Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

Macro

Op het gebied van digitale camera,s betekent Macro strikt genomen dat een onderwerp op de film (bij digitale film dus op de CCD) in ware grootte wordt afgebeeld, maar de term wordt in het dagelijks spraakgebruik gebezigd als synoniem voor dichtbij-fotografie (close-ups). Een macro-objectief is dus een objectief waarmee het onderwerp zeer dicht kan worden genaderd. Digitale camera's hebben meestal een speciale macro-stand, waarin dichterbij kan worden scherpgesteld dan in de normale stand.

Macro lens

  • Macro-objectief
Een lens die speciaal is gemaakt voor close-up fotografie. Een klein object wordt met deze fotografie sterk vergroot; bijvoorbeeld de meeldraden van een bloem.
Een close-up van een backspace-toets.
Een close-up van een backspace-toets.

Macroslede

Op een statief kun je een slede monteren, waarop vervolgens weer de camera wordt geschroefd. Met de slede blijft de statief gewoon op zijn plaats en kun je de camera naar voren en naar achteren schuiven. Heel geleidelijk en precies, net zolang totdat je de juiste kadering en scherpstelling hebt gevonden.

Masker

Een van de belangrijkste gereedschappen van een beeldbewerkingsprogramma is het maken van maskers, waarmee delen van een afbeelding worden uitgesloten van een bewerking. Gecompliceerde animaties worden hiermee laag voor laag opgebouwd.

Match-moving

Afstemming van de animatie op bewegingen in een reële film. Bij een camera die beweegt is dat heel lastig.

Meerveldenmeting

Meetvorm met kunstmatige intelligentie, die het licht meet dat door verschillende onderdelen van het voorwerp gereflecteerd wordt. De belichting wordt door middel van algoritmen uitgerekend. Deze meetvorm is ontworpen om automatisch een meer accurate belichting te bepalen in meer verschillende omstandigheden dan mogelijk in andere meetvormen.

Meetzoeker

Systeem waarbij de afstand van het voorwerp tot de camera bepaald wordt door het vanuit twee verschillende standpunten te bekijken. Als het voorwerp niet scherp is gesteld, zijn beide beelden zichtbaar in de zoeker van dergelijke camera's. Als het wel scherp staat, overlappen de beelden elkaar en verschijnt het beeld in de zoeker. Deze term wordt ook vaak toegepast bij compact-camera's zonder een echt beeldzoeksysteem.

Memory Stick Duo

Een geheugenkaart van Sony. De Memory Stick Duo is half zo groot als de normale Memory Stick, maar kan dezelfde capaciteit hebben. De flashgeheugenkaart is speciaal ontwikkeld voor mobiele telefoons, met een adapter kan de kaart ook gebruikt worden in digitalel camera's.
Memory Stick Duo met een capaciteit van 16 MB.
Memory Stick Duo met een capaciteit van 16 MB.

Memory Stick Pro

Een geheugenkaart van Sony en Sandisk, waarbij ten opzichte van de oudere varianten (Memory Stick, Memory Stick Duo) de snelheid en opslagcapaciteit is opgekrikt. Daarmee is de kaart niet meer compatibel met de oudere varianten. De flash kaart wordt onder andere gebruikt in digitale camera's en mp3-spelers.
Memory Stick Pro met een opslagcapaciteit van 4 GB.
Memory Stick Pro met een opslagcapaciteit van 4 GB.

Memory Stick Select

Een flashgeheugenkaart met twee banken, waarbij je met een schakelaar kunt kiezen welke geheugenbank je wilt gebruiken. De Memory Stick Select is ontwikkeld door Sony.
Memory Stick Select met 2 maal 128 MB (totaal 256 MB).
Memory Stick Select met 2 maal 128 MB (totaal 256 MB).

MemoryStick

Een door Sony en SanDisk ontwikkelde geheugenkaart. Dit type flashgeheugen wordt vooral in Sony-producten gebruikt, zoals digitale camera's en mp3-spelers.
MemoryStick met een capaciteit van 128 MB.
MemoryStick met een capaciteit van 128 MB.

