Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

HALO

 • High Altitude Long Operation project
Het relatief kleine Angel Technologies uit St. Loius, Missouri staat aan de basis van het HALO-project. HALO werkt met een aantal vliegtuigen met een antenne en communicatie-apparatuur die 8 uur lang in cirkels met een diameter van 70 tot 100 kilometer boven een stad vliegen, op een hoogte van 52.000 voet. Deze 'vliegende hubs' voorzien onder meer in video-on-demand en tweeweg-communicatie met snelheden van 1 Mbps tot 5 Mbps. Kortom: communicatiesattelieten worden hier vervangen door vliegtuigen.

Handle

Een 'Handle' is een electronisch pseudoniem. Je hebt electronisch een andere identiteit aangenomen en je ware identitiet is niet te ontdekken. Je kunt wegens verschillende redenen een 'Handle' nemen. Sommige zijn illegaal bezig en willen niet bekend worden maar er zijn ook mensen die zich gewoon voor willen doen als iemand anders. Zo zijn er veel mensen die zich voor doen als iemand van de andere sexe. Kijk dus altijd eventjes uit als je met iemand zit te praten want misschien is het die persoon wel helemaal niet eens.

HDR

 • High Data Rate
Draadloze internet toegangs technologie welke geoptimaliseerd is voor packet data services, die gebaseerd zijn op het IP-protocol. De techniek zorgt voor een draadloze verbinding tussen bijvoorbeeld een mobiele telefoon en een laptop.

Header

Het deel dat voorafgaat aan een e-mail- of een nieuwsgroepbericht. De header bestaat uit een aantal regels met administratieve informatie over herkomst, route, omvang e.d. van een e-mailbericht. De header is boven aan het bericht te vinden.

Header

Usenet-term. Algemene gegevens van een part.

Helper-program

Software die dient als aanvulling op je browser. Om bijvoorbeeld RealAudio radiouitzendingen op het Internet te beluisteren, heb je software van RealAudio nodig. De browser kan de muziek zelf niet weergeven en zal - indien geïnstalleerd - automatisch het hulp-programma starten.

HGM

 • Hoofdgroep moderators
 • Head moderators
Elke hoofdgroep van een forum heeft een moderator. Dit is iemand die dus in de hele hoofdgroep kan, wat een moderator alleen in zijn eigen forum kan.

HipBone

Een systeem dat gebruikers in staat stelt gezamenlijk over het web te surfen, zeg maar een groepsreis op Internet. Een site die door de een wordt opgevraagd, verschijnt ook op het scherm van de andere deelnemers. Via een speciaal venstertje kan er gechat worden.

History

 • Geschiedenis
In je historyfile staan de adressen van alle webpagina's die je in de afgelopen periode hebt bezocht. Hoe lang die periode moet zijn, kun je zelf aangeven in de voorkeuren/preferences van je browserprogramma.

Hit

Op veel websites wordt met behulp van Internet Counters bijgehouden wanneer er een bezoeker op de homepage komt. Hieraan kan de maker van een homepage zien hoe vaak zijn pagina benaderd is.

Hit Highlighting

Mogelijkheid in zoekprogramma's. Het aangeven van trefwoorden in de digitale versie (een scan) van het oorspronkelijke document.

Hits

Aantal keer dat je webpagina op het scherm komt. Tevens de nieuwste marketing-leugen. Maar al te graag pronken marketingmanagers en PR-functionarissen met het grote aantal hits dat hun webpagina's maandelijks krijgt. Aantallen 'hits' onthullen evenwel veel minder over het publiek dan 'kijkcijfers'. Meer waarde hechten we tegenwoordig aan 'pageviews', het aantal keren dat een pagina echt is opgevraagd.

Home

De beginpagina van een locatie die index- en identiteitsinformatie bevat.

Homepage

 • Hoofdpagina
De beginpagina van een website. Een homepage is een pagina op het World Wide Web die de bezitter ervan zelf heeft gemaakt. Op homepages staat vaak informatie die de bezitter persoonlijk interesseert. Vandaar de naam; het is een soort digitaal 'thuis' op het Web.

HomeRun-technologie

De technologie van Tut Systems richt zich op de markt voor thuisnetwerken en snelle Internettoegang. Met HomeRun kunnen verschillende PC's randapparaten uitwisselen en aansluiten op Internet. Dit gebeurt via een Ethernet-compatibel netwerk dat een snelheid haalt van 1 mbps. De technologie laat ook toe om allerlei hogesnelheidsdiensten te verspreiden naar alle telefoonaansluitingen binnen een huis.

Host

Elke computer die is aangesloten op het internet met een IP-nummer. Zo zijn alle computers, die met een vaste verbinding op het Internet zijn aangesloten, hosts. In het geval met een modem contact wordt gelegd met het internet is de computer een host zolang de verbinding actief is en de computer een IP-nummer heeft toegewezen gekregen door de server waarop wordt ingebeld.

Hosting

 • Website hosting
 • Domain hosting
Het onderbrengen van een website bij een Internet-dienstenleverancier (ISP), door gebruik te maken van een ruimte op één van de servers van de dienstenleverancier, die permanent met het internet is verbonden.

Hotlist

 • Favorieten
 • Bladwijzers
Lijst van vaak bezochte URL's.

Hotmail

 • Microsoft Live
Hotmail is de webbased e-mailservice van Microsoft. Als je een hotmailadres neemt, kun je je e-mail lezen via een webbrowser bij www.hotmail.com. Het enige wat je dan nodig hebt is een internetverbinding. Tegenwoordig valt dit onder Microsoft Live.

