Game woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Game woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Game

Ladder

Rangsysteem bij officiele realtime strategiewedstrijden. Hoeveel winstpunten een speler krijgt, hangt af van het rangverschil van zijn tegenstander.

Lag

Lag is het fenomeen dat optreedt als je op het Internet speelt en het spel door hevig Internetverkeer vertraagt. Het spel gaat plots veel trager en kan soms haperen. Dit gebeurt meestal als je een hoge ping hebt, of anders gezegd, als je met een gewoon modem speelt.

LanParty

Een feestje waarbij gamers met middels een computernetwerk tegen of met elkaar spelen. Veel games zijn uitgerust met een multiplayer optie, zodat je het via een server tegen elkaar kunt opnemen. Shooters, zoals Far Cry en Call Of Duty, en strategiespellen, zoals WarCraft en Command & Conquer) kunnen ook via het Internet of lokale netwerk worden gespeeld. De bezoeker van een LanParty wordt geacht zijn eigen computer, randapparatuur, verlengsnoer (stroom) en netwerkkabels mee te nemen. De computer dient natuurlijk te voorzien zijn van een netwerkkaart en over voldoende capaciteit (geheugen, processor) om de spellen te spelen. Wanneer het aantal gamers minder is dan 16 personen, spreekt men van een gameday, bij grotere hoeveelheden (64, 128 of meer) heb je het over een LanParty. Een LanParty kan ook langer dan een dag duren, bijvoorbeeld een weekend.
Een hele grote lanparty.
Een hele grote lanparty.

Lara Croft

De populaire hoofdrolspeelster van de advanturegame Tomb Raider.
Lara Croft.
Lara Croft.

Gegevens Lara Croft
Naam: Lara Croft
Spel: Tomb Raider (PC, PS2, DC)
Haarkleur: Bruin
Kleding: Strak en sexy
Achtergrond: De van oorsprong Britse aristocrate groeide uit tot een wereldberoemde gamebabe.
Opmerkingen: Fans van het eerste uur klagen dat Lara steeds ordinairder wordt. Van het spel Tomb Raider zijn er inmiddels al twee films verschenen.

LART

 • Luser Attitude Readjustment Tool
Krachtige afstraffing.

Latency

Latency is een getal dat uitdrukt hoe goed je verbinding is met een spelletjesserver. Je latency wordt hoofdzakelijk beïnvloed door je ping (= de tijd die het duurt om een berichtje te zenden naar de server en er eentje terug te krijgen). Deze termen worden dan ook veelal door elkaar gebruikt. Latency is in feite een breder begrip dan ping, want het houdt ook rekening met de snelheid van je eigen systeem, i.p.v. enkel te kijken naar de snelheid van de verbinding. Latency en ping zijn vooral belangrijk bij 3d-shooter spellen, aangezien een goede verbinding daar het verschil kan betekenen tussen doden en gedood worden.

Leisure Suit Larry

Adventure/Fantasy Role Playing Game dat was ontwikkeld door Sierra (programmeur: Al Lowe) in 1987. Het spel was ontwikkeld voor volwassenen (18+). Het eerste spel speelde zich af in de straten van Los Angeles. De hoofdrolspeler, genaamd Larry, is op zoek naar Love (liefde). Tijdens het spelen ontmoet je veel vrouwen, die je probeert te versieren. In combinatie met een gekke humor en de mooie afbeeldingen, kon je de Larry de avond van zijn leven bezorgen met de mooiste vrouwen. De spellen van Leisure Suit Larry zijn:
 1. Leisure Suit Larry - The Land of the Lizards
 2. Leisure Suit Larry 2 - Looking for Love
 3. Leisure Suit Larry 3 - Passionate Pattie in Pursuit of the Pulsating Pectorials
 4. Luisure Suit Larry 5 - Passionate Pattie Does a Little Undercover Work
 5. Leisure Suit Larry 6 - Shape Up or Slip Out
 6. Leisure Suit Larry 7 - Love for Sail!
 7. Leisure Suit Larry - Magna Cum Laude
Er is geen Leisure Suit Larry 4.
Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards.
Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards.
Cover van Leisure Suit Larry 5.
Cover van Leisure Suit Larry 5.
Leisure Suit Larry: Cum Laude uit 2004.
Leisure Suit Larry: Cum Laude uit 2004.

