Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

DCF

 • Design rule for Camera File system
Een standaard voor de manier waarop de digitale camera's hun opnamen opslaan. In de aanloop van een fotobestand staan de gegevens over de opname uniform vermeld (directorystructuur, bestandsnaam, lettertype en bestandsformaat). Deze standaard maakt het bijvoorbeeld mogelijk om geheugenkaarten van een camera in een andere te gebruiken en de foto's daarop te bekijken. Een belangrijke reden is ook de uitwisseling met de pc, waarvoor steeds vaker een universele kaartlezer wordt gebruikt. DCF is gebaseerd op Exif 2.1 specificatie, die hetzelfde is opgezet als het JPEG-bestandsformaat. Exif voegt er echter een aantal beeld- en camerakarrakteristieken aan toe samen met informatie over afbeeldingen in postzegelformaat (thumbnails). Zodoende zijn de beelden leesbaar voor alle programmatuur die JPG herkent, zoals browsers en fotobewerkingsprogramma's.

Diafragma

Een schermpje met verstelbare opening tussen de lens en de sluiter, waardoor het licht op de CCD-sensor of de film valt. Hoe groter deze opening, hoe meer licht er per tijdseenheid op de CCD/film valt. De grootte van de opening wordt gemeten in F-getallen (f-stops) zoals F2.4, F4, F5.6. Hoe groter het getal, hoe kleiner het diafragma. Elke opeenvolgende f-stop op een camera laat half zoveel licht door.

Diafragmaringen

 • Diafragmavlekken
Hoekige en lichte vlekken die meestal scheef over het beeld lopen. Wanneer het zonlicht schuin in de lens valt, kan dit verschijnsel optreden. Dit probleem is op te lossen door gebruik te maken van een zonnekap.

Dichtheid

Een maat voor doorschijnendheid van een lichtabsorberend filter, pigment of aan licht blootgestelde foto-emulsie. Dichtheden lopen van 0 (helder) tot 4.0 (geheel donker).

Diffuse reflection

Weerspiegeling van difuus licht.

Diffusor

Doorzichtig materiaal dat tussen het onderwerp en de lichtbron gehouden wordt om het licht zachter te maken.
Een diffusor zoals die in fotostudio's wordt gebruikt.
Een diffusor zoals die in fotostudio's wordt gebruikt.

Diffusor

Filter voor een zachter effect, bijvoorbeeld van portretten.
Enkele filters van Soligor.
Enkele filters van Soligor.

Diffusor

 • Omni-Bounce
Accessoire op een elektronische flitser om licht te verstrooien (diffuus te maken).
Een diffusor op een externe flitser.
Een diffusor op een externe flitser.

Diffuus licht

Gelijkmatig, egaal licht zonder harde schaduwen. Het is bij diffuus licht niet makkelijk om te bepalen uit welke richting het licht komt. Een voorbeeld van diffuus licht is mist.

Digitaal fotolijstje

 • Digital Photo Display
Het digitale fotolijstje is een vrijstaande, elektronische fotolijst waarmee je digitale foto's kunt tonen zonder deze eerst te hoeven afdrukken. Met een usb-aansluiting kopieer je de foto's van een digitale camera of computer naar het digitale geheugen van het fotolijstje. Sommige fotolijstjes hebben een eigen geheugenkaart.
Digitale fotolijstjes.
Digitale fotolijstjes.

Digital 8

Het Digital 8 systeem is een opnamesysteem waarmee je op een standaard Hi8 tape digitaal kunt opnemen.

Digital Imaging

 • Digitaal beeldvorming
Met Digital Imaging wordt een groot aantal activiteiten aangeduid. Het begrip is afgeleid van de Latijnse woorden digi (cijfer, getal) en imago (beeld) en staat voor alle activiteiten die tot een beeld in digitale vorm leiden: vanaf de opname via verwerking en bewerking tot en met het uiteindelijke beeld. Digitaal beeld kan op verschillende manieren tot stand komen. Allereerst kan een gewone foto of dia worden vertaald naar een digitaal beeldbestand. Ook is het mogelijk een foto te maken met een digitale camera. Anders dan bij conventionele fotografie, wordt dit digitale beeld niet op film vastgelegd, maar opgeslagen in een (computer)geheugen om het te bewaren. Een digitaal beeld kan niet alleen worden afgedrukt op gewoon papier, speciaal fotopapier of film, maar ook door de computer worden 'gelezen'. Hierdoor kan het digitale beeld worden opgeroepen als illustratie in bijvoorbeeld een document dat je in een tekstverwerkingsprogramma hebt gemaakt, of worden verzonden via het internet. Digital imaging apparatuur is in de meeste gevallen voorzien van alle aansluitmateriaal en software.

Digitale afbeelding

Een uit afzonderlijke pixels opgebouwde afbeelding die een computer kan verwerken.

Digitale camera toepassingen

 • makelaars catalogi
 • schaderapporten
 • personeels databases
 • product/diensten/assortiments databases
 • leerlingen/studenten databases
 • schermpresentaties
 • instructie beeldmateriaal
 • bedrijfs-journaal/verenigingsblad
 • beeldverslag zakenreis/vakantie

Digitale camera's

Camera waarbij gemaakte foto's of filmbeelden direct in digitale vorm opgeslagen worden in een geheugenkaart. Deze foto's kunnen op een computer opgeslagen en bewerkt worden, of bij een fotograaf worden afgedrukt.

