Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

Half tone image

Afbeelding met grijstinten die gemaakt worden door een raster van zwart/wit puntjes te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor krantenfoto's.

Halogeen licht

  • Halogen light
Licht afkomstig van gloeilampen met halogeen gloeidraad. In dergelijk licht verschijnt het voorwerp oranjegeel op de foto. Dit kan tijdens het fotograferen verholpen worden door gebruik te maken van een lichtblauw filter of speciaal kunstlicht (type T-films).
Typische vormen van halogeen lampjes.
Typische vormen van halogeen lampjes.

Harde las

Een harde las is de meest gebruikte beeldovergang (transitie) in een videomontage. Er is alleen een knip gemaakt tussen twee frames van het videofragment. In tegenstelling tot bij een geleidelijke overgang springt de video nu hard over naar een nieuw fragment.

HAVI

  • Home Audio/Video Interoperability
Specificatie van Sony/Philips voor de besturing van consumentenelektronica. HAVI zal moeten concurreren met Jini en UPnP. Een op Java gebaseerd systeem dat onder meer DVD-spelers, digitale camera's en stereo-installaties aan elkaar koppelt. Ontwikkeld door Philips, Sony en Matsushita.

HDR

  • Hard-Drive Recorder
Apparaat dat een harde schijf gebruikt om gecomprimeerd digitale audio- en videosignalen op te slaan. Een HDR is een camcorder die niet op tapes, maar op een harde schijf de beelden opslaat. Voordeel van een HDR is dat er op een harde schijf vaak veel meer ruimte is om een film op te slaan, dan op de traditionele tapes of geheugenkaarten.
Sony HDR-FX1 HD Digital Camcorder voor de semi-professionele filmer.
Sony HDR-FX1 HD Digital Camcorder voor de semi-professionele filmer.

Hi8

Een videostandaard, de klassieker die nooit oud wordt.

High-band

Analoge videocassettetechnologie die een opname van hoge kwaliteit mogelijk maakt. S-VHS en Hi8 zijn high-bandformaten.

High-key

Term waarmee aangeduid wordt dat een afbeelding (meestal een foto) hoofdzakelijk lichte tinten bevat. Dat kan komen door de aard van het onderwerp, maar ook door kunstgrepen na de opname. Een foto van een ijsbeer in een sneeuwlandschap is high-key.

Highlights

Een foto verbeteren door op een object meer of mooier licht laten vallen, dit kan door het gebruik van spiegeltjes en aluminiumfolie.
Met een stukje aluminiumfolie kun je het licht op het object be�nvloeden.
Met een stukje aluminiumfolie kun je het licht op het object be�nvloeden.

Histogram

Op uw beeldscherm kunt u zelf zien of een foto goed belicht is. Een handig hulpmiddel hierbij is de functie Histogram. Dit is een grafische weergave van de verdeling van de helderheid van een foto. Het helderheidsbereik van een goed belichte standaardfoto strekt zich uit van geheel wit naar geheel zwart, met een maximum in het midden. Wordt niet het hele gebied van helderheid gebruiikt of ligt de plek sterk aan de linker- (onderbelicht) of rechterkant (overbelicht), dan is de belichting vaak niet in orde. Voor een visuele beoordeling op de monitor moeten de helderheid en het contrast van de monitor goed ingesteld staan. Een hulpmiddel hiervoor is een blokjesbalk die verloopt van geheel wit naar geheel zwart. Bijna alle goede fotobewerkingsprogramma's bieden de functie histogram aan.
Een histogram van Adobe Photoshop.
Een histogram van Adobe Photoshop.

How to read the photographic histogram?

Sommige digitale camera's bieden de mogelijkheid om een histogram van een foto te laten zien. Het onderstaande filmpje laat zien wat een histogram is en wat u ermee kan doen.