Metaalverdampingstechnologie

Techniek van Sony voor het afzetten van fijne, gelijkmatige deeltjes magnetische materiaal op het oppervlak van de platic band die intern in videocassettebandjes worden gebruikt.

Mini-DV

  • Mini-Digitale Video
Het meest gebruikte systeem voor digitale video. Er worden in Mini-DV-camera's kleine cassettes gebruikt die doorgaans één uur beeld kunnen vastleggen.

MiniDV

DV-cassetteformaat, waarbij, afwijkend van de standaard-DV een sterk verkleinde cassetteband (56 x 43 x 12,2 mm) met een capaciteit van maximaal 60 minuten gebruikt wordt. Dit formaat maakt de constructie van compacte camcorders mogelijk.

Mirror lenses

  • Spiegelobjectief
Speciaal soort objectief met een lange effectieve brandpuntsafstand in een heel compacte cilinder. Doordat het pad van het licht door middel van spiegels 'opgevouwen' wordt, is de lengte van dit objectief korter. Een spiegelobjectief heeft een vast diafragma.
Camera met een spiegelobjectief.
Camera met een spiegelobjectief.

MJPEG

Compressiestandaard voor het opslaan van bewegend beeld en geluid. MJPEG-bestanden zijn veel omvangrijker dan MPEG-bestanden, maar door hun simpele structuur eenvoudiger te maken. Daardoor is MJPEG interessant voor het zelf met relatief eenvoudige middelen bewerken van videoopnamen e.d.

MMC

  • MultiMediaCard
Een MMC is een verwisselbaar geheugenkaartje ter grootte van een postzegel. De MMC-kaart wordt vaak gebruikt in digitale camera's voor het opslaan van foto's.

MMCmicro

Multimedia geheugenkaart voor mobieltjes ontwikkelt door Samsung. Het kaartje is slechts 12x14x1,1 millimeter en kan 10 MB per seconde lezen en 7 MB per seconde schrijven.
MMCmicro geheugenkaartje.
MMCmicro geheugenkaartje.

Montagerecorder

Videorecorder met speciale functies, zoals beeld-voor-beeld weergave, jog/shuttle, HiFi-stereo geluid en de mogelijkheid tot het maken van audio- en/of video-inserts. Vaak beschikken dergelijke apparaten over ingangen voor beeld en geluid aan de voorzijde, om het aansluiten van een camcorder te vergemakkelijken.

Motion blur

  • Bewegingsonscherpte
Ontstaat doordat filmcamera's een beperkt aantal beeldjes per seconde vastleggen. Wanneer een object snel voorbij komt, wordt het op het filmbeeldje uitgesmeerd en daarmee onscherp. Door dit effect toe te voegen aan animatieprogramma's wordt net als bij lens flare de indruk van een echte film gewekt.

Motion control

Het exact vastleggen van camerabewegingen zodat deze precies herhaald kunnen worden in andere opnamen. De verschillende opnamen kunnen daardoor naadloos worden samengevoegd.

MP

  • Megapixel
  • Miljoen pixels
Hoe groter het aantal pixels, hoe hoger de resolutie van een digitaal beeld. Een 3 megapixel camera kan een foto maken die scherp is op ongeveer een A4'tje. Voor nog grotere formaten foto's kan men beter een 4 megapixel camera of hoger aanschaffen.
De Canon PowerShot G3 digitale camera heeft 4 Megapixels.
De Canon PowerShot G3 digitale camera heeft 4 Megapixels.
De CMOS sensor van de Canon EOS-1 D Mark II heeft ongeveer 8,2 Megapixels.
De CMOS sensor van de Canon EOS-1 D Mark II heeft ongeveer 8,2 Megapixels.

Multimediacamera

Een camera die zowel kan filmen als fotograferen.