Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

Objective

  • Objectief
  • Lens
Lens van een camera.
Ingebouwde zoomlens van een Canon Powershot A80 camera.
Ingebouwde zoomlens van een Canon Powershot A80 camera.
Voorzetlens.
Voorzetlens.

How are camera lenses made?

Al eens willen weten hoe een cameralens wordt gemaakt? Het programma "How are things made?" van "Discovery Channel" heeft dit onderwerp behandeld. In het onderstaande filmpje kunt u zien hoe een cameralens wordt gemaakt.

Objectmeting

Een meting verrichten van een gemiddelde helderheid zoals een grijskaart. De belichtingswaarde (sluitertijd - diafragmacombinatie) wordt vastgehouden terwijl de compositie gemaakt wordt.
De grijskaart van Fotowand wordt gebruikt om de belichting in te stellen.
De grijskaart van Fotowand wordt gebruikt om de belichting in te stellen.

Off-line montage

Het principe van off-line montage wordt hoofdzakelijk in professionele kringen toegepast, en dient grotendeels ter besparing van de montagekosten. Het originele materiaal wordt daartoe gekopieerd naar VHS of S-VHS. Eventueel wordt daarbij de tijdcode van het origineel zichtbaar in het beeld opgenomen. Vervolgens vindt met dit materiaal de montage plaats. Daarbij kunnen eventueel alternatieven worden 'uitgeprobeerd'. De montagepunten worden in een Edit Decision List (EDL) geplaatst. Aan de hand van deze EDL gaat het postproductiebedrijf vervolgens de definitieve, on-line montage maken. Dat is de montage met het originele materiaal. Dit kan vrij snel gebeuren, waardoor bespaard wordt op (dure) montagetijd. Overigens vindt off-line montage tegenwoordig vaak plaats met 'een gewone' video-pc, waarbij het originele materiaal direct in de pc wordt ingelezen.

Onderwaterbehuizing

Met de komst van digitale camera is het fotograferen onder water veel eenvoudiger geworden. Dankzij de tft-scherm hoef je niet in de zoeker te kijken, wat met een duikbril bijna onmogelijk is. Bovendine heb je volledige controle over de belichting en de beelduitsnede. Veel fabrikanten van camera's hebben voor hun camera's speciale onderwaterbehuizingen gebouwd. De camera's passen precies in de vorm en zijn voorzien van grote bedieningselementen. Vaak zijn de onderwaterbehuizingen doorzichtig en kunnen soms wel tot op 30 meter diepte gebruikt worden.
Een onderwaterbehuizing voor een Canon G3 camera van Ewa Marine.
Een onderwaterbehuizing voor een Canon G3 camera van Ewa Marine.

Onscherpte

  • Onscherp masker
Met behulp van digitale beeldbewerkingsprogramma's kan de schijnbare scherpte van het beeld verbeterd worden. Wordt meestal gebruikt om scans tot het niveau van het origineel op te krikken. Als een foto niet correct scherp is ingesteld, kan dit met deze techniek min of meer gecorrigeerd worden.
Een bekende beeldbewerkingsprogramma is Adobe Photoshop.
Een bekende beeldbewerkingsprogramma is Adobe Photoshop.

Opnieuw samplen

Het wijzigen van de resolutie of de omvang van een afbeelding, zodat het aantal pixels in de afbeelding verandert. Upsamplen verhoogt de resolutie en het aantal pixels; downsamplen vermindert de resolutie en daarmee het aantal pixels in een afbeelding.

Optische zoom

Zoomen is het veranderen van de brandpuntsafstand van een objectief. Je zoomt van groothoek naar tele en terug. Je kunt voorwerpen dichterbij halen door maximaal in te zoomen. Bij optische zoom wordt dit gedaan door een zoomobjectief van een camera. Er treedt geen kwaliteitsverlies op.

Opvallend-lichtmeting

Meetvorm waarbij de hoeveelheid licht die op het voorwerp valt, gemeten wordt. De aanbevolen sluitertijd-diafragmacombinatie wordt vervolgens op de camera of het objectief ingesteld.

Out-point

Op het moment dat een scène eindigt op de tijdlijn in een videobewerkingsprogramma.
De tijdlijn van Pinnacle Studio.
De tijdlijn van Pinnacle Studio.

Overexposure

  • Overbelichting
Een foto is overbelicht wanneer deze te bleek is en te weinig details vertoont. Dit gebeurt als er te veel licht door de lens wordt doorgelaten. Overbelichting kan met opzet worden toegepast om een bepaald effect te krijgen.
Door het verkeerd gebruik van een flitser is deze foto overbelicht.
Door het verkeerd gebruik van een flitser is deze foto overbelicht.