Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

A/V out

 • Audio/Video out
 • A/V uit
Aansluitmogelijkheid van een apparaat met bijvoorbeeld een televisie. De aansluiting wordt gebruikt voor het overbrengen van video (beeld) en audio (geluid).

Abbe-waarde

 • Optisch constante
Een waarde die de dispersie van licht door optisch glas aangeeft. Hiervoor wordt het Griekse symbool "v" gebruikt. De formule om de Abbe-waarde te berekenen is:

Abbe-waarde = v(d) = nd . 1/nF -nc
Betekenissen van de letters: v = Abbe-waarde, d = geel, F = blauw, c = rood, n = variabel.

Aberration

 • Aberratie
Door optische fout veroorzaakte vertekening of onscherpte. Deze fout kan worden gecorrigeerd, of zelfs helemaal worden verholpen, door het optische ontwerp van het objectief. Bij kleine diafragma's wordt het effect van diverse aberraties geminimaliseerd.
Een lens focust niet alle kleuren op hetzelfde punt, maar plaatst de blauwe lichtstraal dichterbij dan de rode.
Een lens focust niet alle kleuren op hetzelfde punt, maar plaatst de blauwe lichtstraal dichterbij dan de rode.

AE

 • Automatic Exposure
Automatisch belichtingsprogramma dat samen met de juiste camera-instelling geschikt is voor speciale situaties, zoals voor het filmen van sporters, in het halfduister, in een sneeuwlandschap of op het strand.

AE-lock

Functie van een camera voor het vasthouden van belichting.

AEL

 • AE Lock
 • Auto Exposure lock
 • Automatische belichtingsvergrendeling
Knop op een camera om de belichting te vergrendelen. Na het verrichten van de belichtingsmeting kan een fotograaf een compositie maken zonder dat de waarde van de belichting verandert. Dit is vooral handig bij objectmeting met een automatische camerabediening.
Knop voor belichtingsvergrendeling.
Knop voor belichtingsvergrendeling.

AF

 • Auto Focus
 • Automatische scherpstelling
Door middel van een eigen meetsysteem is een (digitale) camera in staat om zelf de afstand tot een voorwerp te meten en daarop scherp te stellen. Wanneer de ontspanner half wordt ingedrukt, zal de meting plaatsvinden. In de modus AF-continu wordt voortdurend scherpgesteld. Dit is vooral handig bij het fotograferen van bewegende voorwerpen.
Auto-Focus Mode instellen in het menu van de camera.
Auto-Focus Mode instellen in het menu van de camera.

AiAF

 • Artificial intelligence Auto Focus
Technologie voor camera's voor het automatisch scherpstellen.

Analoge in-/uitgang

 • Analoge AV uitgang
Via de analoge in-/uitgang kan de videocamera op televisie of videorecorder worden aangesloten om de opgenomen beelden te kunnen bekijken/opnemen.

Anti-aliasing

Als een schuine lijn, bijvoorbeeld van een afbeelding, is opgebouwd uit een groot aantal pixels of beeldpunten, kan het lijken alsof deze is bestaat uit een 'trappetje' van een groot aantal blokjes. Dit effect kan verdoezeld worden door tussen een zwart en een wit blokje een grijs blokje te plaatsen. Daardoor wordt de kartelige rand enigszins afgezwakt. Dit noemen we 'anti-aliasing'.
Voorbeeld van anti-aliasing.
Voorbeeld van anti-aliasing.

Aperture

 • Diafragma
Het beeld in de zoeker van de (digitale) camera wordt via de lens van de beeldsensor geprojecteerd. De grootte van de lensopening kan in diameter (oppervlak) geregeld worden en wordt het diafragma genoemd. De diameter van het diafragma wordt uitgedrukt in een quotiënt van de brandpuntsafstand en de diameter, bijvoorbeeld f/8. Hoe groter het getal, hoe kleiner de diafragma-opening. Gebruikelijke waarden zijn 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8.0, 11, 16 en 22. Dit zijn stappen van ongeveer 1,4 (wortel 2) en bij elke stap wordt het oppervlakte van de diafragma-opening een factor 2 kleiner. Bij een wijziging van het diafragma van f/2 naar f/2.8, zal de sluitertijd twee maal zo lang moeten worden om dezelfde belichting te hebben. Een diafragmawijziging heeft invloed op de scherptediepte. Wordt ook uitgedrukt als F8 of 1:8.
Een grote en een kleine diafragma.
Een grote en een kleine diafragma.

Aperture opening

 • Diafragma opening
De opening van het objectief, waardoor het licht naar binnen komt. De grootte van de opening wordt uitgedrukt in f-getallen.
Een hoger f-getal levert een kleinere opening.
Een hoger f-getal levert een kleinere opening.

APO

 • Apochromaat
 • Apochromatisch
Iedere kleur wordt op een bepaalde manier gebroken als een lichtstraal door een lens valt. Bij objectieven kan een mate van onscherpte ontstaan, doordat kleuren door verschillende breking niet precies op dezelfde punt op de beeldsensor samenvallen. Dit wordt in een apochromatische lens gecorrigeerd, waardoor een scherper beeld ontstaat.

