Datacommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Datacommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Datacommunicatie

U-Bus

De kabel van de centrale naar het eerste kastje (de NT1) bij u thuis. Dit is het eigendom van de KPN.

UART

  • Universal Asynchronous Receiver and Transmitter
Een component die speciaal gebruikt wordt bij datacommunicatie. De UART verzorgt de omzetting van parallel naar serieel en omgekeerd. Twee computers die elk van een UART zijn voorzien, kunnen via één kabel met elkaar communiceren. Het zenden en ontvangen wordt niet door een gewone klokpuls gesynchroniseerd, dus moet de gegevensstroom zelf informatie bevatten die bepaalt waar de pakketinformatie (meestal bytes) begint en eindigt. Meestal bepalen start- en stopbits in de reeks gegevens wat het begin en het einde van het pakket is. Een UART is de meest voorkomende elektronische schakeling die wordt gebruikt voor modems van personal computers.

UART 16450

De 16 bit opvolger van de 8250 A. De software kan echter niet het verschil zien tussen de 8250A en de 16450.

UART 16550

De 16550 zonder toevoeging was bedoeld als een verbeterde versie van de 16450. De belangrijkste verbetering was een FIFO-buffer (First in First Out) van 16 bytes. Hierdoor hoeft een binnenkomend teken niet meteen weggehaald worden door de computer, maar dat kan nog even wachten. Dit verbetert de overdrachtssnelheid. De UART hoeft minder vaak op de PC te wachten. Helaas werkte de FIFO-buffer niet.

UART 16550A

Hetzelfde als de 16550 maar dan met een werkende FIFO-buffer.

UART 16550AF

De naam van de 16550A namens de National Semiconductor.

UART 16550AFN

De letter N slaat op de uitvoeringsvorm van de chip. Dit is dan een plastic DIL-behuizing (Dual in Line).

UART 16C451

De CMOS versie van de 16450. Dit is een UART 16C450 met een parallelle poort.

UART 16C551

Dit is een UART 16550 A met een parallelle poort en een adresdecoder.

UART 16C552

Dit is een dubbele UART 16C550.

UART 8250

Eerste UART die in de XT aanwezig was.

UART 8250 A

Is een iets verbeterde versie UART met een extra register, waardoor de software kon detecteren wat voor chip het was. Bovendien is het gedrag van de interruptlijn wat aangepast.

UART 8250-B

Functioneel gelijkwaardig aan de UART 8250

UART 82510

Een door Intel gemaakte UART, die door zijn kleine behuizing uitermate geschikt is voor laptops. Hij gedraagt zich als een 16450, maar heeft ook een 4 byte FIFO-buffer.

UART 82C50 A

De CMOS-versie van de UART 8250. Deze verbruikt minder stroom en is dus geschikt voor laptops en dergelijke.

UART NS16550AFN

De letters NS staan voor de National Semiconductor.

UBR

  • Unspecified Bit Rate
Een Quality of Service niveau bij ATM. Wanneer het uiteindelijke aankomen van de gegevens telt, maar de tijdsduur niet zo van belang is. Denk hierbij aan de overdracht van bepaalde bestanden of aan printopdrachten.

Unidirectioneel

Eén richting op. Dit kan dan zenden of ontvangen zijn. Een voorbeeld van een unidirectionele poort is de parallelle printerpoort. Deze is in principe alleen geschikt om te zenden (printen). Tegenwoordig wordt echter ook deze poort steeds meer bidirectioneel gebruikt.

Unipolair

Een signaalbereik dat altijd positief is.

Universal Asynchronous Receiver Transmitter

  • UART
Een module die zorgt voor het verzenden en het ontvangen van data. Bestaat meestal uit één circuit. Twee computers die elk van een UART zijn voorzien, kunnen via één kabel met elkaar communiceren. Het zenden en ontvangen wordt niet door een gewone klokpuls gesynchroniseerd, dus moet de gegevensstroom zelf informatie bevatten die bepaalt waar de pakketinformatie (meestal bytes) begint en eindigt. Meestal bepalen start- en stopbits in de reeks gegevens wat het begin en het einde van het pakket is. Een UART is de meest voorkomende elektronische schakeling die wordt gebruikt voor modems van personal computers.

Upstream

Gegevensoverdracht in de richting van de hostcontroller. Bijvoorbeeld gegevens versturen vanaf de eigen computer richting internet of mailserver.

USART

  • Universal Synchronous/ Asynchronous Receiver Transmitter
Moeilijke naam voor een IC, die de signalen voor een seriële poort zelfstandig kan afhandelen. De computer krijgt netjes een seintje dat er een karakter is ingelezen of uitgestuurd en kan het netjes inlezen. Dit IC kent het synchrone en het asynchrone protocol.