Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

WaterResistant

Apparaat dat beschermd is tegen vochtigheid, bijvoorbeeld een camera waarmee je in de regen kunt fotograferen of in het water kunt dompelen.

Webcam

  • Webcamera
Een videocamera die live op het internet is aangesloten. Een videocamera waarvan de beelden via het internet te zien zijn.

Wet van Bouguer-Lambert Beer

Bij een verdubbeling van de afstand tot de lichtbron (flitser) bereikt nog maar een kwart van de originele hoeveelheid licht het onderwerp. Licht neemt dus kwadratisch af.

WIA

  • Windows Image Acquisition
Dit is een technologie die automatisch scanners en digitale camera's detecteert en het mogelijk maakt om de opgeslagen beelden te beheren of naar de computer over te plaatsen. Om van deze technologie gebruik te maken, moet het desbetreffende apparaat de WIA-standaard ondersteunen.

Windjammer

  • Rycote
Een windjammer wordt aangebracht om een microfoon en dient om het windgeruis aanzienlijk te verminderen.
Windjammer voor een microfoon.
Windjammer voor een microfoon.

Windscherm

Functie op een camcorder die kan voorkomen dat tijdens opnames de wind hinderlijk in de microfoon blaast. Het storende geluid wordt geëlimineerd.

Wipe

  • Wegvegen
Overgang tussen twee video-sequenties.

Witbalans

Iedere lichtbron heeft een eigen kleurtemperatuur en de manier waarop we kleuren waarnemen, wordt be�nvloed door de lichtbron. Zo zien kleuren er heel anders uit onder de hoogstaande zon. Als een wit voorwerp echter op de juiste manier wordt weergegeven, zullen ook de andere kleuren kloppen. Om de juiste kleurweergave te krijgen, wordt de witbalans gebruikt.

Workflow

Het proces tussen de eigenlijke opname (foto/video) en het kant- en klare bestand of afdruk (printje).