Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

Aanbieder

 • Provider
Bedrijf dat Internetdiensten aanbiedt.

Aanhalen

Gewoonte in antwoorden op E-mail om te vragen even aan te halen, zodat degene die de e-mail heeft gestuurd direct weet waar het antwoord op betrekking heeft. Meestal staat het teken > of >> voor de aanhaling.

Aansluitingen

 • Abonnementen
Wanneer men lid is van een organisatie, mag men gebruik maken van bepaalde diensten. Een aansluiting bij een telecombedrijf zorgt er bijvoorbeeld voor dat men kan telefoneren (uiteraard tegen betaling). Wanneer iemand een aansluiting heeft bij een internetprovider, kan hij het internet benaderen, e-mailen, chatten en downloaden.

Abbrevation

 • Afkorting
Vooral in chattaal worden veel afkortingen gebruikt.

Abilene

Een supersnelle backbone van maximaal 2,4 Gbps van Internet II. Het is de bedoeling dat Abilene wordt gekoppeld aan andere supersnelle backbones als de vBNS (Very High Performance Backbone Network Service) van de National Science Foundation, die een snelheid van 622 Mbps biedt.

Absolute URL

Verwijzing in een document naar een URL op een andere server.

Abusenet

 • Usenet
Duidt aan dat sommige nieuwsgroepen over de schreef gaan. Er zijn bijvoorbeeld nieuwsgroepen waarin uitvoerig verteld wordt hoe je een bom maakt, andere nieuwsgroepen gaan over seks met dieren, alle onderwerpen zijn toegestaan en iedereen mag zijn mening erover geven.

Acceptable use policy

Regels over wat wel en niet is toegestaan op het internet, of welke informatie wel en niet toegankelijk is voor iedereen. Deze regels zijn ooit opgesteld door de NSF, dit om het commercieel gebruik van het Internet te weren.

Access provider

 • Toegangaanbieder
Een bedrijf dat tegen betaling een Internet-account aanbiedt oftewel zorgt voor een aansluiting op het Internet.
Een bekende Nederlandse access provider is XS4ALL.
Een bekende Nederlandse access provider is XS4ALL.

Account

 • Rekening
 • Abonnement
Letterlijk rekening. Een account bij een bulletinboard, internetprovider of netwerk hebben: bij dat systeem geregistreerd staan als (meestal betalend) gebruiker.

Acquisitie

De belangrijkste doelstelling van de e-marketeer: het trekken van de bezoekers naar de website.

Active movie

Een programma in Internet Explorer van Microsoft waarmee bestanden in streaming (rechtstreeks, zonder te downloaden) kunnen worden weergegeven.

Address Encapsulation

Het insluiten van een adres van een afzender in de indeling Exchange in een geldig SMTP-adres. Het ingesloten adres wordt in het invoervak FROM: van het bericht geplaatst.

Admin

 • Sysop
Hoofdverantwoordelijke van een forum. Deze gebruiker heeft alle rechten, maar zal zich niet primair met het forum bezighouden. De admin is meer voor het beheer.
Een van de bekendere (gratis) forums: PHPBB.
Een van de bekendere (gratis) forums: PHPBB.

Adressee

Naam van persoon aan wie iets (brief of e-mail) is gericht, de geadresseerde.

Advanced Streaming Format

 • ASF
Een open bestandsformaat voor streaming media. Het is gemaakt om een sleutel te vormen voor streaming multimediabestanden voor intranetten en het Internet, voor het vervangen van verschillende gegevenstypen als wav- en avi-bestanden.

Advertorial

 • Tekstblok
 • Textad
 • Informercial
Advertentievorm, waarbij de adverteerder een informatief verhaal op een website zet met een (verborgen) reclameboodschap.

Adview

 • Impression
 • Exposure
Het zien van een banner ad (advertentie op een website) door een bezoeker.

Affiliate

 • Affiliate-programma
 • Partner-programma
Een website met een link naar een e-commercesite. De webmaster krijgt voor elke klik op de link of elk verkocht artikel een bepaald bedrag.
Bijna alle grote internetboekhandels hebben een partnerprogramma, zo ook BOL.COM.
Bijna alle grote internetboekhandels hebben een partnerprogramma, zo ook BOL.COM.

