Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

Babbelbox

 • Chatbox
Ontmoetingsplaats voor mensen die met behulp van elektronische middelen met elkaar communiceren.

Babel Fish

Vertalen van het ene taal naar het andere, bijvoorbeeld van Engels naar Nederlands. Babel Fish is een gratis dienst van Altavista om stukjes tekst te vertalen.

Backbone

 • Internet Backbone
Letterlijk: ruggengraat. De backbone vormt de kern van de infrastructuur van het internet. Langs deze hoofdader die loopt tussen de centrale computers in de USA en de continenten/landen daarbuiten, gaat letterlijk alle data-verkeer dat plaatsvindt op het internet. Vanuit Nederland loopt er ook een backbone naar de USA. Op de Nederlandse backbone zijn vrijwel alle Nederlandse service-providers aangesloten. Alle data-verkeer vanuit Nederland naar daarbuiten loopt via de backbone naar de USA en wordt van daaruit verder gedistribueerd. Hoe die distributie precies plaatsvindt, is niet goed bekend.

Backbone site

Een locatie waar backbones zich op internet bevinden. Een voorbeeld is UUNET, waar een aantal backbones bij elkaar zijn geplaatst en op die manier een soort zenuwknooppunt op internet vormen.

Bandbreedte

Bandbreedte is de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid bits te versturen. Deze mogelijkheid wordt uitgedrukt in duizend (kilo-), of miljoen (mega-) bits per seconde (kbps, Mbps).

Barney page

Een homepage op het World Wide Web, die alleen maar meezeilt met populaire onderwerpen. Bijvoorbeeld tijdens Olympische Spelen een sportpagina maken over de Olympische Spelen.

BBCode

Speciale HTML-implementatie voor phpBB-forums. Afhankelijk van de instellingen van de administrator (beheerder) van het forum, is het mogelijk om BBCode in postings (bericht achterlaten op een forum) te gebruiken of niet. BBCode zelf is gelijk aan HTML, maar met dat verschil dat de tags tussen vierkante haken moeten komen (bijvoorbeeld [B] [/B]). Het voordeel voor de gebruiker is dat de tekst in een forum ook een opmaak mee kan krijgen.

BCC:

 • Blind Carbon Copy
Optie in e-mail, waarbij je zonder dat de ontvanger het in de gaten heeft een kopie van het e-mailbericht zendt naar meerdere personen. De ontvangers van de kopie worden niet in de header genoemd, ze zijn dus onzichtbaar voor de hoofd-ontvanger(s).

Begeleide discussie

Een nieuwsgoep of forum waarvan de berichten worden gecontroleerd en eventueel worden bewerkt. De moderator, de persoon die verantwoordelijk is voor het inhoudelijk beheer, zorgt ervoor dat berichten worden verwijderd of aangepast die tegen de regels zijn of kwetsend kunnen zijn.

Bestuurde mailing-list

Een mailing-list waarbij de boodschappen eerst naar de lijst-eigenaar worden gestuurd voordat ze verspreid worden onder alle deelnemers.

BGG

 • Besloten Gebruikersgroep
Groep van gebruikers die door hun lidmaatschap exclusief toegang hebben. Contact maken gaat meestal door middel van naam en wachtwoord.

BI

 • Breidbart-Index
Een bepaalde limiet die is gesteld, waaraan het cancelen (weigeren van berichten in nieuwsgroepen) wordt getoetst. Als een bepaald bericht of een bepaalde reeks berichten die limiet bereikt of overschrijdt, kan de cancelaar in actie komen en tot cancelen overgaan. De BI is gedefinieerd als de som van de vierkantswortels van N (waarbij N het aantal nieuwsgroepen is waarin een bepaald exemplaar van dat bericht is gepost). Als van een bepaald artikel twee exemplaren worden gepost, de ene in vier nieuwsgroepen en de andere in negen, dan is de BI dus: sqrt(4) + sqrt(9) = 2+3=5.

BI2

Een alternatief criterium van BI, gedefinieerd als BI plus de som van N, en dat dan gedeeld door 2. Als van een bepaald artikel twee exemplaren worden gepost, de ene in vier nieuwsgroepen en de andere in negen, dan is de BI dus: sqrt(4) + sqrt(9) = 2+3=5. De BI2 is dus: (sqrt(4) + sqrt(9) + 4 + 9)/2 = (2+3+4+9)/2 = 9.

BI3

Een alternatief criterium van BI, gedefinieerd als de BI plus de som van N, en dat dan gedeeld door 2. Hierbij is N het aantal nieuwsgroepen in de Followup-To:-header (minimaal 1), indien die aanwezig is. Anders wordt de BI2-waarde bepaald en overgenomen als BI3.

