raadplegen en lenen (www)
 • Benchmarking (continue informatie, zie bijvoorbeeld Dow Jones op Algemeen)
 • File Transfer
 • Interactieve toepassingen
Daarnaast:
 • Zelf informatie op het net zetten
 • Telefoneren
 • Kopen
 • Verkopen
 • Op afstand machines aansturen
En nog veel meer �

Internet-verbinding

Om thuis op het Internet te kunnen surfen moet u een abonnement hebben bij een (Internet service) provider. Met een modem belt uw computer de provider, en deze verbindt u aan het Internet.

Internet-verslaving

 • Internet Addiction Disorder
De medisch officieel erkende ziekte die voornamelijk voorkomt bij fanatieke chatters en waarschijnlijk een belangrijke component van de online-opbrengsten van menige Internet-aanbieder vormt.

Internet2

Internet2 is een nieuw supersnel netwerk dat wetenschappelijke instituten, die steeds vaker last hebben van opstoppingen op het `gewone` internet, in staat stelt data op hoge snelheden uit te wisselen. Theoretisch is het mogelijk om snelheden van 622 miljoen bits per seconde te halen, of wel een cd-rom overzenden in pakweg 8 seconden. Ter vergelijking: een 28.8 modem haalt een snelheid van 28.800 bits per seconde. Internet2 is exclusief voor de wetenschappelijke wereld bedoeld maar de gebruikte technieken zullen op den duur ook doordringen in het particulier gebruik.

Internetabonnement

Om internet thuis te kunnen gebruiken, moet u een abonnement hebben bij een (internet service) provider. Met een modem belt uw computer de provider, en deze koppelt u met internet.

Internetadres

Het unieke nummer (IP-adres) of de unieke naam (DNS-adres) van een computer die is aangesloten op het internet, ook wel de unieke naam van een e-mail account (info@bladiebladiebla.nl).

Internetdienstverlener

Organisatie die toegang levert tot Internet.

Internetgroepsnaam

Een naam die bekend is bij een DNS-server. Deze bevat een lijst met de specifieke adressen van systemen die de naam hebben geregistreerd.

Internetstaking

Een statement van een webmaster om tijdelijk de website op zwart te zetten, zodat de bezoekers niets kunnen zien, behalve een boodschap met de reden waarom de website op zwart staat. De internetstaking is een vorm van protest.
De SP afdeling Emmen hielden een internetstaking naar aanleiding van censuur binnen de partij.
De SP afdeling Emmen hielden een internetstaking naar aanleiding van censuur binnen de partij.

Internetstilte

In nagedachtenis van een belangrijk gebeurtenis wordt een website gedurende een aantal minuten op zwart gezet, zodat de bezoeker tijdens die tijd geen gebruik kan maken van de site. Een voorbeeld van een belangrijke gebeurtenis is de dodenherdenking op 4 mei, een andere reden kan een begrafenis van een belangrijk persoon of een persoon waaraan veel publieke aandacht is besteed.
Logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Internettelefonie

Bellen over het internet. Vorm van VOIP (voice over ip). Hierbij moet de analoge telefoonstem worden vertaald in een digitaal signaal, daarna kan het pas een reis over het internet beginnen. Voor de digitalisering hebt u software nodig of gespecialiseerde software zoals een voip-modem-router. Soms moet u hierbij de computer altijd aan laten staan. Tevens moet er een beltegoed worden aangevraagd om daadwerkelijk te kunnen bellen. Vervolgens kunt u gratis bellen met de klanten van dezelfde beltegoedaanbieder, en tegen betaling naar normale publieke nummers.

Internetverbinding

 • Internetconnectie
Om thuis te kunnen surfen op het internet, moet u een abonnement hebben bij een (Internet Service) provider. Met een modem, router (ADSL/kabel) kunt u de computer verbinden met het internet.

Interpersonal Messaging

 • IPM
De X.400-norm voor de indeling van een e-mailbericht.

Interstitial

 • Stitial
 • Transition ad
 • Intermercial
De Interstitial is ontstaan in de tijd dat er nog weinig breedband verbindingen bestonden. Het duurde dan vaak ook lang voordat de gewenste site te voorschijn kwam. Om deze tijd te overbruggen kon dan ook een Interstitial worden ingezet; een Flashfilmpje tussen twee pagina's met een commerciële boodschap. Stitials bestaan inmiddels in verschillende vormen en maten en kunnen ook verschillende momenten verschijnen. te denken valt aan tussen twee pagina's, over de pagina heen of onder een pagina. De stitial bestaat uit een filmpje dat door middel van preloading eerst volledig wordt ingeladen voordat het filmpje verschijnt. Een stitial is een reclameboodschap die soms midden in beeld, over het leesbare tekst verschijnt, wat de bezoekers vaak als irritant beschouwen.

