Game woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Game woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Game

Campen

Als je in een shootergame bij een bepaald grof wapen of op een goeie strategische positie blijft staan en wacht tot er vijanden passeren, heet dat campen. Deze manier van vechten wordt niet altijd geapprecieerd.

Camper

  • Sniper
Online speler die weinig beweegt, en die veelal op een vaste plek blijft zitten en wacht totdat er iemand voor zijn vizier loopt. Een camper gebruikt daarvoor meestal een snipergun. Campers zijn op zijn zachtst gezegd niet geliefd bij de meeste spelers.

Capture and Hold

Speltype. Hierbij is het de bedoeling verschillende bases en bunkers te veroveren en ze vervolgens te beschermen.

Capture The Flag

Spelvariant waarbij elk team een vlag heeft. Wie de vlag van de tegenstander naar een bepaald punt binnen het eigen kamp brengt, krijgt een punt. Het neerschieten van de opponenten levert geen punten op.

Carmageddon

Controversieel spel waarmee punten verdiend kunnen worden als de berijder van een auto zoveel mogelijk bejaarden of dieren aanrijdt.
Cover van het spel Carmageddon.
Cover van het spel Carmageddon.

Character

  • Spelfiguur
Een spelfiguur of specifiek persoon in een rollenspel.

Chat mode

Vergelijkbaar met de console mode, als u de chat mode (praatmodus) activeert (vaak door een bepaalde letter in te drukken, meestal �t'), kunt u tekst intikken, hetgeen dan door andere spelers on-line gelezen wordt. De chat mode kan ook gebruikt worden om cheats te activeren.

Cheat

Vals spelen in een computerspelletje. Door een cheat kun je extra wapens krijgen, meer geld, meer kracht, een puzzel oplossen zonder inspanning, etc. De echte spelfanaten gebruiken geen cheats, want ze willen het spel helemaal zelf doen en vinden cheats spelbederf. Vaak wordt een cheat gebruikt voor verkenning van een spel. Voorbeeld van een cheat is dat je bij het intikken van 'dncornholio' in Duke Nukem 3D de Godmode (onverwoestbaar) activeert.

Cheat

Mogelijkheid om via een speciale code 'vals te spelen' in een spel. Je kunt bijvoorbeeld een onbeperkt aantal levens krijgen.

Cheater

  • Valspeler
Valspeler die tijdens een spel een cheat gebruikt om zo te kunnen winnen. Wanneer de speler de cheats toepast tijdens een (on-line) multiplayergame (spel met andere medespelers) wordt dit als zeer onsportief beschouwd.

Clan

Gamers die zich hebben verenigd in een team. Meestal hebben de leden een bepaalde afkorting voor of achter hun nickname staan om duidelijk te maken dat ze tot een clan behoren. Ook eenzelfde skin behoort tot de uitrusting.

Clan war

Clans die elkaar online het leven zuur maken. Meestal wordt er een datum, tijd en server afgesproken. Af en toe kom je een clan tegen die een nietsvermoedende server overvalt en dan met een man of tien de rest het leven zuur maakt.

Coffe Cup-mod

  • Hot Coffee Mod
Een modificatie op het spel Grand Theft Auto: San Andreas, welke is gemaakt door de Nederlander Patrick Wildenborg. De mod zorgt ervoor dat als je bij je virtuele vriendin op bezoek gaat, de spelkarakter een bakje koffie krijgt aangeboden. Uiteraard is komt de speler dan niet aan de koffie toe, maar worden enkele volwassen spelletjes gespeeld. Het opvallende aan de mod is dat hij niets toevoegt, maar juist iets weghaald. De expliciete beelden zijn namelijk door de makers van het computerspel toegevoegd. De mod haalt alleen maar de beveiliging weg om de betreffende beelden te kunnen benaderen. Het gevolg was dat de Amerikaanse ESRB, de organisatie die de leeftijdskeuringen voor games regelt, het spel niet meer goed keurt voor 17-jarigen, maar de leeftijdsgrens verhoogt naar 18+. Dit zorgt er tevens voor dat het spel niet meer te verkrijgen was in de speelgoedzaken. Behalve het ESRB, ging zelfs Hillery Clinton (vrouw van de ex-president van Amerika) hiermee bemoeien.
Grand Theft Auto: San Andreas.
Grand Theft Auto: San Andreas.
De Hot Coffee Mod geactiveerd.
De Hot Coffee Mod geactiveerd.

Console

Een scherm waar alle gegevens van het spel worden bijgehouden en dat u ook kunt openen. Het scherm opent u vaak door tijdens het spel op �~' te drukken.

Consoles

  • Videoconsoles
Spelcomputers. De populairste consoles zijn de PlayStation van Sony en Nintendo 64. De Sony-console is gebaseerd op de 32-bits techniek en Nintendo 64 maakt gebruik van 64-bits techniek. Ook hier geldt: hoe meer bits, des te sneller de data kan worden verwerkt. Dit leidt ertoe dat er bijvoorbeeld meer kleuren en scherpere beelden kunnen worden gerealiseerd. Daarnaast gebruikt PlayStation zwarte cd's en Nintendo spelcassettes. Het voordeel van dit laatste is dat je een spelcassette in de Nintendo 64 stopt, het ding aanzet en er direct mee kunt spelen. De PlayStation moet veel laadwerk verrichten, maar er kan wel twintig keer meer data op dan bij een Nintendo-cassette. Een Nintendo-spel zal dan ook zelden gebruik maken van echte videobeelden, want dat vereist veel geheugenruimte.

Crappy

Een Engels woord dat letterlijk stront (of gelul) betekent, en dat in dezelfde zin wordt gebruikt in de gaming-gemeenschap. Een crappy spel is dus een uiterst waardeloos spel.

Crosshair

  • Richtkruis
Hulpmiddel dat wordt gebruikt in tekenpakketten en spelletjes.