Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

K

  • Kelvin
De eenheid om de temperatuur van licht aan te geven heet Kelvin. Warm licht, zoals bij de ondergaande zon, heeft een lage temperatuur. Het koude licht op een zwaarbewolkte dag heeft een hoge temperatuur.
Enkele kleurtemperaturen bij type lichtbronnen.
Enkele kleurtemperaturen bij type lichtbronnen.

Kalibratieset

Hulpmiddel waarmee je de meest neutrale weergave op een monitor kunt krijgen. De neutrale weergave zorgt ervoor dat je de foto's goed op kleur en densiteit kunt beoordelen.

Kitlens

Digitale spiegelreflexcamera's worden vaak aangeboden met een kitlens. Deze objectieven blinken doorgaans niet uit qua scherpte of lichtsterkte, maar bieden de koper wel de mogelijkheid om voor relatief weinig geld in de wondere wereld van de spiegelreflexfotografie te stappen. Als je echt voor de hoogste kwaliteit wilt gaan, kun je beter de kitlens laten schieten en meer geld investeren in een goede lens.

Kleur

De kwaliteit van licht dat gereflecteerd, straling of de overbrenging door een afbeelding. Een minium van de drie componenten zoals hue, saturation en helderheid (waarde) zijn nodig om de karakteristieken te kunnen definiëren van een kleur.

Kleurmeter

In een digitale camera zit een automatische kleurmeter, die zo goed mogelijk inspeelt op de menselijke kleurgevoeligheid. Dit lukt doorgaans aardig, maar we kunnen de camera door het selecteren van de juiste 'witbalans' helpen. Elke digitale camera heeft een aparte knop waarmee je kan aangeven bij wat voor soort lichtbron we fotograferen. Meestal kan je kiezen uit zonlicht, tl-licht, schaduw of kunstlicht.

Kleurverzadiging

Term uit de analoge fotografie: een aanduiding van de intensiteit van een kleur. Diep groen is verzadigd, een groene weide is onverzadigd groen.

Kleurzweem

Een bepaalde tint die over de gehele afbeelding ligt. Kleurzwemen ontstaan vaak door scannen. U kunt ze meestal met software voor het bewerken van foto's verwijderen.

Korrel

  • Korreligheid
Een beeld wordt op film geregistreerd in laagjes zilverbromidekristallen en gevoelige kleurlagen. Het patroon van de deeltjes (de korrel) wordt bij sterke uitvergroting zichtbaar. Hoe sterker de uitvergroting, hoe meer ze opvallen; bijvoorbeeld bij enorme uitvergrotingen van prints en dia's. Laaggevoelige films hebben een veel fijnere korrel dan hooggevoelige films.