Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

E-TTL II

Meetsysteem van een digitale fotocamera, dat ook draadloos werkt met een of meerdere (compatibele) flitsapparaten. Bij het meten van het omgevingslicht voor de berekening voor de flits-intensiteit houdt E-TTL II rekening met de zoominstelling van de lens. Spiegelende voorwerpen worden automatisch herkend en meegewogen in de instelling van de flits-intensiteit.
Camera van Canon die uitgerust is met E-TTL II.
Camera van Canon die uitgerust is met E-TTL II.

Editen

Monteren via het knippen en plakken van video- en audiobestanden, plus het toevoegen van titels en effecten.

EDL

  • Edit Decision List
Voorheen moest je als video-editor vele uren spenderen aan het bekijken van tapes en het noteren van start- en stoppunten. Deze notities werden gebruikt om een zogeheten EDL te maken, nodig om alle benodigde scenes te kunnen terugvinden.

Eenbeenstatief

Statief voor een camera met maar één poot. Zo'n statief is sneller op te zetten dan een standaard driepoot statief, zodat het minder de aandacht trekt, sneller te gebruiken is en lichter en kleiner is om mee te nemen. Met een eenbeenstatief is het mogelijk om een langere belichtingstijd in te stellen.
Eenbeenstatief.
Eenbeenstatief.

Elektronische zoeker

Het lcd-schermpje van een digitale camera als zoeker gebruiken in plaats van de optische zoeker. Bij fotografie op korte afstand (macro) is dit zeker aan te raden, omdat je dan geen last hebt van het parallax-effect.
Het lcd-schermpje gebruiken als zoeker.
Het lcd-schermpje gebruiken als zoeker.

Emulsie

De lichtgevoelige coating op een film, zoals die wordt gebruikt in fotografische processen.

Encoders

Hoogontwikkelde beeldprocessors die ontworpen zijn voor het opsporen van redundantie in opeenvolgende video-frames.

Exif

Bestandsformaat voor digitale fotobestanden. De Exif 2.1 specificatie is hetzelfde is opgezet als het JPEG-bestandsformaat. Exif voegt er echter een aantal beeld- en camerakarrakteristieken aan toe samen met informatie over afbeeldingen in postzegelformaat (thumbnails). Zodoende zijn de beelden leesbaar voor alle programmatuur die JPG herkent, zoals browsers en fotobewerkingsprogramma's.

Exif Print

Exif Print-compatibele digitale camera's registreren de instellingen tijdens de opname, wat de kwaliteit van de foto's aanzienlijk verbetert als die informatie tijdens het printen beschikbaar is.

Exposure

  • Belichting
Een film of beeldsensor met een zekere ISO-gevoeligheid heeft een bepaalde hoeveelheid licht nodig om een onderwerp volgens de werkelijkheid (helderheid, detail en kleur) weer te kunnen geven. Met de belichtingsmeting van de camera wordt bepaald hoeveelheid licht aanwezig is bij het onderwerp. Met dit gegeven wordt een waarde gekozen voor de aperture- (diafragma-)opening en sluitertijd. Er zijn verschillende methoden om de belichting te meten. Bij spotmeting wordt alleen het midden van de zoeker als meetpunt genomen, bij center0-weighed average wordt het gehele beeld als referentie genomen, waarbij het midden van de afbeelding meer evenwicht krijgt.
Zonder het aanpassen van de belichting (sluitertijd/diafragma) is het niet mogelijk om een dergelijke foto te nemen.
Zonder het aanpassen van de belichting (sluitertijd/diafragma) is het niet mogelijk om een dergelijke foto te nemen.

Exposure correction

  • Belichtingscorrectie
Een instellingsmogelijkheid op een camera om de belichting aan te passen.

Exposure priority

  • Belichtingsvoorkeur
Opnamemodus van een camera, waarbij een bepaalde voorkeur in belichting kan worden ingesteld.

Externe flitser

  • Flash
Een flitser die niet aan de camera vastzit (ingebouwd), maar die er los opgezet of bijgezet kan worden. Wanneer de camera voorzien is van een flitsschoen, kan er een externe flitser opgezet worden. Voor alle camera's zonder flitsschoen is men aangewezen op een servo- of slave-flitser. Deze reageert bliksemsnel op de interne flitser van de camera en ontsteekt het externe flitsapperaat.
Externe flitser van Metz.
Externe flitser van Metz.