Datacommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Datacommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Datacommunicatie

Half duplex

Communicatiemethode waarbij zender en ontvanger alleen afwisselend gegevens kunnen versturen. Normaal werkt Ethernet op half duplex. Moderne hubs, switches en netwerkkaarten ondersteunen ook full duplex. Je moet er echter wel op letten dat de netwerkkaart en de poort op de hub of de switch waarop deze is aangesloten, identiek geconfigureerd zijn. Anders komt er geen verbinding tot stand.

Half Duplex kanaal

Een tweerichtingskanaal waarover slechts in een richting tegelijk gegevens kunnen worden verzonden.

Halfbyte packing

Datacompressie methode. Half byte packing maakt gebruik van de structuur van de bit-representatie van karakters. Zo zijn van de cijfers de eerste vier bits gelijk. Als er half byte packing wordt toegepast wordt een speciaal compressie indicatie karakter gevolgd door een half byte dat het aantal halve bytes aangeeft dat volgt. Vervolgens komen de halve bytes die de getallen aangeven. Deze methode werkt alleen bij karakters waarvan de eerste vier bits van de bitrepresentatie gelijk zijn, zoals bij getallen.

Handshake

Uitwisseling van controlesignalen tussen twee toestellen om een gegevensoverdracht op te kunnen starten. Bijvoorbeeld twee modems die elkaar ondervragen op protocol en maximum snelheid.

Handshaking

  • Handen schudden
Het is een van de meest voorkomende activiteiten van de computers op Internet, maar de gebruiker merkt er niet veel van. Computers en software-programma's moeten elkaar eerst leren kennen, om vervolgens een onderlinge taal (protocol ) af te spreken waarin zij zullen gaan comuniceren. Dit proces van elkaar leren kennen heet 'handshaking' Als jij bijvoorbeeld van thuis met je computer op Internet wilt dan bel jij naar jouw provider. De computer van de provider neemt dan de telefoon op en zoekt contact met jouw computer. Aangezien beide computers verschillende talen (protocollen) spreken zij er eentje af die zij beiden begrijpen.

HDX

  • Half Duplex
Aanduiding voor een communicatiekanaal waarover in twee richtingen gecommuniceerd kan worden, maar maar in één richting tegelijk.

HIGHDATA

ISDN Backup Unit conditie. De poort monitoort het NTE receive-data circuit. Als de receive-data signalen hoog blijven maakt de WISDM Backup-Unit een verbinding over ISDN.

Huffman codering

  • Static Huffman
Datacompressie algoritme. Bij de Huffman codering (static Huffman) is het nodig om de data twee maal te doorlopen. In de eerste doorgang wordt dan een frequentie tabel gemaakt waarmee de Huffman boom kan worden opgesteld.

Huurlijn

Telecommunicatie-dienst waarbij de abonnee de beschikking krijgt over een permanente verbinding met een vaste capaciteit voor een vast tarief. Een huurlijn kan bijvoorbeeld worden toegepast tussen twee bedrijfslocaties voor het koppelen van PBX 'en, voor het koppelen van LAN 's. Voor telefoonlijnen die zeer intensief worden gebruikt (bijvoorbeeld bij betaal-automaten) loont het de moeite om een huurlijn toe te passen in plaats van een geschakelde telefonie-verbinding.