Big seven

 • Big 7
Uitdrukking voor de zeven grote nieuwsgroepgebieden:
 1. SCI
  Science (wetenschap).
 2. COMP
  Computers.
 3. ALT
  Alternatieve onderwerpen.
 4. EDU
  Educatieve onderwerpen.
 5. SOC Sociale onderwerpen.
 6. REC Recreative onderwerpen.
 7. MIL
  Militaire onderwerpen.

Bigfoot

Search engine. Zoekprogramma. Speciaal voor het zoeken in openbare telefoonboeken en e-mail bestanden.

Binaire nieuwsgroep

In een binaire nieuwsgroep is het mogelijk om een attachment (bijlage) mee te sturen in een bericht. Een attachment kan van alles bevatten: een ingepakt bestand (zip, rar), plaatje (jpg, gif) of een document (doc, xls, ppt, wk1). In een gewone nieuwsgroep mogen alleen berichten worden geplaatst waar geen attachment aan zit, dus alleen gewone tekst.

Binary newsgroup

Een gebruikersgroepo onder Usenet waar men vaak grote binaire bestanden verstuurt, zoals geluid, afbeeldingen of filmfragmenten. Deze files worden bewerkt met UUENCODE, waardoor ze omgezet worden in ASCII-code om via Internet te kunnen worden getransporteerd. Om ze te kunnen decoderen wordt UUDECODE gebruikt.

Bincancel

Het cancelen (weigeren) van binaries. Binaire bestanden zijn niet gewenst in gewone tekstgroepen, omdat ze onevenredig veel bandbreedte en schijfruimte innemen op nieuwsservers. Als je binaries wilt verspreiden, doe dat dan via een binary-nieuwsgroep, WWW, FTP of via e-mail. Op die manier ontlast je de verbindingen en opslagcapaciteit van gebruikers en providers. Onder binaries vallen plaatjes en bestanden.

Bit bucket

 • Bucket
 • Black hole
 • Emmer
Er gaat nog wel eens iets mis met berichten op het internet, waarbij er op een geheimzinnige wijze bits verloren gaan. Niemand weet waar deze bits naartoe gaan, waarschijnlijk naar deze bits bucket. Het is als het ware een grote prullenbak waar alle verdwenen bits in terechtkomen.

Bitspitten

Zoeken naar leuke bestanden op bijvoorbeeld het internet.

BIZ

Voorvoegsel van een nieuwsgroep, waar het draait om zakelijk gerelateerde informatie.

Black hole

 • Bits bucket
Een zwart gat op het internet waar alle berichten en verzonden bestanden heen gaan als ze niet op de plaats van bestemming aankomen. Smoes voor verdwenen bits.

Blind carbon copy

 • BCC
Een e-mail kopie sturen zonder dat de geadresseerde ziet wie het bericht nog meer heeft gekregen.

Block

Usenet-term: rekeneenheid voor het Par2-reparatiesysteem.

Blog

 • Weblog
Een website die geregeld vernieuwd wordt en waarop alle informatie op chronologische volgorde (op datum) wordt weergegeven. De nieuwste bijdragen van een weblog staan bovenaan in de voorpagina. De weblog is een soort dagboek van een auteur, waar hij/zij de informatie kan opzetten die hij/zij zelf bepaald en wil delen met de bezoekers. De bezoekers kunnen vaak commentaar bij de artikelen achterlaten, zodat de auteur ook een reactie terug kan verwachten. Sommige weblogs worden onderhouden door meerdere auteurs met dezelfde interesses. Een bekende spraakmakende blog is Geenstijl.nl.

Bloggen

 • Webloggen
Het bijhouden van een weblog: een dagboek op het Internet. Een weblog is een persoonlijk logboek op het internet. Alles wat je meemaakt en wat je bezighoudt kun je delen met de bezoekers. In een weblog kunnen behalve tekst ook plaatjes en muziekfragmenten worden opgenomen.

Blogkermis

Verzameling van artikelen die door diverse bloggers worden ingezonden. Een blogkermis behandelt een bepaald onderwerp, zoals het thema E-Commerce.

Blogmonitoring

Het in de gaten houden van interessante weblogs, zodat je weet wat er op de markt speelt. Blogmonitoring is een vorm van een knipseldienst, maar richt zich speciaal op weblogs (en eventueel andere internet nieuwsdiensten).
Met Google Alerts kun je bepaalde zoekwoorden monitoren.
Met Google Alerts kun je bepaalde zoekwoorden monitoren.

