Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

F-getal

 • F-opening
De grootte van het diafragma wordt aangegeven in een schaal van getallen. Voorbeelden zijn f2.8, f4 en f8. De stapjes van het ene diafragmagetal naar het volgende worden ook wel 'stops' genoemd. Het f-getal is afgeleid van de opening van de lens: hoe groter het getal, hoe kleiner de opening, hoe minder licht er op de film valt.

F-nummer

 • F-getal
 • F-waarde
Relatief getal dat de verhouding aangeeft tussen brandpuntsafstand en diafragma-opening. De grootte van de opening wordt uitgedrukt in stops. Het aantal stops heet het F-getal. Hoe hoger deze waarde des te kleiner de lensopening en des te geringer de hoeveelheid licht die op het opname-element valt.

Field Blur

Effect dat objecten verder van het focuspunt waziger overkomen.

Fijntrimmer

Functie in een videobewerkingsprogramma waarmee de editor scènes kan verschuiven, verplaatsen, verknippen, verlengen en verkorten op de Tijdlijn.
De tijdlijn van Pinnacle Studio.
De tijdlijn van Pinnacle Studio.

Filter

Een transparant materiaal dat licht van bepaalde golflengten selectief absorbeert. Filters worden ook gebruikt om de rood-, groen- en blauwcomponenten van een origineel tijdens het kleurseparatiesproces te scheiden.

Fish-eye objectief

Een super groothoekobjectief met een brandpuntsafstand kleiner dan 15 mm. Met een dergelijk objectief kan een beeldhoek van meer dan 180 graden gehaald worden. Het resultaat is alsof je door een vissenoog kijkt.
Een fish-eye objectief van Raynox.
Een fish-eye objectief van Raynox.
Een auto die gefotografeerd is met een fish-eye objectief
Een auto die gefotografeerd is met een fish-eye objectief

Flare

Interne reflectie in een foto. Dit euvel doet zich soms voor bij tegenlicht of nachtopnamen.

Flashcard

Een type geheugenkaart die onder meer in digitale camera's gebruikt wordt.

FlashPath

Een adapter ter groote van een normale 3 inch diskette, waaraan een SmartMediakaartje kan worden gestopt. Op een SmartMedia-kaartje opgeslagen foto's kunnen op die manier uiterst eenvoudig in een computer worden ingelezen.

Flitsbelichtingcorrectie

Bij sommige hoogwaardige spiegelreflexcamera's en flitsers kan het vermogen van de flitser bij automatisch bediening verhoogd of verlaagd worden. Wordt meestal gebruikt om de lichtintensiteit te reduceren voor invullicht.
Instellingenscherm van een Metz flitser.
Instellingenscherm van een Metz flitser.

Flitsbelichtingsmeter

 • Flash meter
Bij sommige hoogwaardige spiegelreflexcamera's en flitsers kan het vermogen van de flitser bij automatisch bediening verhoogd of verlaagd worden. Wordt meestal gebruikt om de lichtintensiteit te reduceren voor invullicht.
Flitsbelichtingsmeter van JTL.
Flitsbelichtingsmeter van JTL.

Flitsbereik

De maximale afstand waarop een foto nog juist wordt belicht. Gemiddeld is dit bereik vier meter.

Flitser

 • Flash
Wanneer er onvoldoende licht is om een foto te maken, zorgt een flitser voor extra licht. Een flitser kan zowel binnen als buiten de kwaliteit van de opnamen verbeteren. Het gebruik van een flitser buiten verzacht de schaduwen en verbetert de kleurweergave.
Ingebouwde flitser van een Olympus camera.
Ingebouwde flitser van een Olympus camera.
Externe flitser van Metz.
Externe flitser van Metz.

Flitsschoen

 • Flash shoe
 • Hot shoe
Een slede boven op de camera om een flitser in te bevestigen. Er zitten elektronische contacten in, die aangesloten worden op de contacten onder de flitser. De contacten worden gebruikt voor uitwisseling van gegevens tussen de camera en flitser en voor automatische flitsontlading wanneer de ontspanknop wordt ingedrukt.
Een flitsschoen van een Canon camera.
Een flitsschoen van een Canon camera.
Externe flitser van Metz.
Externe flitser van Metz.

Flitssynchronisatie

De flitser wordt gesynchroniseerd met de juiste sluitertijd. Het is namelijk een vereiste dat de sluiter volledig open is voordat de flitser afgaat. Wanneer de flitser op een verkeerd moment afgaat, wordt een deel van de foto zwart. Bij de juiste flitssynchronisatietijd zal de lichtpuls van de flits exact op het moment vallen dat het sluitergordijn compleet is geopend. Er zijn synchronisatiesnelheden mogelijk van 1/30, 1/60, 1/90, 1/125 of 1/250 seconde, afhankelijk van de gebruikte camera. De flitser kan synchroniseren met langere sluitertijden.