APS

 • Advanced Photo System
Kleinere filmcassette. Een filmstatusindicator geeft aan of de film onbelicht, gedeeltelijk belicht of reeds ontwikkeld is. De cassette geeft dezelfde informatie door aan de APS-camera, die een reeds belichte- of ontwikkelde film weigert. Na ontwikkelen komt de film automatisch weer in de juiste cassette. Er zijn geen losse negatiefstroken meer en daardoor wordt het archiveren makkelijker. Door kleiner formaat filmcassette zijn nog kleiner formaat camera's mogelijk. De verschillende formaat-instellingen, C (classic 10x15 cm), H (hdtv 10x18cm), P (panorama 10x25cm), kunnen door elkaar gebruikt worden. De afwerkcentrale drukt vervolgens op het ingestelde formaat af. Nabestellingen op andere formaten is altijd mogelijk. De objectieven hebben een kleiner brandpunt, bijvoorbeeld APS-objectief 24 mm is gelijk aan een 30 mm kleinbeeldobjectief.
Fototoestel met APS van Fujifilm.
Fototoestel met APS van Fujifilm.

Artefact

 • Kunstmatig product
Zichtbare of hoorbare fout door met verlies gepaard gaande compressie, bijvoorbeeld bij MPEG. Berucht zijn de blokjes in afbeeldingen in het jpg-formaat.

ASA

 • American Standards Association
Filmwaarde, wordt uitgedrukt in een getal dat de gevoeligheid van de film voor licht aangeeft. Hoe hoger de waarde, hoe gevoeliger en sneller de film is.
Instelling van de ASA met behulp van een draaiknop op een camera.
Instelling van de ASA met behulp van een draaiknop op een camera.

Asferisch

Wanneer het licht door het centrum van de lens valt, zal het op een andere manier gebroken worden dan wanneer het licht verder naar de buitenkant de lens binnenkomt. Hierdoor is het mogelijk dat er een mate van onscherpte ontstaat. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van asferische objectieven, wordt dit verschijnsel gecorrigeerd. Hierdoor ontstaat een scherper beeld.

Asferisch element

Optisch element met een niet-bol oppervlak. Een asferisch element wordt gebruikt om optische fouten met minder optische elementen te corrigeren.

Aspect ratio

 • Beeldverhouding
In de anologe fotografie is de beeldverhouding van de films in een 35-millimeter camera 3:2. Een dia of negatief heeft de afmeting 36 x 24 mm. De meeste afdrukken hebben ook deze verhouding, namelijk 10 x 15 cm en 20 x 30 cm. Bij digitale camera's is de beeldverhouding 4:3; deze is afgestemd op een standaard monitor.

Assistentiestanden

Standaardinstellingen op een camera, welke een beginnende fotograaf behoeden voor veelgemaakte fouten. De fotograaf hoeft alleen maar in te stellen welke type assistentiestand hij gebruikt en de camera stelt alle eigenschappen automatisch in, zodat een foto kan worden genomen met de juiste optimale instellingen. Zo zijn er assistentiestanden voor sneeuwlandschappen, potretten en dag- en nachtfotografie.
Een draaiknop op een fotocamera met diverse assistentiestanden.
Een draaiknop op een fotocamera met diverse assistentiestanden.

Audio dubbing

Het toevoegen van geluid (gesproken tekst of muziek) aan een bestaande opname.

Auto-bracketing

Functie van een camera voor het maken van een belichtingsreeks.

Auto-stand

Functie van een camera die ervoor zorgt dat de belichting en sluitertijden automatisch worden ingesteld.

Autobrite

Technologie voor camera's voor het automatisch aanpassen aan de lichtcondities.

Autofocus

Automatische scherpstelling: de camera probeert scherp te stellen op een onderwerp in het midden van het beeld. Moet daar niet de scherpte komen, dan kun je meestal eerst scherpstellen en die instelling vasthouden door met een half-ingedrukte ontspanknop je motiefkeuze te maken.

Autofocushulplicht

Een hulpmiddel op een camera, waarmee je onder slechte lichtomstandigheden even bijlicht. Hierdoor is de camera beter in staat om scherp te stellen.

Automatieken

Moderne camera's bezitten automatieken, die bliksemsnel een diafragma/sluitertijd-combinatie kiezen die onder normale omstandigheden een correct belichte opname garandeert.
Door de voorkeuzeknop op AUTO te zetten, wordt de diafragma, sluitertijd en belichting automatisch ingesteld.
Door de voorkeuzeknop op AUTO te zetten, wordt de diafragma, sluitertijd en belichting automatisch ingesteld.

Automatische witbalans

Moet voor een harmonische kleurweergave in het videobeeld zorgen, doordat schommelingen van de kleurtemperatuur van het licht automatisch worden opgeheven. Zonder witbalans krijgt een buiten gemaakte opname een blauwe zweem, een opname die bij een gloeilamp werd gemaakt, wordt te rood weergegeven.

AV

 • Aperture priority
 • Diafragmavoorkeuze
Semi-automatische camerabediening. De fotograaf kiest zelf het gewenste diafragma en de camera zorgt dat de bijbehorende sluitertijd wordt geactiveerd, die nodig is voor een juiste belichting. Bij de meeste camera's moet, om deze diafragmavoorkeuze-modus te activeren, de camera op AV (Aperture Priority) worden gezet..
Door de draaiknop op A te zetten, wordt Aperture-priority ingesteld.
Door de draaiknop op A te zetten, wordt Aperture-priority ingesteld.