Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

Laserholografie

Fotografische methode om 3D-beelden met behulp van laserstralen op folie weer te geven.
Voorbeeld van een holografische foto.
Voorbeeld van een holografische foto.

LCD-monitor

De meeste digitale camera's hebben een klein schermpje, een zogenaamd liquid crystal display, waarop gemaakte foto's gecontroleerd kunnen worden. Soms vervult het schermpje daarnaast de functie van zoeker.

Leader

Introductie van een videofilm, waarmee de sfeer wordt gezet. Als je de spanning snel wilt opbouwen en de kijker niets wilt verklappen over de film, intrduceer je alleen op een flitsende manier de titel. Een mooie afbeelding, speciale effecten, heftige achtergrondmuziek en een geanimeerde titel vormen dan de leader.

Lensflare

Spookbeelden die ontstaan door spiegelingen binnen lenzen van mindere kwaliteit. Hoewel cameramensen dit verschijnsel proberen te vermijden, wekt lensflare de indruk dat een scène echt gefilmd is, en is daarmee populair bij animators.

How are camera lenses made?

Al eens willen weten hoe een cameralens wordt gemaakt? Het programma "How are things made?" van "Discovery Channel" heeft dit onderwerp behandeld. In het onderstaande filmpje kunt u zien hoe een cameralens wordt gemaakt.

Letterbox

Weergave van een breedbeeldfilm op het beeldscherm met zwarte stepen boven- en onder aan het beeld.

Lichtsterk objectief

Objectief (lens) met een grote maximale diafragma-opening. Voor de juiste belichting kunnen daardoor kortere sluitertijden gebruikt worden.

Low-band

Oudere analoge videocassettetechniek voor het maken van opnamen met een matige kwaliteit (lage bandbreedte). Voorbeelden van low-band technologieën zijn 8mm en VHS.
8mm tape.
8mm tape.

Low-key

Term waarmee aangeduid wordt dat een afbeelding (meestal een foto) hoofdzakelijk donkere tinten bevat. Dat kan komen door de aard van het onderwerp, maar ook door kunstgrepen na de opname. Een foto van de skyline van Rotterdam bij nacht is low-key.

LTC

  • Longitude TimeCode
Een tijdcode die op het lengtespoor van een videoband wordt opgenomen. Een nadeel van LTC kan zijn dat de tijdcode niet kan worden uitgelezen als de band stilstaat.

Luminantie

Helderheidscomponent van een videosignaal. Wit bevat honderd procent luminantie, terwijl zwart nul procent heeft. Een videosignaal bestaat uit luminantie, chrominantie en sync.