Affiliate Marketing

Marketing model waarbij de ene site (affiliate) producten en advertenties van een andere site laat zien in ruil voor vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer op de site boeken worden aangeboden, krijgt de webmaster een bepaalde financiële vergoeding bij elk boek dat daadwerkelijk wordt verkocht.
Een bekende Internetboekhandel met affiliate marketing is BOL.COM.
Een bekende Internetboekhandel met affiliate marketing is BOL.COM.

Affiliateprogramma

 • Partnerprogramma
Een service die bezoekers via links bij e-commercesites brengt, met als gevolg meer unieke bezoekers, leads en verkopen voor deze sites. De site met de link kan bij elke verkoop een klein bedrag verdienen. Veel boekenverkopers op het internet hebben een partnerprogramma, bijvoorbeeld Proxis, BOL.COM en Boeknet.
BOL.COM.
BOL.COM.

Afslag

 • Veiling bij afslag
De Wehkamp-veiling is een voorbeeld van een veiling bij afslag. Dat betekent dat de veilingmeester de prijs steeds laat zakken; bij Wehkamp gaat dat met een teruglopende teller, die er een behoorlijk tempo op nahoudt. Om de actuele stand te zien herlaadt u de pagina (met de reload- of refresh-knop), of u laat de site dit automatisch doen om de 10, 20 of 40 seconden (naar keuze). Wie het eerste reageert, afmijnen noemen ze dat, is de nieuwe eigenaar. Het effect is behoorlijk spannend: biedt u te vroeg dan betaalt u te veel, maar als u te lang wacht kan een ander voor u zijn, of de veilingmeester neemt het artikel terug.

Agent

 • Robot
Computerprogramma dat zelfstandig de taken kan uitvoeren waarvoor het ontworpen is. Een agent kan bijvoorbeeld geïnstrueerd zijn om het Internet op te gaan om (specifieke) informatie te vinden en die te indexeren. Een agent legt op deze wijze zelf een database aan. Agents die voor dit doel ontworpen zijn, worden ook wel 'spiders' of 'worms' genoemd. Bekende voorbeelden van agents zijn de search engines WebCrawler en Lycos.
Logo van Lycos.
Logo van Lycos.
Logo van WebCrawler.
Logo van WebCrawler.

Aggregator

RSS is er op gebouwd om het mogelijk te maken news feeds samen te voegen, ofwel te aggregeren. Een aggregator is een programma dat een aantal news feeds binnenhaalt en die aflevert in een formaat naar keuze. Dat kan bijvoorbeeld een RSS zijn of een internetpagina. In de opgeleverde resultaten kun je terugvinden wat de originele bron was van een stukje nieuws.

Aggregeren

Het samenvoegen van newsfeeds verschillende RSS-feeds.

AJAX

 • Asynchronous JavaScript and XML
Begrip voor het ontwerp van interactieve websites waarin asynchroon gevraagde gegevens van de webserver kan worden opgehaald. Dergelijke pagina's hoeven niet in zijn geheel ververst te worden. De term is bedacht door Jesse James Garrett op 18 februari 2005. Google (bekend voorbeeld is Google Earth) en Amazon maken gebruik van Ajax.
Google Earth is een applicatie dat gebruik maakt van Ajax.
Google Earth is een applicatie dat gebruik maakt van Ajax.

Alias

Een gemakkelijk te onthouden naam of begrip; wordt gebruikt in plaats van een andere, langere of minder makkelijk te onthouden naam of begrip. IRC-namen zijn bijvoorbeeld aliassen, maar e-mailadressen kunnen ook aliassen zijn.

