Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

Gain

  • Versterking
De toename van het signaalvermogen, meestal uitgedrukt in de verhouding van uitgangsvermogen ten opzichte van ingangsvermogen (in spanning) in dB. Duurdere camcorders hebben een gain-schakelaar, bijvoorbeeld met standen 0, +3, +9, +18 (dB), waarbij met weinig licht toch nog opgenomen kan worden. Daarbij moet echter wel worden opgemerkt dat de beeldruis (fors) toeneemt.

Galerij

  • Galery
Overzichtelijke manier van presentatie van een serie afbeeldingen. De afbeeldingen worden in miniatuurformaat op het scherm weergegeven.

Geheugenkaart

  • Memory card
  • Flash memory card
  • Storage card
Een klein opslagmedium dat gebruikt wordt voor het opslaan van data zoals tekst, plaatjes, audio en video. Een geheugenkaart wordt veelal gebruikt in kleine, draagbare apparaten, zoals digitale camera's, camcorders, mobiele telefoons en mp3-spelers. Er zijn verschillende varianten van geheugenkaarten op de markt, zoals de SD-card (Secure Digital-card), CF-card (Compact Flash), SmartMedia, Memory Stick en de MMC (MultiMediaCard).
Compact Flash-kaart met 512 MB opslagruimte.
Compact Flash-kaart met 512 MB opslagruimte.
MemoryStick van Sony met 128 MB opslagruimte.
MemoryStick van Sony met 128 MB opslagruimte.
MMC-kaart met 64 MB opslagruimte.
MMC-kaart met 64 MB opslagruimte.

Golflengte

Een maat die wordt gebruikt om de kleur van licht of de toonhoogte van geluid te beschrijven. Een golflengte is de afstand tussen pieken in een lichtgolf. Onze ogen vertalen specifieke golflengten licht in kleuren.

Grijsfilter

Voorzetfilter voor een camera, dat licht reduceert. Het gaat om grijs, kleurloos glas of foliemateriaal dat je in verschillende sterktes kunt toepassen. Omdat bij veel digitale camera's de gevoeligheid niet ver genoeg ingesteld kan worden, bereik je met dit filter ook open diafragma's bij sterk licht. Met folie kun je de werking van de ingebouwde flitser reduceren; voor het aansturen van een externe flits is de impuls echter nog voldoende.
Diverse filters van Soligor.
Diverse filters van Soligor.

Groothoeklens

De zogenaamde brandpruntafstand van een lens wordt uitgedrukt in millimeters. 50 mm is vergelijkbaar met het menselijk oog. Alles eronder is groothoeklens, alles erboven is telelens.

Groothoekobjectief

  • Groothoeklens
  • Wideangle objective
Met een groothoeklens wordt het object verkleind. De beeldhoek van een groothoeklens is groter dan bij standaardlenzen, waardoor het mogelijk is om meer op de foto te krijgen. Vooral in kleine ruimtes gebruikt een fotograaf groothoeklenzen.
Groothoekobjectief van Soligor.
Groothoekobjectief van Soligor.

GT-AP0

Waarmerk (keurmerk) van Minolta wat garant staat voor de hoogste weergavekwaliteit.

Gulden snede

Manier van fotograferen. De betere foto's zijn volgens de regels van de zogenaamde gulden snede opgebouwd. Formule: De verhouding van de totale lengte tot het grote deel is net zo groot als de verhouding van het grotere deel tot het kleinere. In de fotografie is de verhouding ongeveer 1:1,62. Meeste fotografen maken het zich een stuk eenvoudiger door het beeld te verdelen in drie gedeelten, zowel in de lengte als in de breedte. Dat levert negen even grote rechthoeken op. Het hoofdelement zou bij het fotograferen ofwel aan de bovenste of onderste horizontale lijn, ofwel aan de rechter of linker verticale lijn moeten staan. Belangrijke onderwepen horen op de snijpunten te staan en een horizon op de bovenste of onderste lijn. De gulden snede is ruim 2000 jaar geleden bedacht door de Grieken, die behoorlijk gedreven waren in de wiskunde. Zij schiepen hiermee een harmonieleer, zij ontdekten dat objecten esthetisch meer in evenwicht zijn als ze voldoen aan de regels van de gulden snede.