Hardware woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Hardware woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Hardware

Tablet

Een grafisch tablet is een invoerapparaat voor de computer. Het is een klein tekenbord waarop met een elektronische pen getekend wordt. Maakt het makkelijker te schetsen of schilderen dan met de muis. Ook nuttig voor fotobewerking; je kunt er ook tekstverwerkers etc. mee bedienen, maar dat gaat iets moeizamer dan met de muis. Een grafisch tablet is drukgevoelig, zodat harder drukken een dikkere lijn oplevert.

Tekentablet

Aanwijsapparaat dat met de hand verplaatst wordt en een overeenkomstige beweging op het scherm tot gevolg heeft. Een tekentablet bestaat uit een tekentableau en een pen. De bewegingen van de pen worden vertaald in lijnen op het scherm. Populair bij architecten.

Tilt Wheel Technology

  • Tilting wheel
Muiswieltechniek van Microsoft, waarbij het niet alleen mogelijk is om naar boven en beneden te scrollen, maar ook naar links en rechts. Dit kan volgens Microsoft handig zijn bij het bekijken van grote spreadsheets of te 'brede' websites.
Muiswiel kan ook van links naar rechts worden bewogen.
Muiswiel kan ook van links naar rechts worden bewogen.

Touchpad

Een soort minischermpje als invoerapparaat. De aanraking van de hand (of de speciale pen) is voldoende om de muis op het beeldscherm te positioneren. Het voordeel van een touchpad boven een muis: je hoeft je arm niet zo drastisch te bewegen.

TrackBall

  • Trekbal
Invoerapparaat met een draaiende bal. Alternatief voor een joystick of muis (voorkomt muisarm, RSI).

Trackman

Een trackball waaraan een clip is bevestigd die het mogelijk maakt hem te bevestigen aan een portable PC.

Trackpad

Invoerapparaat waarbij de cursor beweegt door het bewegen van de vinger over een gevoelig gedeelte van het toetsenbord. Dit invoerapparaat is veel te vinden op notebooks.
Een trackpad van een notebook.
Een trackpad van een notebook.

Type I PCMCIA-kaart

PCMCIA-kaart (Personal Computer Memory Card International Association) met een dikte van 3,3 mm en wordt voornamelijk gebruikt in PDA's (Personal Digital Assistance) en andere handapparaten voor extra RAM, flashgeheugen, EEPROM (elektrisch uitwisbaar programmeerbaar alleen-lezen geheugen) en apparaten met OTP (eenmalig programmeerbaar geheugen).
PCMCIA-kaart met 2 GB geheugen.
PCMCIA-kaart met 2 GB geheugen.

Type III PCMCIA-kaart

PCMCIA-kaart (Personal Computer Memory Card International Association) met een dikte van 10,5 mm. Deze zijn voornamelijk ontworpen voor verwijderbare harde schijven, waarvoor een groter formaat vereist is.
Een PCMCIA-harde schijf met een capaciteit van 340 MB.
Een PCMCIA-harde schijf met een capaciteit van 340 MB.

Type IV PCMCIA-kaart

PCMCIA-kaart met een dikte van 18 mm.