Wat betekent HTML Afbeeldingstypen? Definities en afkortingen geleverd door Computerwoorden.nl.
computerwoorden.nl
Nederlands Computerwoordenboek - Een begrip in de ICT
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Resultaten woordenlijst:

Er zijn 1 zoekresultaten gevonden.

Woordenlijst:

HTML Afbeeldingstypen

Op het Internet is het van belang dat je het goede afbeeldingstype kiest voor elk plaatje dat je laat zien op een pagina. Hieronder zijn de twee meest voorkomende typen besproken met hun voor- en nadelen en waar je ze het best voor kan gebruiken:

Type Kenmerken

  • GIF
    het Graphics Interchange Format is een compressie-standaard voor afbeeldingen die onder andere gebaseerd is op grote vlakken met dezelfde kleur en maximaal 256 kleuren. Dit type is dus zeer geschikt voor afbeeldingen met grote vlakken en weinig kleuren, zoals logo's.
  • JPG
    de Joint Photographic Experts Group heeft een compressie-standaard ontwikkeld voor foto's. Dit type is dus uitstekend te gebruiken voor afbeeldingen zonder regelmatige vlakken en met veel kleuren (standaard 16,7 miljoen). In tegenstelling tot het GIF-type is dit een compressiemethode waarbij informatie verloren gaat. Bij foto's is dit nauwelijks te zien, bij afbeeldingen met vlakken is dit echter vooral bij de randen juist zeer goed te zien, zeker bij een hoge compressie (die compressie-verhouding is in te stellen).

Tip:
Gebruik bij het ontwerpen van grafische afbeeldingen alleen kleuren die als r-, g- en b-waarde één van de volgende waarden hebben: hexadecimaal: 00, 33, 66, 99, CC of FF; dat is decimaal: 0, 51, 102, 153, 204 of 255. Deze kleuren worden namelijk 'solide' weergegeven op een 256-kleurenscherm. De technische uitleg hiervoor staat hieronder:
Een kleur is opgebouwd uit een hoeveelheid rood, geel (of groen) en blauw. Een kleur kan daarom beschreven worden met een rgb-waarden. Deze r-, g- en b-waarde kunnen waarden hebben van 0 tot en met 255 (dus 256 mogelijkheden). Hiermee kan je dus 16,7 miljoen (256 x 256 x 256 = 16.777.216) kleuren maken. Als je een 256-kleurenscherm hebt, dan neemt de computer de dichtstbijzijnde kleur en zet er een paar puntjes van een andere kleur doorheen zodat de kleur op het scherm lijkt op de oorspronkelijke kleur. Dit ziet er echter niet mooi uit. Als Windows ingesteld staat op 256 kleuren, dan neemt Windows daar een paar kleuren van in beslag om de windows-schermpjes te kleuren. Dit betekent dat er nog maar 216 kleuren vrij zijn. Dit zijn dus de kleuren die solide (dat wil zeggen, zonder die extra puntjes erdoorheen) weergegeven worden. Dit zijn de kleuren die als r-, g- en b-waarde alleen één van de volgende waarden hebben: hexadecimaal: 00, 33, 66, 99, CC of FF; dat is decimaal: 0, 51, 102, 153, 204 of 255. Voor elke r-, g- en b-waarde heb je dus zes verschillende mogelijkheden. Op deze manier kan je dus 6 x 6 x 6 = 216 verschillende kleuren maken!