Level

 • Map
Een afgesloten speleenheid, waarbinnen de speler of spelfiguren zich verplaatsen.

Level

Een bepaalde scene uit een spel. Een spel bestaat uit meerdere levels. Als alle leves zijn uitgespeeld is het spel afgelopen.

Lief

Vriendin. Een lief is een persoon met een soort game-alarm ingebouwd: op het moment dat je een spel opstart gaat bij haar het allarm af en is ze extreem slechtgezind. Daarnaast heb je nog het feit dat het niet overgaat als je stopt met gamen, je moet dan een poos heel lief/romantisch zijn voor het alarm bij haar terug afslaat.

Linden Dollars

 • L$
Betaaleenheid (valuta) in Second Life (virtuele wereld op het Internet). Een US-dollar (ongeveer 80 eurocent) is ongeveer 250 Linden Dollars waard. Met de Linden Dollars kunt u onder andere op slexchange.com bepaalde goederen kopen voor de virtuele omgeving, dit kan variëren van lingerie voor de avatar, een unieke avatar, auto's, wapentuig en interieur voor de woning.
Voor slechts L$750 kunt u een bike kopen.
Voor slechts L$750 kunt u een bike kopen.
Binnen Second Life kennen ze geen schoonheidscommissie, je mag alles bouwen.
Binnen Second Life kennen ze geen schoonheidscommissie, je mag alles bouwen.

Link

Link is de naam van de hoofdrolspeler in de videospellen series Legend of Zelda van Nintendo. Link was ontworpen door Shigeru Miyamoto en kwam het eerst voor in het spel The Legend of Zelda in 1987, als een zwaardvechtende held. Dankzij het grote succes voor dit spel uit de fantasy adventure games genre, zijn er een groot aantal sequels gemaakt. Link is een van Nintendo's meest bekende spelfiguur.
The Legend of Zelda II: The Adventure of Link uit 1987.
The Legend of Zelda II: The Adventure of Link uit 1987.
The Legend of Zelda X: The Wind Waker uit 2003.
The Legend of Zelda X: The Wind Waker uit 2003.
The Legend of Zelda VI: Majora's Mask uit 2000 voor de Nintendo 64.
The Legend of Zelda VI: Majora's Mask uit 2000 voor de Nintendo 64.

Location based damage system

Spelvorm. Als je een vijand (AI) in de knie schiet, zal deze naar het betreffende been grijpen, of als je een steunbalk wegschiet, zal de hele boel in elkaar storten.

Low-end grafische kaarten

 • Instapkaarten
Een videokaart met een prijs tussen de 20 en 50 euro. Meestal worden ze gebruikt voor instap- of werkcomputers, omdat er op grafisch gebeid weinig eisen zijn. Dergelijke computers zijn bedoeld om mee te internetten en tekstverwerken. Een simpel spelletje is geen probleem, maar met de nieuwste computerspellen zal de kaart veel moeite hebben. Details verdwijnen en er wordt zwaar beroep gedaan op de processor van de computer. De kenmerken van deze type kaartenzijn dat ze lage klokferquenties, weinig geheugen en een verouderde compatibiliteit hebben. Soms maken ze gebruik van de interne geheugen ( vaak bij ge´┐Żntegreerde chips op het moederbord).

LPB

 • Low Ping Bastard
Term die gamers die nog met een analoge modem fraggen, gebruiken voor gasten die met een breedbandverbinding (en dus een lage ping) iedereen afslachten.

LSL

 • Linden Scripting Language
Binnen Second Life (een virtuele wereld) heeft een bezoeker standaard de beschikking over een bewerkingsmenu waarmee structuren kunnen worden gemaakt. Aan de gemaakte objecten kan met de programmeertaal LSL een bepaald gedrag worden gegeven. Bijvoorbeeld wanneer u een huisdier maakt, kunt u hem kunstjes laten doen door dit te programmeren. U vergaart de kennis over het in elkaar knutselen van objecten door in Second Life naar school te gaan.