Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

Radiosity

Verschijnsel waarbij niet-zwarte oppervlakken invallend licht weerkaatsen en daardoor zelf als lichtbron gaan fungeren. We komen dit overal om ons heen tegen, maar het kost 3D-software de nodige moeite om het te berekenen. U moet doorgaans losse plugins kopen die het verschijnsel moeizaam berekenen of simuleren met verborgen lichtbronnen.

RAW

Het RAW-beeldformaat bevat de data zoals die door de CCD-sensor wordt vastgelegd, zonder dat die door camerasoftware verwerkt wordt tot een TIFF- of een JPG-bestand. Het voordeel van een RAW-bestand is dat dit een zuiver digitaal negatief is en niet beïnvloed is door de verwerkingsalgoritmen van de camera.
Een Canon Raw-bestand met bijbehorende informatie.
Een Canon Raw-bestand met bijbehorende informatie.

Raytrace-methode

Rendermethode waarbij het programma uitsluitend uitrekent welke (delen van) objecten vanuit het camerastandpunt zichtbaar zijn. Raytrace rekent nauwkeurig alle lichtstralen uit en daardoor levert daarom een volkomen realistisch beeld op. Tegenhanger is de scanline-methode, die geen rekening houdt met lichtbreking of reflectie.

RCTC

  • Re-recordable Consumer Time Code
Door Sony ontwikkelde, herschrijfbare tijdcode voor het Hi8-systeem. De tijdcode-informatie wordt op een apart spoor op de band opgenomen en is daardoor onafhankelijk van audio- of videosignalen op de band te (her)schrijven. Ook banden opgenomen volgens het Video-8 systeem kunnen achteraf van RCTC worden voorzien.

Rechtlijnig

Correctie van de tonvormige vertekening van een supergroothoek. De lijnen worden hierdoor natuurgetrouw weergegeven en niet meer afgebogen, zoals bij fisheye-objectieven wel het geval is.

Reflected flash metering

  • Gereflecteerd-lichtmeting
Een meetvorm die de hoeveelheid licht meet die via het onderwerp gereflecteerd wordt. Komt voor bij losse en ingebouwde lichtmeters.
Flitsbelichtingsmeter van JTL.
Flitsbelichtingsmeter van JTL.

Reflectie

Vermindering van de beeldkwaliteit door licht dat op een afwijkende manier door het voorwerp wordt weerkaatst. Het leidt tot contrastvermindering en lichte plekken. De oorzaak ligt bij reflecties binnen het objectief en tussen de verschillende optische elementen. Het komt vooral voor bij tegenlicht en bij objectieven met veel elementen (meer oppervlak glas). Het kan voorkomen worden door behandeling van de elementen, andere interne technologie en een zonnekap, waardoor het licht niet rechtstreeks op het voorste optische element valt.
Reflectie ontstaan door de zonnestralen die rechtstreeks in het objectief schenen..
Reflectie ontstaan door de zonnestralen die rechtstreeks in het objectief schenen..

Reflectieve media

Materiaal dat licht reflecteert, zoals papier en foto's.

Resolutie

Bij digitale camera's bedoelen we met resolutie het maximaal aantal beeldpunten waaruit een foto wordt opgebouwd. Het LCD-scherm heeft een eigen resolutie: het aantal beeldpunten waarmee de foto op dat scherm getoond wordt. Bij scanners en printers kennen we een wat ander begrip resolutie: hier praten we over een bepaalde hoeveelheid beeldpunten per centimeter (of inch) en hebben we het over een instelbare informatiedichtheid waarmee een beeld wordt ingelezen of afgedrukt.

Retro-cache-stand

Functie waarbij er tot zes seconden voor het indrukken van de opnameknop kunt opnemen, zodat er zes seconden terug in de tijd kan worden gegaan.

RGB-filter

  • Red Green Blue-filter
Technologie om een kleurenbeeld te maken door drie aparte zwartwitbeelden door rode, groene en blauwe filters te voeren. Diverse videocamera's maken gebruik van een monochrome CCD met een RGB-filter voor kleurenbeelden in plaats van een kleuren-CCD.

Richtgetal

Het richtgetal van een flitser bepaalt de lichtopbrengst en is gelijk aan het product van de afstand (flitser tot object) en het benodigde diafragma. Bij een richtgetal van 45 is een diafragma f45 nodig om op een meter afstand van het object een correct belichte opname te kunnen maken. Het richtgetal werkt met de volgende formule: richtgetal = afstand x diafragma. Richtgetallen zijn altijd gedefinieerd bij 100 ISO.

Ringflitser

Een ringvormige flitser die meestal gebruikt wordt bij macro-fotografie (close-ups) en soms ook voor portretten. Dergelijk flitsers zijn prijzig en worden dus vooral door professionele fotografen gebruikt.

Rode ogen

  • Dracula-effect
Verschijnsel dat mensen op foto's rode ogen krijgen. Dit ontstaat door de directe reflectie van het flitslicht op de sterk doorbloede achterkant van het oog in de lens van de camera. Voorflitsen misleiden de ogen kortstondig met kunstmatig daglicht, zodat de pupillen zich snel sluiten en het effect van rode ogen wordt verminderd. Door gebruik te maken van een indirecte flits (flitsen via een muur of plafond, wat niet mogelijk is met een ingebouwde flits) worden rode ogen voorkomen.
Het rode ogen effect.
Het rode ogen effect.

Ruis

Afwijkend gekleurde beeldpunten, die vooral in donkere gedeelten van het beeld uiterst storend kunnen zijn. Ruis is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het CCD.