Intertainment

Intertainment is de naam van een e-business initiatief dat het Internetgebruik in koopcentra en andere publieke plaatsen bevorderd met gratis hoge snelheid Internet-aansluitpunt. Het doel van Intertainment is het niet-surfende publiek kennis te laten maken met het Internet om zo de Internet groei te stimuleren. Een van de grootste doelen van Internet providers is de Amerikaanse koopcentra. Volgens de International Council of Shopping Centers hebben miljoenen Amerikanen nog steeds geen aansluiting op het Internet, maar 90 procent van die Amerikanen bezoeken wekelijks een koopcentrum. Een typisch voorbeeld van een Intertainment is een dozijn computers dat in een cirkel staat opgesteld met daartussen een DSL-verbinding met het Internet. De voorbijgaande winkelende personen worden aangedrongen om hun mail te bekijken of enkele commerciele web-sites te bezoeken. Koopcentra zijn blij met dergelijke acties, omdat de ISP voor de gehuurde ruimte betalen en het winkelende publiek het bezoek aan de koopcentra op die manier verlengt. ISP's die op deze manier adverteren hebben als doel om hun snelle Internet-toegang te promoten.

Intranet

Intranet is de term die gebruikt wordt als een bedrijfsnetwerk wordt opgezet met internet-technologie. Het internet blijft de term waarmee het publieke wereldwijde netwerk wordt bedoeld. Een intranet betreft altijd een lokaal (of een aantal aan elkaar gekoppelde lokale netwerken), zonder dat er noodzakelijkerwijs sprake is van een open verbinding met het internet.

Intranet toepassingen

Een aantal mogelijke toepassingen zijn:
 • Management-informatie verzamelen (Datawarehousing)
 • Berichten versturen (E-mail)
 • Discussielijsten
 • Nieuwsgroepen
 • Informatie raadplegen - Algemeen
 • Technische Informatie (bijv. handleidingen op CD-Rom)
 • Benchmarking (continue informatie | zie bijv. Dow Jones op Algemeen | )
 • File Transfer
 • Interactieve toepassingen
 • Op afstand machines aansturen
 • Met koppeling aan Internet, nog veel meer .................

Intrasite

Overdracht van informatie binnen een enkele site.

Introductiepagina

De hoofdpagina van een website. Dit is doorgaans de eerste pagina waar u terecht komt wanneer u het webadres opgeeft.

IPAD

 • Internet Protocol Adapter
Een op software gebaseerde IP-router voor TBBS. De IPAD biedt volledige Internet-functionaliteit voor ieder TBBS-systeem.

IPO

 • Internet Print Out syndroom
Uitprint syndroom.De symptomen van het 'syndroom' zijn overduidelijk: de patiënt arriveert bij zijn arts met pakweg twintig vellen computeruitdraai over zijn vermeende aandoening inclusief suggesties voor de behandeling ervan.

IRC

 • Internet Relay Chat
Elektronische babbelbox van Internet. Een toepassing waarmee u direct kunt communiceren met andere gebruikers op het Internet. Door in te loggen op een IRC-server kunt u met meerdere mensen tegelijk, of met één netgebruiker apart, communiceren door getypte boodschappen uit te wisselen. IRC bestaat uit kanalen die ieder hun eigen onderwerp hebben zodat gerichte gesprekken en/of discussies kunnen plaatsvinden.

IRC jargon

 • Chattaal
 • Forumtaal
 • SMS-taal
Bij het chatten via IRC worden vaak vreemde woorden en afkortingen gebruikt: tegelijk tijdsbesparend en geheimzinnig.

IRC-bots

Afkorting van robots. Semi-intelligent programma dat eigenhandig op IRC kan opereren. Populair om bijvoorbeeld IP-adressen van IRC'ers te onderscheppen.

IRC-scripts

Programma waarmee bepaalde handelingen, zoals inloggen op een aantal kanalen tegelijk, op IRC worden geautomatiseerd.

IRC-server

Een computer op het Internet waar chatters op inloggen om te kunnen chatten.

ISP

 • Internet Service Provider
 • Internetaanbieder
 • Internetprovider
Een organisatie die gebruikers toegang tot het Internet verleent. De providers onderscheiden zich middels online-diensten, die naast de internet-toegang worden aangeboden.
Logo van een bekende internetaanbieder.
Logo van een bekende internetaanbieder.

Istart

Commando voor Internet, start de Internetverbinding.

IStatus

Commando voor Internet, laat zien of de Internetverbinding bestaat.

Istop

Commando voor Internet, stopt de Internetverbinding.

IVIS-index

IVIS is begonnen met het meten van de snelheden op Internet. Daarbij worden ook de snelheden van verschillende internetproviders vergeleken. IVIS maakt gebruik van meetsoftware die door hostproviders en eigenaren van webpagina's aan bestaande pagina's wordt gekoppeld. De bezoeker van zo'n pagina ziet de IVIS-icoon en weet dat op dat moment de gegevens over de snelheid waarmee die pagina wordt opgevraagd naar de centrale IVIS-database worden gestuurd.

IX

 • Internet Exchange
Internet bestaat uit servers die zijn opgesteld bij service providers en access providers. Deze zijn onderling angesloten op zogenoemde Internet Exchanges (IX), knooppunten waar het Internet-verkeer verdeeld wordt. De verschillende IX's zijn onderling verbonden met behulp van backbones.