Datacommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Datacommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Datacommunicatie

Gbit/s

  • Gigabits per second
  • Gbps
Transmissie-snelheid van 1 miljard bits per seconde.

Gegevensblok

Bij de meeste vormen van modemcommunicatie worden gegevens niet teken voor teken verstuurd, maar in een blok van meerdere tekens tegelijk. Meestal wordt zo'n blok voorzien van een checksum om te controleren of er geen fouten zijn opgetreden tijdens de bestandsoverdracht.

Gegevensoverdracht

Aantal verzonden bits per seconde.

Gegevensstroombesturing

Besturing van de gegensstroom met behulp van onderbreken en voortzetten. Dient om fouten te vermijden, als zender en ontvanger korte tijd geen gegevens kunnen sturen of ontvangen. Mogelijke methoden zijn hardwaregestuurd (RTS/CTS) of softwaregestuurd (XON/XOFF).

GEO

  • Geostationary Earth Orbit
Satellieten die op een hoogte van ongeveer 36000 kilometer boven de evenaar staan. Worden gebruikt voor televisie en andere communicatievormen.

GEO

  • GEOstationair
Een satelliet wordt geostationair genoemd als hij ten opzichte van het aardoppervlak niet beweegt. Een geostationaire satelliet bevindt zich 36.000 kilometer boven de evenaar en draait dus in 24 uur om de aarde.

Geostationair

Een satelliet wordt geostationair genoemd als hij ten opzichte van het aardoppervlak niet beweegt. Een geostationaire satelliet bevindt zich 36.000 kilometer boven de evenaar en draait dus in 24 uur om de aarde.

Giant

  • Oversized packet
Term die gebruikt wordt bij netwerken. Een giant is een pakket, frame, cell of een transmission unit die te groot is. Netwerk protocollen hebben een maximum en minimum grootte gespecificeerd (soms zelfs een vaste grootte) voor iedere transmission unit. Een voorbeeld is een ATM-pakketje dat bestaat uit 53-byte cells. Iedere cell die groter is dan 53-byte kan worden aangeduid als Giant.

Gigabits per second

  • Gbit/s
  • Gbps
Transmissie-snelheid van 1 miljard bits per seconde

Grondstation

Communicatiecentrum op aarde, dat met behulp van schotel-antennes in contact staat met satellieten.

Groupcoding

Dankzij groupcoding kan bij een modem een bepaalde frequentie meer dan een bit bevatten. Voor de overdracht van 1200 bits per seconde worden de signalen eigenlijk met een snelheid van 600 baud verzonden, maar met drie verschillende frequenties kunnen drie verschillende bitparen worden aangeduid: 0 en 0, 0 en 1, 1 en 1.