Hotspot

Een plaatsbepaling in een plattegrond, zoals Google Maps. Een hotspot kan een hotel, restaurant, winkel, museum, monumentaal pand, graancircel, vreemd object of een ander object zijn. Aan eeen hotspot kan een koppeling naar een website of zelfs een plaatje gekoppeld zijn.
Een hotspot over de Albert Cuypmarkt in Amsterdam.
Een hotspot over de Albert Cuypmarkt in Amsterdam.
Dezelfde hotspot maar dan in satelliet weergave.
Dezelfde hotspot maar dan in satelliet weergave.

Housing

Het onderbrengen van een website bij een internet-dienstenleverancier (ISP), door gebruik te maken van een dedicated server van de dienstenleverancier, die permanent met het Internet is verbonden.

HTML

 • Hyper Text Markup Language
Dit formaat maakt het met name mogelijk documenten te maken met verwijzingen, via Hyperlinks, naar weer andere documenten, ongeacht op welke op het netwerk aangesloten computer deze documenten zich bevinden. HTML-bestanden zijn eenvoudige ASCII-tekstbestanden waarin markeringen zijn opgenomen die opmaak en hypertekstkoppelingen aangeven. HTML is een zogenaamde onderscheidingstaal. Het gaat hierbij om een taal die met behulp van SGML wordt gedefinieerd. Het heeft de taak de bestanddelen van een document te beschrijven. HTML bevat opdrachten voor het markeren van documentelementen, zoals kopteksten, tekstgedeeltes, lijsten, tabellen of grafische referenties,uitgaande van een hiërarchische deling.
Hello World in HTML.
Hello World in HTML.

HTTP

 • HyperText Transport Protocol
Een protocol voor het transporteren van hypertext-documenten oftewel HTML-bestanden. Gebruikt door een web-server. Dit protocol wordt gebruikt om een internet-pagina in te laden en te bekijken. Een volledig internet adres begint dan ook altijd met "http://" bijvoorbeeld: "". Bij de meeste moderne browsers gaat dit echter automatisch en kun je "http://" weg laten. HTTP versie 1.0 is gedefinieerd in RFC 1945, de opvolger 1.1 in RFC 2068.
HTTP-statuscodes.
HTTP-statuscodes.

Http request

Een verzoek van een browser voor een HTML bestand. Di kan een grafisch bestand zijn waarnaar verwezen wordt in het HTML bestand of een ander bestand.

HTTPS

 • SHTTP
Protocol voor versleutelde HTTP overdracht, gericht op de beveiliging van gegevens. De S staat voor Secure. De beveiliging is meestal in de vorm van RSA-ecnryptie (SSL = Secure Socket Layer).

HUB-BBS

Een schakel tussen de BBS-gebruiker en Internet.

HubBot

Robot in een VRML-wereld. Zo kunnen HubBots gebruikt worden als gids, om antwoorden te geven en/of spelletjes te spelen. Ontwerpers van VRML-omgevingen kunnen deze robots gebruiken om bijvoorbeeld bezoekers welkom te heten. Je moet je daarbij voorstellen dat een dergelijke robot zich manifesteert als een object in deze wereld, in ons voorbeeld als gastvrouw.

Hybernet

Buzzword, als je op een bestaande infrastructuur zowel uw standaard netwerk als het internet laat draaien.

Hyperlink

Een koppeling in een webpagina naar een ander document of ander deel van hetzelfde document. Dit kan een plaatje zijn, maar ook tekst kan als hyperlink dienen.

Hyperlinks

Letterlijk: Superverbinding. Hiermee kan worden ingezoomd op bepaalde details. De hyperlinks in een document bevinden zich doorgaans achter een geaccentreerd stukje tekst dat bijvoorbeeld een andere kleur heeft dan de rest van het document. Een simpele klik met de muis brengt je dan naar een ander document dat meestal wat dieper ingaat op de geaccentueerde tekst waar zojuist met de muis op geklikt is.

Hypertext

Een tekst die niet alleen plat geschreven is maar ook in de diepte, in deze tekst staan woorden in een andere kleur. Wanneer men op een woord klikt met de muis, komt een aanverwant verhaal of betekenis van het desbetreffende woord te voorschijn. Hypertekst is de basis bouwsteen van het WWW.

Hypertext Link

 • Link
Een verwijzing op een webpagina naar een andere webpagina..

Hyves.nl

Een populaire profielensite in Nederland. Het is een digitaal sociaal netwerk waar je je vrienden ontmoet of met andere bezoekers in debat gaat. De vertaling van hyve vanuit het Engels is bijenkorf, een plek waar van alles te beleven valt. Iedereen kan gratis lid worden, elke lid krijgt een eigen pagina, waarop de bezoeker zin profiel kan plaatsen. De bezoeker kan daarbij zelf bepalen wat hij/zij wilt vrijgeven. Wanneer de pagina klaar is, kan de bezoeker vrienden uitnodigen om in zijn netwerk aangenomen te worden. Die vrienden kunnen vervolgens weer andere vrienden uitnodigen, zodat je een soort piramide effect krijgt. Op Hyves.nl kun je foto's, video's en teksten plaatsen, een weblog bijhouden, chatten, en snuffelen op de Hyves-marktplaats.
De website Hyves.nl.
De website Hyves.nl.