Game woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Game woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Game

Pac-Man

Computerspel uit 1982 van Atari. Dit spel was een hit en is uitgebracht door Namco. De hoofdfiguur (Pac-Man) moest zoveel mogelijk pillen happen in een soort doolhof, tijdens het happen werd hij achtervolgd door spoken. Wanneer Pac Man een speciale pil hapte, kon hij voor een groot aantal punten de spoken proberen te pakken, totdat de pil was uitgewerkt.
Pac-Man op de Atari.
Pac-Man op de Atari.
Cover van het spel Pac-Man.
Cover van het spel Pac-Man.

Parents

Parents zijn professionele nagging-machines die verassend veel gelijkenissen vertonen met het fenomeen 'lief'. Het grote verschil is echter het dat parents met grotere straffen zwaaien en dat ze zwaardere wapens (huisarrest, geen zakgeld, ...) in handen hebben.

Pay-to-play

Spellen voor het Internet, waarbij een gebruiker moet betalen (via de creditcard) om het spel te mogen spelen. Denk daarbij aan online casino's.

PEGI

  • Pan-European Game Information
PEGI is de Kijkwijzer voor games. Het adviseert consumenten, vooral ouders, vanaf welke leeftijd een game veilig kan worden gespeeld en waarschuwt voor de inhoud. PEGI is ontwikkeld door de gezamenlijke gamesproducenten en -distributeurs in Europa. Het PEGI adviessysteem is zodanig opgezet, dat het tegemoet komt aan de uiteenlopende opvattingen en culturen van de deelnemende landen. PEGI wordt ondersteund door de Europese Commissie en door de brancheorganisaties op het gebied van interactieve software binnen Europa.

PEGI
Symbool Type Houdt in
PEGI Leeftijdssymbool: alle leeftijden Leeftijdsadvies Geschikt voor alle leeftijden.
PEGI Leeftijdssymbool: vanaf 7 jaar Leeftijdsadvies Geschikt voor zeven jaar en ouder.
PEGI Leeftijdssymbool: vanaf 12 jaar Leeftijdsadvies Geschikt voor twaalf jaar en ouder.
PEGI Leeftijdssymbool: vanaf 16 jaar Leeftijdsadvies Geschikt voor zestien jaar en ouder.
PEGI Leeftijdssymbool: vanaf 18 jaar Leeftijdsadvies Geschikt voor achtien jaar en ouder.
PEGI waarschuwingssymbool: geweld Waarschuwing Het spel bevat geweld.
PEGI waarschuwingssymbool: grof taalgebruik Waarschuwing Het spel bevat grof taalgebruik.
PEGI waarschuwingssymbool: angstaanjagend Waarschuwing Het spel is angstaanjagend.
PEGI waarschuwingssymbool: seks Waarschuwing Het spel bevat seksueel getinte inhoud.
PEGI waarschuwingssymbool: alcohol- of drugsgebruik Waarschuwing In het spel wordt alcohol en/of drugs gebruikt.
PEGI waarschuwingssymbool: discriminatie Waarschuwing Het spel bevat elementen van discriminatie.
Meer info: www.weetwatzegamen.nl

Platform

Platform is een genre spellen waarbij het reactievermogen van de speler tot het uiterste getest wordt. Het gaat hierbij altijd om zaken als springen, klimmen, rennen (dus van het ene platform naar het andere). Een andere kenmerk is vaak dat het spelfiguur een bepaalde richting (vooruit, omhoog) moet gaan om naar een nieuwe level te kunnen. Voorbeelden zijn:
  • Prince of Persia
  • Jack Rabbit
  • Lion King

Platformspel

Een spel waar je maar 1 richting mee uit kunt en dat is meestal naar rechts, je moet binnen een bepaalde tijd een of meer doelen bereiken voordat je op een volgend level (niveau) kunt beginnen.

Playstation

Gameconsole van Sony.

