Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

E-business

Het inzetten van internet- en aanverwante technologieën om in een bedrijf, of in samenwerking met relaties, efficiëntie en effectiviteit te verbeteren.

E-Card

 • Elektronische kaart
Een elektronische briefkaart die via e-mail verzonden kan worden, kan afbeeldingen, animaties en geluid bevatten.

E-cash

 • Electronic cash
Elektronisch betalen via het Internet.

E-commerce

 • Electronic commerce
Alle commerciële activiteiten die plaatsvinden op het internet. De handel en wandel op het internet.

E-form

 • Elektronisch formulier
Een voorgeprogrammeerd elektronisch invulformulier.

E-Go creditcard

Een creditcard waarmee je alles via het Internet regelt. Het is een VISA-card die speciaal voor het Internet is bedoeld. De klant krijgt hiermee via het Internet inzicht in recente betalingen (transacties). De creditcard kan online worden aangevraagd en is binnen dertig seconden te gebruiken op het Internet, voor aankopen. De echte kaart arriveert een week later. Voor de rest zijn de mogelijkheden gelijk aan die van een gewone VISA-card.

e-Learning

Studeren met behulp van het Internet, vaak gekoppeld aan een learning managementsysteem. Met behulp van de learning management systeem kan de leraar de vorderingen van de leerlingen volgen.

E-mail Newsletter

 • Nieuwsbrief
Een elektronische nieuwsbrief om aanbiedingen, producten en bedrijfsinformatie onder de aandacht te brengen.

E-mailadres

 • Elektronische-postadres
Adres van iemand waar men e-mail naar toe kan zenden, bijvoorbeeld johannes@kaboutertjes.com.

E-payment

Hèt grote onopgeloste Internetprobleem: veilig online betalen. Meestgebruikte methode is nu de credit card, maar die is niet 100% veilig en met name in Europa niet erg populair. Talloze mooie oplossingen zijn voorhanden maar halen het niet omdat ze niet standaard zijn, en anderen ze niet standaard willen maken omdat ze hun eigen methode beter vinden.

E-services

Een zakelijk concept dat onwikkeld is door Hewlett Packard met het idee dat het internet in een verder stadium is dan alleen e-business en e-commerce (verkopen via het internet), en is beland in een nieuwe fase waar vele zakelijke diensten worden aangeboden aan consument of bedrijf. Sommige e-services, zoals op afstand grote partijen printen ('remote bulk printing'), kunnen al gedaan worden op een website, andere e-services, zoals nieuwsberichten die verspreid worden aan leden, kunnen worden verstuurd naar de computer. Weer andere e-services worden op de achtergrond uitgevoerd zonder dat de gebruiker hier direct iets van merkt. HP definieert e-services als modulaire, elektronische diensten die werk verrichten, taken uitvoeren en zelfs complete transacties verzorgen. Door gebruik te maken van HP's e-services concept, kan iedere applicatie of informatiebron een potentiële e-service worden. Internet Service Providers (ISP's) en dergelijke bedrijven zijn logische distribiteurs of toegangsdeuren van deze diensten. E-services hebben ook de mogelijkheid om ingebouwd te worden in auto's, netwerkapparaten en allerlei andere producten waar een microchip is ingebouwd.

E-Shop

 • Webwinkel
 • Webshop
 • Internetwinkel
Winkel op het Internet, waar je online goederen kunt bestellen en via een elektronisch betaalsysteem of creditcard kunt betalen.

e-Zine

 • Electronic Magazine
Tijdschrift in elektronische vorm, dat verspreid wordt via e-mail.

eBay-lid

 1. Iemand die ingeschreven is bij eBay.
 2. Iemand die koopt en verkoopt op eBay.
 3. Maakt deel uit van de eBay-community.
eBay logo.
eBay logo.

EBT

 • EuroBillTrackers
Een hobbyistenclub die via het internet de weg volgt van hun eurobiljetten door de codes op een website in te voeren en dan maar te hopen dat toekomstige eigenaars dat ook doen. Het spelletje heeft veel weg van het oplaten van een ballon met een kaartje voorzien van naam en adres. Daarna is het afwachten tot de ballon neerdaalt en iemand het kaartje vindt en dat opstuurt naar de 'eigenaar' van de ballon. Hoe groter de afstand, hoe beter, want vaak levert de grootste afstand een prijs op.
Logo van Eurobilltracker.com, website waar je de Euobiljetten kunt invoeren en volgen.
Logo van Eurobilltracker.com, website waar je de Euobiljetten kunt invoeren en volgen.

Echo-area

 • Echogebied
Berichtengebied dat verschillende computers of netwerken gemeenschappelijk hebben. De term wordt gebruikt op het Fidonet. Andere netten gebruiken de term conference of nieuwsgroep.

Echomail

Berichten die door iedereen gelezen kunnen worden.

Echorules

Gedragsregels van echomail.

ECP

 • Excessive CrossPosting
ECP houdt in, dat een bericht weliswaar is gekruispost, maar er excessief veel nieuwsgroepen tegelijk bij zijn betrokken.

EDU

Education: toplevel domeinnaam bij internetadressen. Aanduiding voor de educatieve Internetdienst.

Edunet

Een door het ministerie van Onderwijs bedacht netwerk, waarmeej scholieren toegang kunnen krijgen tot het Internet, databanken en bibliotheken.

Een-op-een videoconferencing

Een videoconferencing tussen twee personen. Vergadering over het Internet met een online camera aan beide zijden.

