Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

PAN

  • Panorama
Een beweging van links naar rechts of andersom wordt in de videowereld een pan genoemd (van panorama). Een pan laat veel van de omgeving zien, oftewel geeft een panoramisch overzicht.
Een panorama van York.
Een panorama van York.

Parallax

Effect dat optreedt als de camera een aparte zoeker heeft en de fotograaf dus niet door de lens zelf kijkt. Omdat de lens en de zoeker niet precies dezelfde hoek naar het onderwerp kijkt, ziet de fotograaf een iets ander beeld dan uiteindelijk op de foto komt. Bij normaal fotograferen is dit verschil zo miniem dat we het kunnen negeren, maar bij macro-fotografie (dichtbij) niet. Als we formaatvullend fotograferen en geen rekening houden met de parallax, zal een deel van het onderwerp niet op de foto komen. Bij een digitale camera is dit op te lossen door in zo'n geval niet de optische zoeker te gebruiken, maar het lcd-schermpje.
Parallax effect komt doordat de optische zoeker boven de lens zit.
Parallax effect komt doordat de optische zoeker boven de lens zit.

PC Card Camera

Een camera die met een PCMCIA-kaart werkt en daardoor op een notebook aangesloten kan worden.

Perspectiefcorrectie

Perspectief correctie is een systeem dat er voor zorgt dat 3D-objecten die ver weg zijn kleiner lijken. Voor een goede weergave is het van belang dat niet alleen complete objecten in het juiste perspectief ten opzichte van elkaar worden weergegeven. Ook de polygonen waaruit ze bestaan moeten worden bewerkt, evenals de texturen en kleurverlopen, om te voorkomen dat vervorming optreedt.

Perspective

  • Perspectief
De onderlinge formaatverhouding tussen objecten op de voor- en achtergrond. Bij gebruik van een telelens komen de objecten dichter bij elkaar dan wanneer er een groothoeklens wordt gebruikt.

Photograde technologie

Hierdoor worden afbeeldingen kleurrijker en gedetailleerder weergegeven.

Photoshoppen

Het bewerken van een foto of een ander grafisch beeld met een beeldverwerkingsprogramma, meestal Adobe Photoshop.
Adobe Photoshop CS-doos.
Adobe Photoshop CS-doos.

PictBridge

Techniek waarmee je vanaf een digitale fotocamera de foto's direct op een printer te kunnen afdrukken, zonder tussenkomst van een computer.
Logo van PictBridge.
Logo van PictBridge.
Aansluiting op een printer die PictBridge ondersteund.
Aansluiting op een printer die PictBridge ondersteund.
Camera die foto's rechtstreeks stuurt naar printer.
Camera die foto's rechtstreeks stuurt naar printer.

Picture angle

  • Beeldhoek
Als wij recht vooruit kijken beslaat de beeldhoek ongeveer 45 graden. Objectieven kunnen door hun optische constructie totaal andere beeldhoeken zichtbaar maken. Hierdoor kan er dus een grotere of kleinere hoek dan die 45 graden op de foto worden geprojecteerd. De beeldhoek is mede afhankelijk van het standpunt van waaruit de foto wordt genomen.

Pixelresolutie

Bij digitale camera's worden twee soorten resolutie onderscheiden. Er is de hardwareresolutie van de CCD-sensor, die aangeeft hoeveel honderdduizenden of miljoenen sensoren de CCD bevat. Hoe meer sensoren, hoe scherper het beeld dat de CCD kan vastleggen. Het licht dat de CCD registreert, wordt dan omgezet in een digitaal beeld dat opgebouwd is uit pixels, bijvoorbeeld 1.600 x 1.200 pixels of 640 x 480 pixels.

Point and shoot camera

Fotocamera waarbij men richt en een plaatje schiet (automatische camera).

Polarisatiefilter

Voorzetfilter voor een camera. Met een polarisatiefilter voor een cameralens worden alleen lichtstralen vanuit één richting doorgelaten. Je draait het filter totdat je geen ongewenste reflecties op glasvlakken, wateroppervlakken of metalen oppervlakken meer ziet. Met dit filter haal je het beste resultaat wanneer het licht onder een hoek van ongeveer 35 graden invalt. Hoeveel licht tegengehouden wordt, hangt af van de positie van het polarisatiefilter.
Diverse filters van Soligor.
Diverse filters van Soligor.

Pre-capture

Functie bij een camera waarmee je kunt aangeven dat de camera bij het half indrukken van de ontspanknop al mag beginnen met opnemen. Digitale camera's zijn traag in het beginnen met opnemen, en pre-capture is de aanpak van Olympus om iets aan dat gebrek te doen.

Pro Still-modus

Techniek op een camera. Met deze techniek kan, door het combineren van twee opnames, een grotere resolutie worden bereikt, een te grote contrastomvang worden bedwongen of de hoeveelhuid ruis in de opname verminderd worden. Voor het verhogen van de resolutie wordt de tweede opname één beeldpunt verschoven ten opzichte van de eerste, waarna beide opnames gebruikt worden om tussenliggende beeldpunten te berekenen.

PRO-modus

Methode om het oplossend vermogen van een CCD te verhogen. De grote truc bij deze methode is de dubbelopname; de interpolatie is gebaseerd op twee opnamen van hetzelfde onderwerp. Uiteraard is dat alleen mogelijk als er wordt gewerkt met een statief en een stilstaand onderwerp. Dat zijn belangrijke restricties, want daardoor is deze PRO-modus eigenlijk alleen goed toe te passen bij studiowerk met stillevens en misschien ook bij het vastleggen van architectuur. Iedere windbewogen boom, passant, fietser, auto of trein zal het gebruik van dubbelopnamen verraden.

Progressive scanning

Technologie voor het produceren van video in hoge resolutie zonder flikkeringen.

Push-ontwikkeling

  • Geforceerde ontwikkeling
Bewuste onderbelichting van de film, die gecorrigeerd wordt door een verlenging van de ontwikkeltijd. Deze techniek wordt meestal gebruikt wanneer er korte sluitertijden nodig zijn, terwijl er een laaggevoelige film in de camera zit. Bij ontwikkeling moet de fotograaf, wanneer hij een geforceerde ontwikkeling wil, dit aangeven bij het fotolab.