Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

S-VHS-C

  • Super-VHS-C
Versie van de VHS-C-videocassette met hoge bandbreedte, die dankzij een hogere resolutie een betere kwaliteit biedt.
S-VHS-C tape.
S-VHS-C tape.

S-VHS-ET

Techniek die gebruikt wordt in videocamera's, waardoor gewone VHS-cassettes video van S-VHS-kwaliteit kunnen bevatten.

S-Video

  • Separated-video
Transportverbinding tussen twee apparaten, waarbij informatie over de kleuren (chrominantie) gescheiden blijft van de informatie betreffende de helderheid (luminantie) om op die manier de beeldkwaliteit te vergroten.

Scanline-methode

Rendermethode waarbij het programma uitsluitend uitrekent welke (delen van) objecten vanuit het camerastandpunt zichtbaar zijn. Hierbij wordt geen rekening gehouden met lichtbreking of reflectie. Tegenhanger is de raytrace-methode die nauwkeurig alle lichtstralen uitrekent en daardoor een volkomen realistisch beeld oplevert.

Schaduw

Ontstaat als objecten het licht versperren. Wordt meestal met behulp van raytracing berekend (harde schaduwen, eventueel zacht met lichtbronnen in de vorm van vlakken) of via shadow-map (zachte schaduwen, snelle berekening, zwarte schaduw ook bij transparante objecten).

Schaduwing

  • Shading
Licht-donker-verloop op verlichte vlakken. Het Engelse begrip shading staat meestal voor de complete weergave van het materiaal met kleur, glans, reliëf, enzovoort.

Scherptediepte

Bij het maken van foto's zijn voorwerpen op de voorgrond en in de verte vaak een beetje wazig. Rond het object waarop is scherpgesteld wordt slechts een beperkt gebied duidelijk weergegeven. De grootte van dit gebied wordt bepaald door de scherptediepte. 3D-programma's simuleren dit verschijnsel zodat het lijkt of de scène echt gefotografeerd is.

Scherptedieptecontrole

Knop op sommige camera's waarmee voordat de opname gemaakt wordt, het diafragma kan worden ingesteld op de gewenste waarde. Op deze manier kan de fotograaf de scherptediepte bij verschillende diafragma's met elkaar vergelijken.

Schouderstatief

  • Borststatief
Statief voor een camera, die je bevestigt aan de schouder. Je hebt dan meer ondersteuning dan wanneer je zonder statief werkt. Met een dergelijke statief ben je meer mobiel dan bij een normale driepoot of eenbeenstatief. Zorg ervoor dat je zelf ook stabiel staat of ergens tegenaan leunt. Als je je benen een beetje spreidt en je knieën strekt, sta je al veel steviger dan normaal. Een schouderstatief wordt veel gebruikt bij digitale videocamera's.

Schwarzschildeffect

Wanneer je gebruik maakt van extreem lange sluitertijden, kan dit effect optreden. Films worden minder gevoelig wanneer de film langer dan een seconde wordt belicht. Om de belichting toch goed te krijgen, moet een langere sluitertijd of een groter diafragma gebruikt worden.

Sensor

  • Beeldsensor
De beeldsensor van een digitale camera is het lichtgevoelige element waarmee het beeld wordt vastgelegd. Er zijn verschillende beeldsensoren:
  • CCD (Charged Coupled Device)
  • CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)
  • Foveon
Een CCD zoals het in een camera wordt gebruikt.
Een CCD zoals het in een camera wordt gebruikt.
Foveon beeldsensor.
Foveon beeldsensor.

Sferische aberratie

Optische afwijking, die meestal voorkomt bij grote diafragma's van groothoekobjectieven, waarbij niet alle golflengten van het licht op hetzelfde punt gebundeld worden. Dit manifesteert zich als verzwakte scherpte in de hoeken van het beeld. Kan op verschillende manieren optisch gecorrigeerd worden, bijvoorbeeld met een asferisch lensoppervlak (in het onderwerp) en het gebruik van kleinere diafragma-openingen.

Shiftobjectief

  • TS lens
  • Tilt/shift lens
Om een vertekening van het perspectief te voorkomen moet het filmoppervlak zich evenwijdig aan het onderwerp bevinden. Om dit te bereiken moet een deel van de camera of het objectief in een andere stand worden gezet. Met een shiftobjectief is dit zowel in horizontale als in verticale richting mogelijk. Meestal wordt het gebruikt om "achterovervallende" gebouwen recht te zetten en om de scherptediepte bij landschapsfoto's zo groot mogelijk te maken.
Shiftobjectief
Shiftobjectief

Shutter

  • Sluiter
Mechanisme in het objectief dat ervoor zorgt dat het licht gedurende een bepaalde tijd op de film/sensor valt om een beeld tot stand te brengen. De sluiter gaat open om licht door het objectief te laten schijnen. Nadat de film/sensor belicht is, gaat de sluiter weer dicht. De tijdsduur van de sluiteropening is in te stellen.
De sluiter zoals die in spiegelreflexcamera's te vinden is.
De sluiter zoals die in spiegelreflexcamera's te vinden is.