Fluid focus

Lenzensysteem van Philips. Het lenzensysteem met een variabele focus dat Philips heeft ontwikkeld, heeft geen bewegende delen en verbruikt daardoor minder stroom. De lens bestaat uit twee onmengbare vloeistoffen met een verschillende brekingsindex: een waterige oplossing die elektrisch geleidend is en een niet-geleidende olie. Wanneer de vloeistoffen in een dun buisje worden gedaan, nemen ze de halfronde vorm van een lens aan. Als er stroom op wordt gezet, wordt de oppervlaktespanning veranderd, daardoor wordt ook de bolling (radius) veranderd en dus de scherptebereik van de lens. Dit type lens is uitermate geschikt voor ultracompacte camera's en mobiele telefoons. Het bedrijf Varioptik heeft de techniek in de 90 jaren gepatenteerd.
Op de rechter vinger ligt een fluid focus lens.
Op de rechter vinger ligt een fluid focus lens.

Focal Length

 • Brandpuntafstand
Afstand van het midden van de lens tot het brandpunt. Dit is het punt achter de lens waar het invallende licht tot één punt wordt gebundeld. Bij een 35-mm camera bepaalt de brandpuntsafstand de beeldhoek van de lens. Bij een focal length van 35 mm is de beeldhoek circa 60 graden. Bij een brandpunt van 105 mm wordt de beeldhoek verkleind tot circa 23 graden.
Brandpuntsafstand.
Brandpuntsafstand.

Focuslengte

 • Focuslenght
De manier waarop de lens is ingesteld (ingezoomd of uitgezoomd, closeup of groothoek).

Footage

Bij het opnemen van videobeelden is footage het geschoten beeldmateriaal.

Fotoalbumsite

Een fotoalbum op het internet. Men kan hier foto's (gemaakt met bijvoorbeeld een digitale camera) naar uploaden en deze vervolgens laten zien aan kennissen over de gehele wereld. Diverse fotoalbumsites hebben de mogelijkheid om foto's die een bezoeker van de site selecteert, af te drukken op normaal fotopapier.

Fotoblog

 • Foto weblog
Een online fotoalbum van de gebeurtenissen die u dagelijks meemaakt.

Fotocursus

 • Fotografie cursus
Een goede fotocursus vormt een mix van techniek, inhoud en creativiteit. Voor de beginnende fotograaf zijn er basis- en vervolgcursussen, soms gevolgd door werkgroepen waarin de nadruk ligt op de praktijk. Op techniek beruste cursussen gaan over onderwerpen als beschikbaar licht (available light), studioverlichting, flitslicht combineren met bestaand licht, contrastmeting, etcetera. Voorbeelden met een inhoudelijke insteek zijn architectuurfotografie, potretfotografie, natuurfotografie en macrofotografie. Creatief fotograferen is vooral een kweste van leren kijken, waarbij er veel gekeken wordt naar andermans werk.

Fotografisch gamut aanbrengen

Comprimeermethode voor afbeeldingen met een groot aantal kleuren.

Fotografische kwaliteit

Bij 24 bits kleur spreken we van een fotografische kwaliteit of wel een fotorealistische afbeelding.

Fotolog

Een weblog dat voornamelijk bestaat uit foto's, welke vaak door de weblogger zelf zijn gemaakt.

Fotospectrometer

Kleurmeetapparaat dat niet alleen de drie RGB-componenten meet, maar het lichtspectrum ook aanzienlijk fijner verdeelt, bijvoorbeeld in 32 bereiken. Is onmisbaar bij exacte kalibratie en bij het definiëren van hoogwaardige kleurprofielen.

FreeStock photo

Foto's die vrij zijn van royalties. Deze foto's kunnen gratis worden gebruikt, in bijvoorbeeld websites en presentaties. Aan het gebruik van de foto's zitten wel bepaalde voorwaarden gebonden.

FX

 • Special effects
 • Filmtruc
Populaire benaming voor flimtrucs. De allereerste filmtruc ter wereld was die van Alfred Clark. In de film The Execution of Mary, Queen of Scots (1895) gebruikte hij - tot opluchting van de hoofdrolspeelster - een pop in de dramatische onthoofdingsscene. In de ruim honderd jaar die sindsdien zijn verstreken heeft het maken en bedenken van trucages een enorme vlucht genomen.