Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

c-41

Term voor het chemische ontwikkelproces van Kodak voor kleurennegatieffilms.

Cable Release

 • Draadontspanner
Mechanisch of elektronisch kabeltje om de ontspanknop te activeren zonder de camera aan te raken. De camera staat meestal op een statief, zodat er zo min mogelijk trillingen worden veroorzaakt.
Draadontspanner.
Draadontspanner.
Statief.
Statief.

Camcorder

Een combinatie van een videocamera en een videorecorder in een handzaam apparaat. Het videosignaal wordt samen met het audiosignaal op een opslagmedium geplaatst.
Een camcorder van Sony.
Een camcorder van Sony.

Camera mode

 • Camerastatus
De status van een (digitale) camera. De camera kent de volgende statussen:
 1. On/off (aan/uit).
 2. Capture/Shooting (Opname)
  In deze mode kan de fotograaf foto's nemen. Hij kan gebruik maken van verschillende opnamemodi, zoals die met de belichtingsvoorkeur (Auto, P, Tv, Av en M), of waarbij de parameters al van tevoren zijn vastgezet (Presets).
 3. Review (Terugkijk)
  De fotograaf kan zijn gemaakte foto's bekijken, eventueel met histogram.
 4. Setup
  De fotograaf kan zijn camera via de verschillende menu's instellen.
 5. Transfer (Overdracht)
  De fotograaf kan de gemaakte foto's kopiëren of verplaatsen naar de computer via bijvoorbeeld een USB-kabel.
 6. Movie (Film)
  De fotograaf kan de camera gebruiken voor het maken van kleine filmpjes, eventueel met geluid.
Draaiknop op een camera waarmee de fotograaf de camera in diverse modi kan zetten.
Draaiknop op een camera waarmee de fotograaf de camera in diverse modi kan zetten.

Camerastandpunt

De positie van de camera ten opzichte van het te fotograferen object.

Camerastandpunten

Een dvd-videotitel kan maximaal negen camerastandpunten voor dezelfde scène bevatten. Tijdens het afspelen kan de kijker zonder vertraging switchen tussen elk van deze standpunten. Met verschillende camerastandpunten kan de kijker de film vanaf verschillende posities bekijken. Deze mogelijkheid wordt bijna niet gebruikt.

Cameratas

 • Fototas
 • Photo bag
 • Camera bag
Tas voor een (digitale)camera of videocamera, waarin de camera met alle toebehoren (of een gedeelte daarvan) veilig en wel kunnen worden bewaard. Met zo'n tas kun je de camera meenemen, waarbij de kostbare fotoapparatuur tegen weer en wind, stoten en vallen, diefstal wordt beschermd. Naast stevigheid is het belangrijk dat zo'n tas behoorlijk waterdicht is (zeker in Nederland). Het is hierbij raadzaam om ook het uiterlijk van de tas in acht te nemen, een kleurrijk exemplaar oogt veel vrolijker en een traditioneel fototas wekt de interesse op bij het dievengilde.
Een traditionele fototas.
Een traditionele fototas.
Een fototas heeft vaak meerdere vakjes voor verschillende onderdelen van de camera.
Een fototas heeft vaak meerdere vakjes voor verschillende onderdelen van de camera.

Cameratelefoon

 • Imaging phone
Een telefoon (mobieltje) met een ingebouwde camera.
De Nokia 6670 als telefoon.
De Nokia 6670 als telefoon.
En de Nokia 6670 als camera.
En de Nokia 6670 als camera.

Capture

Het proces waarbij een gewoon analoog video signaal wordt omgezet naar digitale data die bewerkt kan worden op de computer.

Capture-kaart

Speciale insteekkaart voor de computer waarmee videobeelden kunnen worden gedigitaliseerd.

Card reader

 • Geheugenkaartlezer
Apparaat waarin geheugenkaarten geplaatst kunnen worden en die door een computer gelezen kan worden. De op de kaart staande bestanden kunnen van en naar de harde schijf van de computer worden gekopi�eerd, bewerkt worden of gelezen. Geheugenkaarten worden gebruikt in mobiele telefoons en camera�s.
Een card reader kan vaak meerdere typen geheugenkaarten lezen.
Een card reader kan vaak meerdere typen geheugenkaarten lezen.