Digitale effecten

Effecten die gebruikt worden om tijdens de weergave van de opname het filmresultaat te verfraaien.

Digitale zoom

Functie op een digitale fotocamera om een afbeelding te vergroten (in te zoomen). De beschikbare pixels worden hierbij uitgerekt. Nadeel van deze functie is dat de kwaliteit van het beeld achteruitgaat. Beter is optische zoom, waarbij het te nemen voorwerp door een zoomobjectief van de camera 'dichterbij' wordt gehaald. Hierbij zal er geen kwaliteitsverlies van de afbeelding optreden.

DIN

 • Deutsche Industrie Norm
Duitse aanduiding voor filmgevoeligheid. Een verdubbeling van de filmgevoeligheid werd aangegeven door het gevoeligheidsgetal met drie te verhogen, doordat men van logaritmische metingen uitging. 21 DIN is hetzelfde als 100 ASA film en 24 DIN is weer gelijk aan 200 ASA film. ASA is tegenwoordig vervangen door de ISO-norm, die internationaal is geaccepteerd. De ISO-norm is een combinatie van de Duitse DIN-norm en de Amerikaanse ASA-standaard.

Dioptrie

 • dpt
 • Dioptriewaarde
Een maat voor de lichtbrekende kracht (sterkte) van een lens. Het aantal dioptrie is gelijk aan de reciproke van de brandafstand uitgedrukt in meters. Hoe sterker de zogenaamde dioptriewaarde, des te dichterbij je kunt scherpstellen.

DM

 • Digital Mavica
Digitale camera van Sony. De DM is het eerste digitale fototoestel (1998) dat zijn gegevens opslaat op een 3,5" floppy disk.

Doka

 • Donkere kamer
Laboratorium van de ambachtelijke fotograaf, waarin hij foto's ontwikkelt.

Doorlopend automatisch scherpstellen

Geavanceerd autofocussysteem, dat op een bewegend voorwerp continu scherp stelt. Omdat er een vertraging optreedt tussen het moment waarop de ontspanknop ingedrukt wordt en de daadwerkelijke belichting, voorspelt dit systeem waar het voorwerp zich op het moment van de belichting bevindt. Het stelt de scherpstelling dan bij.

Doortekening

Hiervan is sprake wanneer bepaalde delen van een foto heel donker of heel licht zijn, maar de structuur nog wel zichtbaar is. Een voorbeeld is de schaduwkant van een auto waarbij de wieldoppen nog goed te zien zijn.

Doorzichtige media

Materialen die licht doorlaten, zoals fotografische film, 35mm dia's en transparanten.

Doorzichtzoeker

Bij compactcamera's wordt, in tegenstelling tot bij spiegelreflexcamera's, gebruik gemaakt van een optische zoeker ofwel doorzichtzoeker, waarbij een boven of naast het objectief geplaatste lens een beeld projecteert op een matglas. Dit beeld komt dus niet exact overeen met het te fotograferen beeld (parallax).

DPOF

 • Digital Print Order Format
Kodak, Canon, Fuji en Matsushita hebben gezamenlijk een digitaal printformaat ontwikkeld voor het maken van afdrukken direct vanaf digitale camera's. Dit Digital Print Order Format maakt het mogelijk opnamen van digitale camera's af te drukken bij fotolaboratoria of op printers.

DPOF

 • Digital Print Operation Format
Digitale camera's die deze norm ondersteunen houden zich aan de standaard die is ontwikkeld voor de rechtstreekste uitwisseling van informatie met de printer, zonder hulp van de pc.

Drukmarkeringen

Informatie die op de film is geplaatst, zoals snijmarkeringen, die servicebureaus en drukkerijen helpen bij het evalueren en drukken van een publicatie.

DSLR

 • Digitale spiegelreflexcamera
 • Digital Single Lens Reflex camera
Een digitale camera waarbij de lens (het objectief) kan worden gewisseld.

Dubbelopname

Door een negatief enkele keren te belichten een foto maken.

DV Out

 • Digital Video Out
Een FireWire-oplossing die op een digitale videocamera zit. Hiermee kunt u beelden die op een digitale videocamera zijn gemaakt (van tape of harde schijf) middels een firewirekabel overhalen naar de computer, zonder kwaliteitsverlies.

DV-formaten

 • Digitale videoformaten
Er zijn verschillende digitale videoformaten, namelijk Digital-S, DVCPro, DVCam en MiniDV. De eerste drie formaten worden gebruikt door de professional. Het MiniDV-formaat is bedoeld voor semi-professioneel gebruik.

DV-in

Digitale video ingang met een IEEE-1394 interface (firewire).

DVCAM

Een door Sony ontwikkelde professionele variant voor het DV-formaat.

DVCPro

Een door Panasonic ontwikkelde professionele variant voor het DV-formaat.

DX-code

 • Data Exchange-code
Een combinatie van zilveren en zwarte blokken op de zijkant van een kleinbeeld filmrolletje. De camera kan hiermee automatisch de filmgevoeligheid aflezen.