Alias

Bijnaam die verwijst naar een persoon of groep personen op een netwerk. Voorbeeld, de mailing-list met de naam COMPUTERWOORDEN is een alias voor alle e-mailadressen op de COMPUTERWOORDEN-abonneelijst. Een e-mailbericht gestuurd naar COMPUTERWOORDEN@email.nl wordt automatisch doorgezonden naar alle personen op de mailing-list. Ook een adres als: webmaster@email.nl, gewoonlijk te vinden op webpagina's, is een alias voor degene die verantwoordelijk is voor het onderhoud van die pagina. Alle e-mail die naar dat adres gestuurd wordt, komt automatisch bij de juiste persoon terecht. Een alias is dus een handige optie om ervoor te zorgen dat men niet de complexe netadressen hoeft te onthouden maar met een duidelijke naam iets kan vinden.

Alias

De referentienaam van een virtuele directory, die verschijnt als subdirectory in de www-hoofdirectory.

ALIWEB

 • Archie Like Indexing in the Web
Search Engine ( zoekmachine) aangeboden door de Britse provider NEXOR om documenten op het World Wide Web te vinden.
Zoekmachine: Aliweb.com.
Zoekmachine: Aliweb.com.

ALT.

 • Alternate lifestyle
Nieuwsgroepcatogorie.

Alt:

 • Alternative
Voorvoegsel van een nieuwsgroep: Alternative. Een vergaarbak van nieuwsgroepen die niet goed in een andere categorie ondergebracht kunnen worden. U treft er onder meer alt.sex en alt.music aan.

AltaVista

Een bekende zoekmachine op het internet. Met AltaVista kun je (via trefwoorden) zowel zoeken op het internet als in de Usenet-nieuwsgroepen. Altavista was ooit de grootste, maar is van de troon gestoten door Google. Zie http://www.altavista.com.
De zoekmachine Altavista.
De zoekmachine Altavista.

AMG

 • All Music Guide
Deel van de digitale stad, een enorm bestand dat je alles kan vertellen over je favoriete muziek.

Amnesi

Search engine. Zoekprogramma, speciaal voor Internet-domeinnamen.

Ananova

Een 28-jarige dame met groen haar en opvallend grote ogen. Hoewel ze soms vreemde uitdrukkingen gebruikt, is ze toch 's werelds eerste virtuele nieuwslezeres geworden. Ze leest het nieuws op internet voor het Britse persbureau Press Association. Ananova is zo ontworpen dat zowel vrouwen als mannen haar aantrekkelijk vinden. Ook haar licht Amerikaanse accent komt uit de computer. Ze is in feite een computer met een mooi gezichtje.
Anova.
Anova.

Anchor

 • Anker
Hiermee kan een webpagina (internet) met hyperlinks naar andere webpagina's verwijzen.

Angel money

Het allereerste geld (vaak beschikbaar gesteld door vrienden en familie) waarmee jonge ondernemers hun internetbedrijf proberen op te zetten.

Anonymous e-mail

 • Anonieme e-mail
Door het versluieren van het afzenderadres kunnen e-mailberichten anoniem worden verstuurd. Daarbij worden berichten via een Anonymizer geleid, die het oorspronkelijke afzenderadres verwijdert en vervangt door een nietszeggend adres. Zo kunt u bij bijvoorbeeld aan discussiegroepen meedoen, zonder uw echte identiteit prijs te geven. Helaas wordt deze service ook voor minder eerbare doelen gebruikt.

Anonymous FTP

 • Anonieme FTP
De mogelijkheid om zonder wachtwoord, als anonieme gebruiker, in te loggen op een computer die is aangesloten op een netwerk (bijvoorbeeld het internet). Vervolgens kunnen bestanden naar de eigen computer worden gekopieerd. Men heeft hiervoor wel een FTP-programma nodig.
Anonymous FTP instellen in WS FTP Pro.
Anonymous FTP instellen in WS FTP Pro.

Apenstaartje

 • @
 • At
Het @-teken in een e-mailadres staat voor het Engelse 'at', wat 'bij' betekent. Vóór het apenstaartje staat de naam van de gebruiker, erachter bij wie die persoon een aansluiting heeft en een landcode van twee letters, bijvoorbeeld: gebruiker@provider.nl. Deze landcode kan overigens ook een andere code zijn; de bekendste zijn com (voor een commerciële instelling), edu (voor een educatieve instelling), org (voor een non-profit instelling).
Het apenstaartje.
Het apenstaartje.
Een e-mail.
Een e-mail.

