Datacommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Datacommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Datacommunicatie

Radiotechnologie digitaal

Groot voordeel ervan ten opzichte van infrarode communicatie is de grotere betrouwbaardheid en response. Radiosignalen worden in tegenstelling tot bij infrarode communicatie niet tegengehouden door voorwerpen die tussen de zender en de ontvanger staan.

Radiotext

Uitdrukking voor het verzenden van data via radiogolven.

Rate

  • Snelheid
Het woord wordt meestal gebruikt in combinatie met een ander woord: transfer rate (doorvoersnelheid); refresh rate (verversingsgraad); sampling rate (omvormen van geluid).

RD-LAP

  • Radio Data-Link Access Procedure
Eigenlijke naam voor de radio-interface bij de DataTAC-standaard, maar vaak gebruikt als aanduiding van de hele standaard.

Real delay

De vertraging die inherent is aan het overbruggen van een bepaalde afstand: hoe groter de afstand, hoe groter de vertraging.

RF

  • Radio Frequency
  • Radiofrequentie
Deel van het elektromagnetische spectrum met relatief lage golflengte en hoge frequentie.

RFDC

  • Radio Frequency Data Communicatie
Informatie wordt d.m.v. radiogolven digitaal verzonden. Wordt veel bij magazijnen of logistieke bedrijven gebruikt.

RS-232

De meest gebruikte interface voor synchrone en asynchrone transmissies tot 19.2 Kbps met een maximale afstand van 15 meter. Staat gelijk aan de ITU normen V.24, V.28 en ISO 2110.

RS-449

RS-449 definieert functionele/mechanische interfaces voor DTE/DCE's die werken met seriële binaire data-uitwisseling. Het wordt meestal gebruikt bij synchrone datatransmissie. Dit protocol herkent signalen (TD, RD, enz.) die corresponderen met de pinnummers voor een gebalanceerde interface op DB37- en DB9-connectors. Oorspronkelijk zou RS-449 in de plaats komen van RS-323C, maar RS-323/V.24 en RS-449 zijn volledig incompatibel wat hun mechanische en elektrische specificaties betreft.

RS-530

RS-530 gaat verder dan RS-449 en vult RS-232 aan. Dit protocol is gebaseerd op een 25-pins aansluiting en werkt in combinatie met ofwel de elektrische interface RS-442 (gebalanceerde elektrische circuits) ofwel RS-423 (niet-gebalanceerde elektrische circu

RS232- poort

RS232 is een norm van de Electronics Industries Association, die aangeeft hoe de connectors in een seriële poort gebruikt moeten worden.

RS232-c

Communicatiestandaard voor een seriële poort. In deze standaard worden de signaal-niveaus beschreven.

RS232-standaard

Een industriestandaard voor seriële communicatieverbindingen. Deze aanbevolen standaard, goedgekeurd door de EIA, definieert de specifieke lijn- en signaalkenmerken van seriële communicatie-controllers om de seriële gegevenstransmissie tussen apparaten te standaardiseren.

RS422

Soortgelijke verbinding als een RS232-c verbinding, alleen de spanningsniveau's zijn iets anders. De overdracht gebeurt hier over twee gebalanceerde spanningssignalen. Dit maakt verbindingen over grotere afstanden mogelijk. Wordt vaak gebruikt in een industriële omgeving. Verder is bij deze verbinding het maken van Multidrop verbindingen mogelijk.

RS485

Soortgelijke verbinding als een RS232-c verbinding, alleen gebeurt hier de signaaloverdracht door stroomsturing. Verder heeft het dezelfde mogelijkheden als een RS422 verbinding.

RTS

  • Request to Send
Het signaal binnen de V24-norm die de andere kant verzoekt om een signaal te mogen verzenden. Het is een output. In de 25-polige D-connector op pin 4. RxD Received Data. Het signaal binnen de V24-norm waarop de data binnenkomt. Het is een input. In de 25-polige D-connector op pin 3.

Ruis

  • Storende factor
Willekeurige elektrische signalen die op de kabel kunnen voorkomen. Ruis wordt veroorzaakt door elektrische leidingen, liften, airconditioners of een apparaat met een elektrische motor, relais en radiozenders.