Shutter speed

  • Sluitertijd
De duur van het belichten van de film of sensor. Een korte sluitertijd zorgt ervoor dat de sluiter kort open is (bijvoorbeeld 1/2000 seconde). Bij een lange sluitertijd is de sluiter langer open (bijvoorbeeld 1/16 seconde). Om een film goed te belichten is een hoeveelheid licht nodig. Daarom moet een langere sluitertijd worden gecompenseerd met een kleiner diafragma om een goed resultaat te behalen. Een korte sluitertijd moet daarentegen gecompenseerd worden met een groter diafragma. Wanneer een camera "2000" aangeeft, wordt hiermee 1/2000 bedoeld (de 1/ is weggelaten).

Silicagel

Vochtabsorberende kristallen. Ze worden gebruikt om een fotografische uitrusting in vochtige omstandigheden droog te houden.
Zakje silicagel.
Zakje silicagel.

Slave-ontsteking

Niet iedere camera heeft een aansluiting voor een losse flitser. Er bestaan flitsers met een slave-ontsteking, die reageert op het licht van de ingebouwde flitser. In dat geval kun je eventule schaduwen van de ingebouwde flitser ophelderen met een externe flitser.

Slicing

Een hulpmiddel in Photoshop voor het omzetten van een psd-bestand (grafisch bestand van Photoshop) om te zetten naar een webpagina.

Sluitertijd

De sluiter is een schermpje tussen de lens en de CCD-sensor dat geopend wordt om licht door te laten. Sluitertijd wordt uitgedrukt in fracties van een seconde, bijvoorbeeld 1/25 voor sluitertijd van één vijfentwintigste seconde.

Sluitertijdvertraging

De tijd die verstrijkt tussen het indrukken van de ontspanner en de afgeronde opnamen. Waarden van 0,15 tot 0,3 seconden zijn snel genoeg om snapshots te makien. Bij waarden boven de 0,5 seconde wordt het lastiger om bewegende onderwerpen op de foto te zetten.

Snazzi

Een Mpeg-1 uitbreidingskaart waarmee externe videobronnen zoals camcorder, videorecorder en televisie kunnen worden aangesloten op een pc. Met Snazzi kunt u analoge signalen opnemen en opslaan als Mpeg-1 bestanden.

SPI

  • Samples Per Inch
Eenheid waarmee de resolutie van digitale afbeeldingen in samples wordt uitgedrukt. Scanners en camera's nemen van een af te beelden scène een bepaald aantal samples per inch. Op een beeldscherm worden die samples vertaald naar pixels, in een afdruk naar dots.

Spiegelreflexcamera

  • SLR
  • Single Lens Reflex
Een camera met een uitgebreid sluiter en spiegelmechaniek. Wanneer u door de lens kijkt, vlak voor u afgedrukt, reflecteert de spiegel het licht naar boven, gaat door het (penta-) prisma (hierdoor wordt het omgekeerde beeld rechtop gezet) en ziet uw onderwerp, precies zoals dat op de film wordt vastgelegd. Zodra u op de ontspanknop licht indrukt, meet de lichtcel de hoeveelheid licht en vertaald dat naar een diafragma/ sluitertijdcombinatie. En zodra u doordrukt springt het diafragma op de gemeten waarde, klapt de spiegel omhoog en wordt de opname gemaakt doordat de sluiter gedurende de gemeten tijd open gaat. Realiseert u zich nu dat u door de opgeklapte spiegel dus eigenlijk nooit ziet wat u fotografeert op het moment van de opname?! Als tijdens de opname de spiegel is opgeklapt en het diafragma gesloten is tot op de ingestelde waarde, gaat de sluiter open en wordt hiermee de daarachter liggende film belicht. Heeft u een flitser aangesloten en ingesteld, dan zal die op dit moment afgaan. Hierna klapt de spiegel weer terug en is de opname gemaakt. Het zal u nu ook duidelijk zijn waarom dit type camera een 'spiegelreflex' wordt genoemd.

Spiegelvergrendeling

Bij sommige spiegelreflexcamera's kan de spiegel opgeklapt worden en in die stand vergrendeld worden terwijl de belichting plaatsvindt. Hierdoor ontstaan er minder interne vibraties door de beweging van de spiegel. Deze techniek is alleen vereist bij sterke uitvergrotingen van het onderwerp en bij lange sluitertijden (meestal vanaf 1/15 seconde en langer).

