Datacommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Datacommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Datacommunicatie

LEO

  • Low Earth Orbit
Een niet-geostationaire satelliet die op een hoogte van 650 tot 1800 kilometer in een baan om de aarde draait. Een satellietnetwerk met LEO's opzetten is een kapitaalintensieve aangelegenheid, want hoe dichter bij de aarde, hoe meer satellieten je nodig hebt om de gehele aarde te bestrijken. Waar je aan acht GEO's genoeg hebt, zijn er van LEO's minstens 48 nodig. LEO's gaan bovendien minder lang mee en kunnen worden geplaagd door atmosferische storingen. Een geostationaire satelliet staat op een hoogte van 36.000 km boven de aarde.

Line driver

  • LDM
  • Limited-Distance Modem
  • SHM (Short Haul Modem)
Een DCE-apparaat (Data Communications Equipment) dat een datasignaal versterkt voor transmissie over kabel voor afstanden die de RS-232 grens van 15 meter overschrijden, met een bereik van enkele kilometers.

Line turnaround

De omkering van de transmissierichting bij gebruik van een half-duplex circuit.

Line-booster

Versterker van signalen op een kabel.

Lineariteit

Het verband tussen twee signalen, dat zich grafisch als een rechte lijn laat weergeven.

Local loop

  • Local Line
De local loop is de lijnverbinding van het centrale kantoor van een telefoonmaatschappij in een bepaald gebied, tot de telefoons in de huizen en kantoren van de abonnees.

Logica

Zit op schema van een modem. Dit blok is aangesloten op de adresbus van de computer. Het kaartmodem wordt via de adresbus en het logica-blok geadresseerd.

Loopback-test

Type diagnosetest waarbij het verzonden signaal wordt teruggestuurd naar het zendende apparaat na de datacommunicatieverbinding of het netwerk geheel of gedeeltelijk te hebben doorlopen. Een loopback-test maakt het mogelijk om een teruggestuurd signaal te vergelijken met het verzonden signaal.
Ping naar het loopback-adres van de netwerkkaart.
Ping naar het loopback-adres van de netwerkkaart.