Game woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Game woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Game

Bamf

Een geluid om mensen te imponeren wanneer je ergens via een 'teleport' in- of uitgaat. De term is afkomstig van een Amerikaans sciencefiction stripboek, waar dit soort dingen natuurlijk eenvoudig mogelijk zijn. Vooral spelers in MUD's en cybernauts in cyberspace maken er graag gebruik van.

Beat� em-up

Arcade vechtspel.

BFG-losers

Wie tijdens een spel niet goed met een wapen overweg kan, pakt het krachtigste wapen dat het spel kent. In het spel Quake is het de BFG10K. Je degradeert je dan tot een BFG-loser.
De BFG10K in Quake.
De BFG10K in Quake.

BG

  • Bad Game
Een boodschap die na een potje online gamen wordt achtergelaten, meestal getypt door de verliezer. De winnaars laten vaak de melding gg (good game) achter.

Bilinear filtering

  • Linear filtering
Bilinear filtering zorgt ervoor dat voorwerpen in een 3D game er niet blokkerig uitzien. Bilinear filtering neemt het gemiddelde van de kleuren van de omgeving van een texel en past die toe op die texel. Zo krijg je een veel minder hoekige texture (maar wel een beetje wazig). Vroeger, in de tijd van de voodoo1 suppremacy, was dit je van het omdat spellen toen nog met lage-resolutie textures werkten. Tegenwoordig, met 2000*2000 textures, is bilinear filtering een beetje naar de achtergrond verdrongen.

Binary Space Partitioning

  • BSP
Aan het begin van een spel is alleen het gedeelte waarin je je bevindt aanwezig. Als je je verplaatst wordt ook langzaam de directe 3D omgeving van de speler gecreëerd. Bijvoorbeeld als je voor een deur staat, is alleen de directe omgeving van de speler aanwezig. Pas als je deze opent wordt de omgeving achter de deur gecreëerd.

Blu-ray Disc

  • BD
Een optische schijf voor het opslaan van digitale informatie, waaronder hoogdefinitie video. De naam Bu-ray Disc komt van de blauw-violette laser die de informatie leest en schrijft op de schijf. Doordat de golflengte kleiner is (405 nm), kan er meer op de schijf worden geschreven dan de DVD-formaat, welke een rode laser gebruikt met een golflengte van 650 nm). Een Blu-ray disc kan 50 GB informatie bevatten, dit is bijna 6 maal de capaciteit van een DVD. Blu-ray is ontwikkeld door de Blu-ray Disc Association.
Een Blu-ray schijf.
Een Blu-ray schijf.
De logo behorende bij Blu-ray
De logo behorende bij Blu-ray
Het verschil tussen een Blu-ray disc laser en een dvd-laser.
Het verschil tussen een Blu-ray disc laser en een dvd-laser.

Bonk

Een digitale verkrachting door een wizard (in een MUD) die een vrouwelijk persoon (een vrouw of een man die zich als vrouw voordoet) kan overkomen als zij in een MUD speelt.

Bonk/Oif

Dit is een traditionele mud-gewoonte uit de tijd dat u nog sterk op het hart gedrukt kreeg u vooral te houden aan netiquette � overtreding ervan was nog een doodzonde. Spelers in een mud die iets dom zeggen, kunnen worden gebonkt. De getroffen spelers wordt verondersteld "oif" te zeggen bij wijze van verontschuldiging. Er zijn zelfs mud's die hier speciale commando's voor kennen.

Bot

  • Computertegenstander
Een tegenstander in een spel die door de computer gesimuleerd wordt.

Botmatch

Term van geïntroduceerd met Unreal. Dat spel heeft ingebouwde bots (computertegenstanders) om offline tegen te vechten.
Unreal Tournament 2004.
Unreal Tournament 2004.

Bots

Geavanceerde computertegenstanders.

Bounty

Speltype. Hierbij moet je één bepaalde speler vernietigen.

BSP

  • Binary Space Partitioning
Term uit de wereld van de games. Aan het begin van een spel is alleen het gedeelte waarin je je bevindt aanwezig. Als je je verplaatst wordt ook langzaam de directe 3D omgeving van de speler gecreëerd. Bijvoorbeeld als je voor een deur staat, is alleen de directe omgeving van de speler aanwezig. Pas als je de deur opent wordt de omgeving achter de deur gecreëerd.

Buff

Enthousiaste liefhebber van bepaald gebruik van computermogelijkheden, zoals spelletjes, Internet of databases.