Caustiscs

Lichtvlekken die ontstaan als gebogen objecten (watergolven, vazen, verzamellenzen, holle spiegels) licht bij de reflectie of lichtbreking bundelen.

CCD

 • Charge Coupled Device
Een foto-elektrische cel die in staat is analoge beeldinformatie om te zetten in digitale informatie. Een CCD is een kleine chip die uit fotogevoelige cellen bestaat. Deze cellen zetten lichtintensiteit en kleurinformatie om in (analoge) elektrische signalen, die vervolgens door de elektronische circuits van de scanners worden gedigitaliseerd. CCD's worden gebruikt in apparaten zoals scanners en digitale camera's/camcorders.

Centrumgerichte meting

Meetmethode. Hierbij meet de foto-elektrische sensor het licht dat gereflecteered wordt door de compositie in het centrum van het beeld.

Chapter

Logische hoofdstukken in een film, waardoor de kijker naar een bepaald punt in de film kan springen. Tijdens het afspelen van de film gaat een dvd-speler automatisch van hoofdstuk naar hoofdstuk, zonder dat de kijker hier iets van merkt.

Chromatic aberration

 • Chromatische aberratie
Een optische fout die ontstaat doordat het objectief niet alle kleuren van het licht kan bundelen op een centraal punt. Rond de randen van het object ontstaan kleurzoompjes en het beeld wordt onscherper. Dit komt veelvuldig voor bij tele-objectieven bij grote diafragma's.
Voorbeeld van chromatische aberratie.
Voorbeeld van chromatische aberratie.

Chrome

 • Diafilm
Film die een opname maakt op positief filmmateriaal, zoals een diafilm. Deze film hoeft dus alleen maar ontwikkeld te worden. Men ontvangt na ontwikkeling hetzelfde materiaal terug als in de camera is gebruikt. Een diafilm is te herkennen aan de tekst "ontwikkelproces E-6" of het woord "chrome" op het doosje en op de film. Een diafilm vraagt om een nauwkeurige belichting en kan daarom uitsluitend gebruikt worden in camera's met een belichtingsregeling.
Elite Chrome filmrolletjes van Kodak.
Elite Chrome filmrolletjes van Kodak.

Chrominantie

Kleurcomponent van een videosignaal. Zwart en wit hebben geen chrominantie. Een videosignaal bestaat uit chrominantie, sync en luminantie.

Chromogenic

Films waarbij het beeld gevormd wordt in kleurlagen. Ze worden in C-41 of vergelijkbare chemicaliën ontwikkeld.

Cinema mode

Functie op een vidoecamera waarmee een helderheidscontrole met beeldruis vermindering wordt gecombineerd. Dit resulteert in een beter beeld onder bepaalde kijkcondities. Het zorgt voor een bioscoopachtige helderheid en kleuren.

Clonen

 • Klonen
Digitale beeldvorming. Een detail uit het beeld wordt gekopieerd om foutjes zoals krassen en vlekjes op een andere plek te bedekken. Deze methode kan ook worden gebruikt om een bepaald element in het beeld aan te vullen, bijvoorbeeld om meer blaadjes aan een boom te krijgen.

CMOS

 • Complementary Metal Oxide Semiconductor
Beeldsensor van een digitale camera, waarmee het beeld wordt vastgelegd.
Een CMOS die in digitale camera's gebruikt kan worden.
Een CMOS die in digitale camera's gebruikt kan worden.

Collage

 • Digitale beeldvorming
Twee of meer beelden, of delen van meerdere beelden, combineren tot een nieuw beeld.

Color temparature

 • Kleurtemperatuur
De kleur van licht in graden Kelvin. Daglicht komt overeen met 6500 graden Kelvin. Met gebruik van filters kan de kleurtemperatuur van licht worden gewijzigd.
Schema met verschillende temperaturen in Kelvin.
Schema met verschillende temperaturen in Kelvin.

Colour Night View

Functie op een videocamera om bij slechte verlichting toch een opname te kunnen maken. Doordat de sluitertijd wordt vertraagd is de functie alleen geschikt voor stilstaande beelden.