EIP

 • Enterprise Information Portals
De buitenwereld houdt allang niet meer op bij de muren van je pand. Bijna iedere kantoorwerker heeft inmiddels op de een of andere manier toegang tot het Net, hetzij als surfer, hetzij via e-mail. Maar als je je mensen massaal het Net op stuurt, waarom dan niet een stukje van die buitenwereld toegeëigend? Het antwoord: een eigen voorportaal. Er dienen zich grote voordelen aan.: zo kan je EIP een wezenlijke rol spelen in zo ongeveer alles waar planning en co�rdinatie voor nodig is.

Electronic Cash

 • e-cash
Dit is een elektronische betaalmethode via het Internet. Bekende voorbeelden zijn Digicash (www.digicash.com) en I-Pay (www.I-pay.com).

Electronic Commerce

De verkoop van diensten en producten via het world wide web.

Electronic highway

 • Elektronische snelweg
Verbindingen tussen computersystemen. Vaak wordt hiermee het Internet bedoeld.

Electronic Mail

 • E-mail
 • EP
 • Elektronische post
Post die over een netwerk van computer(s) van de verzender naar de ontvanger wordt verstuurd.

Elektronisch bankieren

 • Electronic banking
Een methode om via de computer te communiceren met de bank om daar de bank-gegevens bij te houden. Zo kan men snel een overboeking maken of een bankafschrift bekijken. Handig als je veel betalingen moet doen, je kan dan elke minuut van de dag kijken of er een betaling is uitgegaan of dat er geld is binnengekomen.

Elektronisch winkelcentrum

Een virtueel winkelcentrum waar je kunt rondkijken en producten en diensten online kunt kopen.

Elektronische etalage

Een virtuele ruimte in een electronisch winkelcentrum. Bestaat uit ruimte op een server (gewoonlijk op een weblokatie) waar HTML-dokumenten (geluiden, afbeeldingen, video enzovoort) opgeslagen zijn.

Elektronische gedenkteken

Een gedenkteken op het internet.

Elektronische snelweg

 • Digitale snelweg
 • Internet
De term wordt ook wel gebruikt om een hoge snelheidsverbinding aan te duiden.

Elist

 • Electronic list
Een elektronische nieuwsgroep, waar men zich op kan abonneren. Als je erop geabonneerd bent ontvang je berichten van andere abonnees.

Email address

 • E-mailadres
 • Email box
Een e-mailadres is de elektronische brievenbus waarin e-mailberichten worden opgeslagen. Bijvoorbeeld: info@kiekeboekjest.nl.

Email alias

Een e-mailadres dat email automatisch doorstuurt naar een ander adres. Een alias kan zelf geen post vasthouden. Men kan op deze manier een goed uitziend email adres hebben en post vervolgens laten doorsturen naar het email adres van een particulier abonnement bij een Internetaanbieder.

Emoji's

Smileys in i-modetaal. Deze smileys kunnen alleen worden gebruikt op een i-modesite, niet in i-mode mail.

Emoticons

Emotie symbolen. Symbooltjes samengesteld uit ASCII-tekens die een bepaald gevoel uitdrukken en een e-mailbericht kunnen opsieren. Het bekendste voorbeeld is de zogenaamde smiley: :-) die aangeeft dat iets grappig bedoeld is.

EMP

 • Excessive Multiposting
EMP houdt dan ook in, dat steeds hetzelfde bericht is gepost, zodanig, dat dit buiten proporties is gebeurd en zonder te kruisposten.

Enclosures

Betanden die aan tekstfeeds (RSS-feeds) worden toegevoegd.

Envelope

Omhulsel waar een bericht in gaat en een adres op staat. Bij e-mail is de envelope het gedeelte van de header van de e-mail waar het adres van de zender en ontvanger in staat.

EP

 • Elektronische Post
 • E-mail
Een manier om berichten tussen gebruikers op een netwerk (inclusief het internet) te verzenden en/of te ontvangen. Om een bericht te kunnen verzenden/ontvangen is een mailprogramma nodig, zoals Outlook.

ESP

 • Enterprise Service Provider
Bedrijf dat internetsites voor andere bedrijven beheert.

ETrust

Een gezamenlijk project van de digitale burgerbeweging Electronic Frontier Foundation. De beheerders van websites met het ETrust-logo hebben beloofd zich te houden aan de ETrust-code. Het beleid is heel precies vastegelegd, iedereen kan dat lezen door op het logo te klikken. Of men zich hier ook aan houdt wordt gecontroleerd door Coopers & Lybrand en KPMG.

EUNET

 • European Unix Network
Netwerk gestart in 1982 voor e-mail en Usenet tussen Nederland, Denemarken, Sweden en UK.

Event driven marketing

Direct marketing aanpak, waarbij een bepaalde gebeurtenis (bijvoorbeeld een bezoek aan een website) aanleiding is voor een hele reeks van activiteiten die zodanig op elkaar en de betrokken persoon zijn afgestemd dat de grootste kans op succes wordt bereikt.

Excite

Zoeksysteem om informatie te kunnen zoeken op het Internet.

Expires:

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Na verloop van tijd verdwijnt een artikel vanzelf, het wordt (vaak automatisch) opgeruimd door de newsserver waar jouw artikel staat. Mocht je willen dat het eerder verdwijnt, dan staat in deze regel de datum. Het is een indicatie, niet alle newsservers letten hierop.

Exploder

Bijnaam voor Microsoft Internet Explorer, de Internetbrowser van Microsoft.

Exposure

De mate waarin een advertentie op een website door bezoekers gezien wordt.

Extranet

Beschermd bedrijfsnetwerk op het internet. Bedrijven kunnen een extranet gebruiken voor het uitwisselen van gegevens met klanten, leveranciers en andere bedrijven. Een extranet kan alleen worden benaderd met de juiste authenticatie, zoals een login-paswoord combinatie.