Blogosphere

 • Blogosfeer
Term die gebruikt wordt om wereldwijde weblog gemeenschap te omschrijven.

Blue Ribbon

In 1997 organiseerde de Electronic Freedom Foundation de Blue Ribbon-campagne, gericht tegen een aantal wetsontwerpen die de vrijheid van meningsuiting op het internet bedreigden. Iedereen kon een protestbanner downloaden en op de eigen website plaatsen. Op honderden internetpagina's verschenen zo honderden Blue Ribbons met een link naar de website van de Electronic Freedom Foundation.
Blue Ribbon Campaign for free speech online.
Blue Ribbon Campaign for free speech online.
Electronic Frontier Foundation logo.
Electronic Frontier Foundation logo.

Body

Usenet-term. Deel van een part waarin een deel van het bronbestand staat.

Boolean modifier

Alternatieve tekens die gebruikt kunnen worden in een zoekmachine. In plaats door gebruik te maken van de boolean expressies, zoals AND en NOT, wordt gebruikt gemaakt van het plus- (+) en minteken (-).

Bot

 • Robot
Een programma dat volledig zelfstandig op internet opereert en dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om informatie te verzamelen. Een bot kan op IRC gebruikers herkennen en met ze kletsen, dankzij een stukje kunstmatige intelligentie. Een andere bot kan zelfstandig over het web struinen en alle e-mailadressen die hij er vindt verzamelen.

Bounce

Wanneer een e-mail wordt verstuurd, maar deze niet afleverbaar is bij de ontvanger, zal dit mailtje worden teruggestuurd naar de verzender. Redenen van een bounce zijn dat wanneer de e-mailadres niet (meer) bestaat of de mailserver niet bereikbaar is. Uit beveiligings oogpunt wordt soms de bounce uitgezet, omdat spammers vaak gebruiken maken van gespoofde (valse) e-mailadressen.

Bounced mail

Niet op de bestemming aangekomen e-mail die retour gaat naar de afzender. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het gebruik van een onjuist e-mailadres of een storing bij de mailserver.

Bouncer

Dit type software draait meestal binnen een shell en stelt de gebruiker in staat om verbinding te maken met een IRC-net. Het voordeel daarvan is dat niet het eigen IP-adres aan de IRC-server wordt overgedragen, maar alleen dat van de bijbehorende shell.

Bouncing

Letterlijk: stuiteren. Bijvoorbeeld een e-mailbericht dat wordt teruggestuurd naar de afzender omdat het naar het verkeerde e-mailadres is verzonden..

Breedband

 • Breedbandverbinding
Breedband is een snelle internetverbinding. Voorbeelden van breedbandverbindingen zijn ADSL en kabel. Met een breedbandverbinding kunnen in een korte tijd veel gegevens worden verzonden.

Broadcast pc

Het gaat hierbij om het laten samensmelten van de technieken van de pc, de tv en digitale zendtechnieken. De tv biedt toegang tot het 'world wide web'. De verbinding geschiedt via een box die op de televisie wordt geplaatst. Men verwacht echter dat er uiteindelijk een pc- kaart in de tv komt die toegang tot het web verwezenlijkt.

Broadcasting

 • Uitzenden
Communicatie met iedereen, bijvoorbeeld via vrij toegankelijke webpagina's, liefst interactief zodat de gebruiker zelf kan kiezen wat hij wil zien. Meestal selecteert de doelgroep zichzelf wel, waarbij het begrip 'intrazappen' al wordt gehoord.

Brochureware

Een internetsite waarop niet meer informatie staat dan wat er in de productbrochures staat, vol marketingpraat en voor de gebruiker oninteressant.

Broken link

 • Dode link
Een hyperlink die verwijst naar een onbestaande webpagina, vaak een verhuisde webpagina.

Browsen

 • Bladeren
Rondkijken op het World Wide Web met specifieke software: de browser.

Buddy List

Programmaatje voor online-presentie van mensen op het internet. Met een Buddy List kunt u direct zien of vrienden en bekenden ook online zijn, zodat u met hen kunt chatten, bestanden en hyperlinks kunt uitwisselen, zonder tussenkomst van een - vaak overbelaste - server. Bekende namen zijn ICQ (spreek uit: I seek you), PowWow, AOL Instant Messenger, Excite PAL, ichat Pager, Ding en People Link. Gezamenlijk zijn deze programmaatjes goed voor minstens 20 miljoen registraties.

Bulkmail

Een e-mailbericht dat naar een groot aantal geadresseerden wordt verstuurd, vaak een nieuwsbrief of publiclatie.