Database woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Database woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Database

Herhaalde query

Een query die herhaald wordt op meerdere gegevensverzamelingen.

Hiërarchische structuur

Database structuur. De records liggen vast in de database en kunnen alleen verwijzen naar een hoger gelegen record.

Hi�rarchische structuur

Database structuur. De records liggen vast in de database en kunnen alleen verwijzen naar een hoger gelegen record.

High Water Mark

Begrip dat gebruikt wordt in relatie met Oracle databanken. Wanneer er data wordt weggeschreven in een tabel, dan neemt Oracle het nummer van het hoogste blok op waarnaar de data is geschreven. Het bloknummer (High Water Mark) wordt bewaard in de blokinformatie van de tabelheader (in het segement van het headerblok van de tabel). De High Water Mark wordt gebruikt in twee verschillende situaties. Wanneer je de SQL Loader "Direct Path Load" uitvoert, wordt de High Water Mark gebruikt om te zien waar de data die geladen moet worden, zich bevindt. Bij een zogenaamde full table scan van de tabel zal Oracle de scan uitvoeren tot het High Water Mark-blok van een tabel, ongeacht het aantal blokken (en het aantal records) van de tabel.

HLR

  • Home Location Register
Database in een mobiel netwerk (bijvoorbeeld GSM -netwerk). In deze database zijn gegevens opgeslagen van de abonnees die behoren bij het gebied van die HLR.

Host taal

Wanneer de standaard taal gebruik maakt van een andere taal, bijvoorbeeld wanneer DML (Data Manipulation Language) gebruik maakt van Cobol, is Cobol de host taal. DML wordt dan embedded in de host taal.