Database woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Database woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Database

Metadata

  • Metagegevens
  • Gegevens over gegevens
Hieronder vallen alle gegevens over andere gegevens, bijvoorbeeld de beschrijving van een database, beschrijving van de velden binnen de database.

Metagegevens

  • Metadata
Gegevens over gegevens. Als we een bestand beschouwen als gegevens, dan zijn gegevens zoals bestandsgrootte, naam van de auteur, datum van de wijziging enzovoorts de metagegevens. Maar metadata kan veel meer omvatten. Bij muziekbestanden moet u denken aan gegevens zoals de artiest, albumtitel, titel, tracknummer, jaar, genre. Maar ook extra gegevens als componist, originele artiest, website, songtekst en albumafbeelding kunnen worden opgeslagen in het muziekbestand. Een van de meest bekende formaten voor metadata in muziekbestanden heet id3.
Ook een Word-document bevat metadata.
Ook een Word-document bevat metadata.

MFT

  • Master File Table
Een relationele database die het hart vormt van de NTFS volumestructuur die gegevens bevat over de bestanden en directories op een volume. Op ieder NTFS staan twee MFT's.

Microsoft Access

  • Access
Relationele database van Microsoft met goede SQL-ondersteuning. Met name geschikt voor eenvoudige workgroup-applicaties.
Microsoft Access.
Microsoft Access.

MMBase

Een object-georiënteerde database die in samenwerking met een aantal Open Source tools voor vele doeleinden kan worden ingezet. Van content management systemen tot complete electronische leeromgevingen. MMBase is van oorsprong een Nederlands product, wat ontwikkeld is door een aantal mediabedrijven en inmiddels verder is uitgebouwd door een groot aantal Open Source ontwikkelaars.
Logo van de MMBase Foundation.
Logo van de MMBase Foundation.

Modulariteit

Controlemaatregel die in de applicatiesoftware-laag genomen kan worden om de betrouwbaarheid van het database-systeem te verhogen. Modulariteit is het ontwikkelen van modules voor database-benadering en voor interfaces met systeemarchitectuur.

Moederdatabase

De elementaire uitgangssituatie voor databases die gebruikt worden ten behoeve van het testen.

MSDE

Gratis versie van Microsoft SQL-Server, wordt vaak meegeleverd met andere software.

MSQL

Een slanke, relationele DBMS.

MSSQL

Relationele databasesysteem van Microsoft dat werkt met SQL-commando's. De database kan veel data opslaan en middels queries vrijgeven. De database kan bijvoorbeeld door websites (middels PHP-commando's) gebruikt worden om websites van content te voorzien.

Multidimensionele database

Terwijl bij een relationeel DBMS en een spreadsheet gegevens in tweedimensionele tabellen worden opgeslagen, bieden multidimensionele databases de mogelijkheid gegevens nog verder te structueren. Multidimensionele databases worden ook wel OLAP-databases genoemd. OLAP-databases zijn deels ook op RDBMS gebaseerd. Dan heb je het over een relationele OLAP (ROLAP).

Multimediale database

Database waarin tekst, data, beeld en geluid worden opgeslagen.

Muteren

Toevoegen, wijzigen of verwijderen van een gegeven in een bestand.

MySQL

MySQL is een op open source gebaseerde relationele DBMS. De database kan bijvoorbeeld door websites (bijvoorbeeld middels PHP) worden benaderd om de site te voorzien van content.