Playstation 2

  • PS2
Gameconsole van Sony. Opvolger van de Playstation. Het grote voordeel van deze machine ten opzichte van de oude versie is, behalve betere graphics en geluid, dat oude PlayStation-spellen er ook gewoon op gespeeld kunnen worden, in sommige gevallen zelfs met scherpere graphics en verbeterde laadtijd. Die 'backwards compatibility' is erg belangrijk voor gamers die hun oude machine in willen ruilen voor de PS2. Ook alle beschikbare accessoires kunnen er op worden aangesloten. Natuurlijk biedt de PS2 ook enkele extra's. Zo beschikt de machine over een DVD-speler en is het mogelijk om via het breedband Internet online te gamen tegen andere PS2-bezitters. De PS2 is uitgerust met twee usb-poorten en een iLink-aansluiting. Qua uiterlijk lijkt de machine op een (design)pc. De PS2 kan zowel plat als op zijn kant worden neergezet, waarbij een ingenieus mechanisme er voor zorgt dat de cd niet uit de drive valt.

Plus-sum game

De som van de winst bij alle spelers is groter dan de combinatie van de winst van de spelers tijdens het aantreden bij het spel.

Pong

Een van de eerste computerspellen, wat werkte met twee batjes (streepjes) en een balletje. De bedoeling van het spel is dat het balletje (vierkantje) achter het batje van de tegenstander komt. Het spel is gebasseerd op een tafeltennisspel. Het spel was rond 1972 ontwikkeld door Allan Alcorn in opdracht van Nolan Bushnell voor de Arcade kasten. In 1974 werd het spel door een programmeur van Atari, genaamd Bob Brown, ontwikkeld voor in de woonkamer.
Pong in de woonkamer.
Pong in de woonkamer.
Een arcadekast met Pong.
Een arcadekast met Pong.

Portal

Technologie die de basis vormt voor verschillende 3D-engines. Technologie waarbij de omgeving van het spel direct is geprogrammeerd. Als je in een kamer loopt met verschillende deuren, kan deur 1 naar de slaapkamer gaan en deur 2 naar de hal. Een nadeel is dat de omgevingen moeilijker te modelleren zijn omdat elke portal handmatig geplaatst moet worden.

Power-ups

Bonussen die her en der in een spel liggen verstopt, waarmee de speler (tijdelijk) beter/ sterker wordt en/of extra wapens en munitie krijgt.

Prijs/prestatie videokaarten

Dit zijn topkaarten met goede prestaties op 3D-gebied, de prijs echter ligt nog ver onder de high-end videokaarten, zo tussen de 120 en 250 euro. Deze kaarten zijn ofwel iets verouderd, of ze presteren net onder de hig-end kaarten. Technisch zijn de kaarten vrijwel gelijk aan de topmodellen, maar met lagere kloksnelheden en minder pipelines (communicatiekanalen). Desondanks kunnen de kaarten alle moderne computerspellen aan. De kaarten in dit segment hebben goede prijs/prestatiesverhoudingen en zijn zelfs voor de fanatieke gamer ruim voldoende.

PS2

  • Playstation 2
Gameconsole van Sony. Opvolger van de Playstation. Het grote voordeel van deze machine ten opzichte van de oude versie is behalve betere graphics en geluid dat oude PlayStation-spellen er ook gewoon op gespeeld kunnen worden, in sommige gevallen zelfs met scherpere graphics en verbeterde laadtijd. Die 'backwards compatibility' is erg belangrijk voor gamers die hun oude machine in willen ruilen voor de PS2. Ook alle beschikbare accessoires kunnen er op worden aangesloten. Natuurlijk biedt de PS2 ook enkele extra's. Zo beschikt de machine over een DVD-speler en is het mogelijk om via het breedband Internet online te gamen tegen andere PS2-bezitters. De PS2 is uitgerust met twee usb-poorten en een iLink-aansluiting. Qua uiterlijk lijkt de machine op een (design)pc. De PS2 kan zowel plat als op zijn kant worden neergezet, waarbij een ingenieus mechanisme er voor zorgt dat de cd niet uit de drive valt.