Datacommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Datacommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Datacommunicatie

EDDC

  • Extended Distance Data Cable
EDDC-kabels zijn speciaal gemaakt voor toepassingen waar een EMI/RFI-bescherming vereist is. Omdat zaken als elektrische bedrading, datakabels, fluorescerende verlichting en radiotransmitters vandaag de dag overal voorkomen, is de kans op ruis groter. Hierdoor kunnen datatransmissies verstoord worden, waardoor documenten onleesbaar of onafdrukbaar worden. De EDDC is voorzien van een aluminium afscherming met een aardedraad om de geleiders heen. De maximale afstand is afhankelijk van de datasnelheid.

EDGE

  • Enhanced Data rates for GSM Evolution
Mobiele datacommunicatie met 384 kb/s.

EDI

  • Electronic Data Interchange
Elektronische data overdracht, of wel datatransmissie. Het gaat hierbij om gestandaardiseerd elektronisch verkeer van gegevens, veelal in de vorm van (bestel)formulieren. Het verschil met gewone datatransmissie zit in de standaardisatie van de informatie.

EIA-232-D

Data-interfacestandaard. Interface tussen Data Terminal Equipment en Data Circuit-Terminating Equipment met gebruik van seriële binaire data-interchange.

EIA-422-A

Data-interfacestandaard. Elektrische karakteristieken van gebalanceerde voltage digital interface circuits.

EIA-423-A

Data-interfacestandaard. Elektrische karakteristieken van onbalanceerde voltage digital interface circuits.

EIA-449

Data-interfacestandaard. General purpose 37-position en 9-position interface voor Data Terminal Equipment en Data Circuit-Terminating Equipment employing.

EIA-485

De aanbevolen standaard van de Electronic Industries Associations. Specificeert de elektrische karakteristieken van transmitters en receivers voor gebruik in balanced digitale multipointsystemen.

EIA-530

Data-interfacestandaard. High speed 25-position interface voor Data Terminal Equipment en Data Circuit-Terminating Equipment.

EIA/TIA-562

Data-interfacestandaard. Elektrische karakteristieken voor een ongebalanceerde digitale interface.

EMI/RFI

  • Elektromagnetische interfentie/Radio-frequentie interfentie
Beveiliging tegen achtergrondruis die de datatransmissie kan veranderen of verstoren.

Enhanced Small Device Interface

  • ESDI
Een standaard die kan worden gebruikt voor vaste schijven en tape drives met hoge capaciteit om communicatie op hoge snelheid met computers mogelijk te maken. ESDI-drivers kunnen gegevens met een snelheid van ongeveer 10 Mbps overbrengen.

Entropiecodering

Methode voor datacompressie waarbij bitstromen gemanipuleerd worden zonder rekening te met de betekenis van de bits. Dit is in het algemeen een volledig omkeerbare techniek zonder verlies. Voorbeelden hiervan zijn RLE, statistische codering en CLUT.

Error Control

Diverse technieken die de betrouwbaarheid van karakters of gegevensblokken controleren. V.42 en MNP foutcontrole-protocollen gebruiken foutdetectie (CRC) en hertransmissie van gebrekkige frames (ARQ).

ESP

  • Enhanced Serial Port
Seriële poort voor hogere overdrachtssnelheden.

EUTELTRACS

Netwerk voor datacommunicatie per satelliet.