Applet

In Java geschreven applicatie die vanuit een webpagina gestart kan worden. Het voordeel is dat applets in hun geheel verzonden worden naar je computer en daar ook opgestart worden, zodat de verbinding niet open hoeft te blijven staan. Met een applet kun je allerlei effecten genereren in je webpagina, of spelletjes maken voor op het internet.

Approved:

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Dit is degene die het artikel goedkeurt. Approved: keuring@computer.nl.

Arachnotaxis

Het gebruik van een tabel of een gestructureerde lijst van URL's met Web-sites (of woorden die gelinkt zijn met Web-sites) met als doel deze web-sites te kunnen vinden. Een gestructureerde bookmark list of een portal directory (zoals Yahoo.com of SearchITServices.com) zijn voorbeelden van arachnotaxis. Deze term is ontstaan uit een combinatie van Arachne, een Griekse vlechter die in een legende was veranderd in een spin, arachnion, een variatie op een spinnenweb, en taxis, een Grieks woord voor een orderlijk of systematische verzameling van woorden of begrippen gecatogeriseerd door klassificatie.
Startpagina is een voorbeeld van een Arachnotaxis.
Startpagina is een voorbeeld van een Arachnotaxis.

Arbitron

Een programma op Usenet dat telt hoeveel mensen geabonneerd zijn op een nieuwsgroep. Als een nieuwsgroep bijna geen belangstellenden meer trekt, kan die opgeheven worden, zodat die computercapaciteit voor nuttiger zaken aangewend kan worden.

Archie

Afgeleid van archive. Een online internet-zoekprogramma voor documenten op naam. Archie werkt met een (enorme) database van de namen van files die op publieke archiveringssystemen opgeslagen zijn. Daarmee is snel te zoeken waar iets te halen is. De output is bijvoorbeeld een bestand dat met FTP ergens opgehaald kan worden. Archie is in feite een elektronische catalogus waarin je kunt opzoeken op welke Internetcomputer een bepaald bestand is te vinden. Archie is op een aantal manieren aanspreekbaar:
 1. Via een telnet-sessie naar een archie-server; je logt in en via een direct beschikbaar programma kun je zoeken op keywords (steekwoorden).
 2. Via een archie-server; je stuurt er een e-mailtje naartoe en het antwoord komt per post.
 3. Via een lokale archie-client, een stuk programmatuur dat op je eigen systeem draait en vervolgens de benodigde informatie van het net plukt.
WinSock Archie Client screenshot.
WinSock Archie Client screenshot.

Archie gateway

 • Web-based Archie search
Web-pagina die een eenvoudig te gebruiken interface biedt voor het gebruik van het Archie zoekprogramma.
Screenshot van een Archie gateway.
Screenshot van een Archie gateway.

Archie-client

Een stuk programmatuur dat op je eigen systeem draait en vervolgens de benodigde informatie van het internet plukt.
WinSock Archie Client screenshot.
WinSock Archie Client screenshot.

Area

Afdeling binnen een Bulletin Board System (BBS), gewijd aan een bepaald onderwerp. Als meer BBS'en de berichten van een area delen, spreekt men wel van een echogebied of echo-area.
BBS file area.
BBS file area.

ARPAnet

 • Advanced Research Project Agency Network
De voorloper van het internet. Het ARPAnet werd ontwikkeld in de jaren '60 door het Amerikaanse leger, met de bedoeling bij een kernoorlog over de hele wereld contact te kunnen houden door middel van computers. Het netwerk werd in 1989 opgeheven.
De grondleggers van het ARPAnet: john Postel, David Crocker en Vint Cerf.
De grondleggers van het ARPAnet: john Postel, David Crocker en Vint Cerf.

Article

 • Post
 • Artikel
Post in een nieuwsgroep. Een article kan bestaan uit een originele artikel (nieuw bericht) of een follow-up-artikel (antwoord op een ander bericht). Bij een cross-post worden dezelfde artikelen in meerdere nieuwsgroepen geplaatst.