Compactcamera

Dit type heeft een zoeker boven of naast het objectief. De fotograaf kijkt dus niet door de lens, maar erlangs. Van ditzelfde principe maakt ook een 'twee-ogige' camera gebruik: de gebruiker kijkt door het ene objectief en maakt de opname met het andere. Een dergelijke camera heeft tevens het voordeel dat die geruislozer kan werken. Nadeel van deze typen is de zogeheten parallax: het zoekerbeeld komt niet exact overeen met hetgeen op de film wordt vastgelegd. Dit speelt met name wanneer het onderwerp steeds dichter bij het objectief komt, vooral als een langere zoomlens wordt gekozen. Een ander nadeel is de geringere lichtsterkte van de (vaste) zoomobjectieven. Hierdoor moet de flitser dus eerder worden gebruikt.

Composiet

Videosignaal dat in sommige videocamera's, recorders en televisies wordt gebruikt en waarbij de rode groene en blauwe signalen zijn gemengd. Een analoge antenneaansluiting op de televisie is een composietaansluiting.

Composition

 • Compositie
De verhouding tussen de verschillende elementen binnen een afbeelding, foto of video. Wanneer de compositie geslaagd is, zal het resultaat goed zijn.

Continutoonafbeeldingen

Een afbeeldingstype dat bestaat uit traploze overgangen tussen kleurgebieden, bijvoorbeeld een foto. Continutoonafbeeldingen moet je voor reproductie op een pers omzetten naar halftonen.

Contrast

 • Contrastrijk
Belichtingsomvang van een film. De mate waarin uiteenlopende helderheden op de film vastgelegd worden. Een film met een hoog contrast heeft minder detail in de beide uitersten, maar wordt als scherper waargenomen. Over het algemeen verdient een film met een zo laag mogelijk contrast de voorkeur in situaties met een hoog contrast, en omgekeerd.

Contrast

Het toonverschil tussen de donkere en lichtere gebieden van een afbeelding. Hoe groter het contrast, hoe groter de verschillen tussen donker en licht.

Contrastdoortekening

De mate waarin op donkere of lichte delen van een beeld nog details zichtbaar zijn.

Contrastomvang

Het verschil tussen de uiterste lichte partijen en de uiterste donkere partijen. Dat kan slaan op de partijen in een foto, maar meestal wordt de term gebruikt om aan te geven wat het maximale bereik is van een film, een CCD of een afdruk. Het gaat er dan om dat zowel de hoogste lichten als de diepste zwarten goed en doortekend worden weergegeven.

Convergentiefout

Bij gebrekkige convergentie (dekkingsgelijkheid) van de drie elektronenstralen hebben letters en lijnen een kleurzoom, waardoor het beeld een onscherpe indruk maakt.

Cradle

 • Docking station
Een houder voor een bepaald randapparaat, zoals een PDA of digitale camera, waarmee je gegevens kunt uitwisselen met de computer.
Een digitale camera in een cradle.
Een digitale camera in een cradle.

Crop

 • Cropping
 • Bijsnijden
 • Afsnijden
Bij foto's: het bijsnijden van de foto.
Beeldje op toren uit een groter plaatje gesneden.
Beeldje op toren uit een groter plaatje gesneden.

Cropfactor

Wanneer er bij het maken van een foto op het beeld zwarte stukken ontstaan, doordat de sensor kleiner beeld opvangt dan wat er op een foto kan. Dit verschijnsel komt voor bij bijvoorbeeld fisheyelenzen, waarbij zwarte hoekjes verschijnen in de foto.
Zwarte hoeken bij een fisheyelens.
Zwarte hoeken bij een fisheyelens.

Cross-fadingvlekken

Het invallende licht reflecteert tussen de lenzen van een camera-objectief. Heldere lichtbronnen die direct in de camera schijnen genereren meerdere lichtvlekken op de film, meestal in de vorm van de cross-fading (bijv. vijfhoek). Daar komen nog ster- en halo-effecten bij. 3D-software imiteert deze onzuiverheden om lichtbronnen weer te geven, zoals je die uit de bioscoop kent. Camerabewegingen laten de lichteffecten over de beeldvlakken trekken.