Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

VCR

  • Video Cassette Recorder
Apparaat waarmee men video's kan opnemen en afspelen op de televisie. De video wordt opgenomen op een videocassette.

Vertekening

Optische fout waardoor rechte lijnen aan de rand van het beeld naar binnen (kussenvormige vertekening) of naar buiten (tonvormige vertekening) afgebogen worden. Als het perspectief op een foto ongebruikelijk lijkt, wordt er meestal gesproken van een vertekend perspectief.

Viewfinder

  • Beeldzoeker
  • Zoeker
Om te kunnen bepalen wat er op een foto komt te staan, is elke camera uitgerust met een of meerdere beeldzoekers. De meeste camera's zijn voorzien van een optische zoeker. Andere zoekers zijn: elektronische beeldzoeker (EVF), LCD-scherm en spiegelreflexzoeker. Het grote voordeel van een LCD-scherm is dat het resultaat direct zichtbaar is.
Optische zoeker
Optische zoeker
Sommige LCD-schermen zijn draaibaar en geven vaak meer informatie dan alleen beeld.
Sommige LCD-schermen zijn draaibaar en geven vaak meer informatie dan alleen beeld.

Virtuele printshop

Een webwinkel waar je je foto's heen kunt zenden en de afdrukken kunt laten opsturen of kan ophalen.

Voorzetlens

Een lens dat voor de lens van een camera gezet kan worden, vaak door middel van een speciale adapter. Wanneer een camera een optische zoom heeft van 2x, kan een voorzetlens deze eenvoudig vergroten met nog eens 2x. Hierbij gaat de kwaliteit wel iets achteruit. Voorzetlenzen heb je in diverse sterktes: hoe sterker de dioptriewaarde, des te dichterbij je kunt scherpstellen. Behalve voorzetlenzen voor het verbeteren van de zoom, zijn er ook fish-eye, groothoek en macro voorzetlenzen. Een voorzetlens is veel goedkoper dan een objectief.
Een groothoek voorzetlens.
Een groothoek voorzetlens.