Spotmeting

Een manier van lichtmeten waarbij alleen de lichtintensiteit van een heel klein onderdeel van een onderwerp wordt gemeten. Deze functie is ingebouwd in sommige camera's, maar komt ook voor in de vorm van een losse lichtmeter. Voor voorspelbare belichting is ervaring vereist in het bepalen van de helderheidsnuances.
De spotmeting is hier ingesteld op de wesp, de rest is overbelicht.
De spotmeting is hier ingesteld op de wesp, de rest is overbelicht.

Standaardobjectief

  • Standaard lens
Een standaardobjectief heeft een beeldhoek die gelijk is met het menselijk oog. De standaard brandpuntsafstand is 50 mm.

Statief

Standaard met drie poten die u onder een (video)camera bevestigd, zodat u een basis hebt om stabiele opnamen te kunnen maken. Vooral wanneer de camera foto's moet maken met langere sluitertijden, is een statief onontbeerlijk. Zonder een statief krijgt u bij dergelijke foto's snel bewegingsonscherpte.
Tafelstatief.
Tafelstatief.
Een statief is essentieel voor een gevorderde fotograaf.
Een statief is essentieel voor een gevorderde fotograaf.

SteadyShot

  • Beeldstabilisator
Optisch of elektronisch systeem om het bewegen van video's te onderdrukken. Terwijl de elektronische systemen vaak de ter beschikking staande pixelresolutie reduceren, werken de optische systemen zo dat het gegenereerde beeldsignaal er niet zichtbaar op achteruit gaat. SteadyShot is van Sony.

Still

  • Stilstaande afbeelding
  • Snapshot
Doorgaans een beeldje uit een (animatie)film.

Still-video camera

Een elektronische versie van het fototoestel. Net als bij een gewone videocamerea wordt het beeld in elektronische informatie omgezet, die later met behulp van de PC bewerkt kan worden.

Stop motion

Stop motion is een techniek van het maken van films door deze frame voor frame te filmen, hierdoor kunnen statische objecten toch in beweging komen. Bekende voorbeelden van stop motion films zijn: "Chicken run", "Buurman en Buurman" en "The Nightmare Before Christmas".

Space Invaders Re-enactment in stop motion

Strobe-filtereffect

Tijdens een videomontage wordt om de zoveel frames een beeldje een paar frames bevroren, om zo de beweging te accentueren.

Super Cat's Eye

Een infraroodvoorziening op een camera, waarmee er ook 's nachts kan worden gefilmd tot een afstand van 3 meter.

Super CCD

Gepatenteerde technologie van FujiFilm, waarmee het bedrijf de kleurreproductie van een 3,3 megapixel camera weet op te waarderen naar de zes megapixel standaard. Hij mag dan geen echte zes megapixel plaatjes weten te schieten, je krijgt wel een resolutie-output van 2.832 x 2.128 beeldpunten. De Super CCD is een beeldchip waarbij achthoekige sensoren diagonaal geplaatst worden.

Superbeeldstabilisator

Functie van een camcorder. Deze functie kan bijvoorbeeld worden gebruikt als de camcorder tijdens het opnemen wordt bewogen bij het inzoomen op een ver verwijderd onderwerp. De functie werkt niet altijd optimaal in slecht verlichte plaatsen, of ruimtes die verlicht worden met tl-buizen.

SV

  • Scheidend vermogen
De mate waarin een film of objectief kleine details duidelijk kan weergeven. Filmfabrikanten drukken dit meestal uit in lijnparen per millimeter: een hoger getal betekent een hoger SV. Laaggevoelige films hebben doorgaans een hoger SV dan hooggevoelige films.

Sync

  • Synchronisatie
Informatie die de onderlinge afstemming van twee signalen regelt, zoals de luminantie en chrominantie van een videosignaal.

Synchronisatie op het tweede sluitergordijn

Sommige camera's bieden de functie synchronisatie op het tweede sluitergordijn. Hierbij gaat bij langere belichtingstijden de flitser pas af vlak voordat de sluiter weer dichtgaat. Zo kun je bijzonder creatieve effecte bereiken, bijvoorbeeld bij spelende kinderen. Als je kind bij een lange belichtingstijd hard door een ruimte rent, krijg je een onherkenbare veeg op de foto, terwijl net voor de sluiter dichtgaat het flitslicht de beweging bevriest. Het resultaat is dat het kind wordt achtervolgd door zijn eigen schim.

Synchronisatietijd

De maximale sluitertijd van een camera, waarbij de flitsontlading gesynchroniseerd kan worden met het moment waarop de sluiter volledig geopend is.