Scanners woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Scanners woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Scanners

Scanjet

Een flatbedscanner van Hewlett Packard.

Scanman

Handscanner van Logitech.

Scannen

Het inlezen van een document of plaatje door een scanner, zodat deze op de computer verwerkt kan worden.

Scanner

Een scanner is een apparaat waarmee gegevens kunnen worden gelezen, dit kunnen teksten, foto's of grafische gegevens zijn. Met een scanner worden documenten optisch afgetast. Het afgetaste document wordt daarna in digitale vorm opgeslagen in de computer. De scankwaliteit wordt uitgedrukt in dpi. Typen scanners:
  • Invoerscanner
  • Flatbedscanner
  • Handscanner.

Scanresolutie

Beschrijft de dichtheid van informatie die een scanner per inch kan registreren. Scanresolutie wordt gemeten in pixels per inch (ppi) of dots per inch (dpi) en wordt ook invoerresolutie genoemd.

SCL

  • Scanner Control Language
Een eigen taal voor HP Scanjets (scanners van Hewlett Packerd).

Sheetscanner

Scanner met een automatische invoer en uitvoer unit.

Smart Business Card Reader

Een ranke, rechtopstaande scanner die visitekaartjes leest.

SOM

  • Small Object Modeller
Met de introductie van de SOM claimt Canon de eerste te zijn die in staat is 2D scans om te zetten in een 3D model. Amper 12 tweedimensionele scans vanuit verschillende invalshoeken met een digitale (hoeft geen Canon te zijn) en de SOM software heeft binnen enkele minuten een volledig 3D model van het object gecreeerd. Het dan beschikbare model kan worden gepresenteerd in een webbrowser of elk willekeurig 3D modelleringspakket dat de gebruiker ter beschikking staat voor verder verwerking.

SPI

  • Samples Per Inch
Eenheid waarmee de resolutie van digitale afbeeldingen in samples wordt uitgedrukt. Scanners en camera's nemen van een af te beelden scène een bepaald aantal samples per inch. Op een beeldscherm worden die samples vertaald naar pixels, in een afdruk naar dots.

Stramienen

Bij de eerste conversieslag van beeld naar tekst vergelijkt de OCR-software elk karakter pixelgewijs met stramienen die het programma in het geheugen houdt. De software omvat complete stramienen (cijfers, interpunctietekens en speciale tekens) van veelgebruikte lettertypen.