ASCII art

 • Boxology
 • ASCII Graphic
De kunst om met behulp van de beperkte set tekens die ASCII biedt toch tekeningetjes te maken.
ASCII art, tekening van een mannetje.
ASCII art, tekening van een mannetje.

Ask Jeeves

 • ask.com
Search engine. Zoekprogramma. Zoeken door middel van het stellen van vragen in het Engels. De URL van Ask Jeeves is "http://www.ask.com".
Logo van Ask Jeeves.
Logo van Ask Jeeves.

ASP

 • Application Service Provider
Een bedrijf dat particulieren en bedrijven via het internet toegang biedt tot applicaties en daaraan gerelateerde diensten die anders op de lokale computer of netwerk zouden staan. Deze diensten worden ook wel 'apps-on-tap' genoemd. ASP-diensten worden in de toekomst een belangrijk alternatief, niet alleen voor kleinere bedrijven, maar ook voor grotere bedrijven als een vorm van outsourcing. Het is tevens geschikt voor particulieren. De beschikbare diensten zijn:
 1. Het benaderen van een LAN door een mobiele gebruiker met een standaard fileserver.
 2. Speciale applicaties die anders te duur zijn om op de lokale pc of het netwerk te installeren (licenties).
Hewlett-Packard, SAP en Qwest hebben een van de eerste joint ventures van het verzorgen van SAP-diensten. Bij Cybercentra worden populaire SAP R/3-applicaties beschikbaar gesteld aan andere bedrijven. Microsoft maakt het voor diverse bedrijven mogelijk om gebruik te maken van de BackOffice-producten, inclusief SQL Server, Exchange en Windows Server op basis van huur en betaal-bij-gebruik ('pay-per-use').

ASP-sites

ASP-sites zijn HTML-sites met een paar extra's. ASP-sites eindigen standaard op .asp en kunnen ook alleen maar zuivere HTML-opdrachten bevatten. Interessant wordt het als er extra functionaliteit op de site wordt aangebracht in de vorm van programmaregels die de gebruiker in zijn browser niet te zien krijgt, omdat ze op de server worden verwerkt.

Attach

 • Toevoegen
 • Bijlage
Een bestand toevoegen aan een e-mail. Dit bestand kan van alles zijn, zoals een document, tekening, foto, video, geluid, etcetera. Het bestand wordt als het ware aan de e-mail vastgeehcht.

Attached file

 • Bijlage
Het bestand dat met een e-mailbericht wordt meegestuurd, ook wel 'attachment' of 'bijlage' genoemd. Dit kan een tekst-, tekening-, fotobestand, video- of geluidsfragment zijn.

Attachment

 • Bijlage
Letterlijk: toevoeging; een bestand dat wordt gekoppeld aan een e-mailbericht. Deze attachment wordt meegezonden met het bericht en kan worden gelezen door de computer die het ontvangt, mits deze beschikt over de applicatie waarin de attachment is opgemaakt. Als dit niet het geval is, moet de computer in staat zijn de attachment te converteren naar een aanwezige applicatie. Behalve getypte tekst kan men ook bestanden via e-mail versturen naar een ander e-mail-adres.

AUP

 • Acceptable Use Policy
Regels over wat wel en wat niet is toegestaan op het WWW, of welke informatie wel en welke niet toegankelijk is voor iedereen. Deze regels zijn ooit opgesteld door de NSF om het commercieel gebruik van het internet tegen te gaan.

Auto load images

De optie in Netscape Communicator om afbeeldingen in een webpagina automatisch op te halen.

Auto-reply

Dit zijn berichten die automatisch worden verzonden als antwoord op een binnengekomen e-mailbericht. Voorbeeld: �Uw bestelling is in goede orde ontvangen�. De meeste mailservers beschikken over de mogelijkheid van auto-reply. Het wordt vaak als prettig ervaren om snel een reactie krijgen. Daarnaast is het een bevestiging dat de mail goed is aangekomen.

Avanti

Een mogelijkheid om te bellen via het internet. Naar het buitenland bellen is zo veel goedkoper omdat Avanti tegen lokaal tarief verbinding maakt met een Internetprovider. De hardware zorgt ervoor dat automatisch een verbinding wordt gelegd met een provider.