Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

Uitbreidingsconnector

Aansluiting in de PC voor het monteren van een insteekkaart.
Verschillen tussen PCI en VESA Localbus.
Verschillen tussen PCI en VESA Localbus.

Uitbreidingsslot

Elke PC kan uitgebreid worden met bijvoorbeeld een scanner- of een TV-kaart. Hiertoe heeft een PC uitbreidingssleuven, of "slots" aan boord. Je hebt moderne PCI- sleuven, en oudere ISA-sleuven. Beide typen zijn nodig. Hoe meer van elk type aanwezig, hoe beter natuurlijk de mogelijkheid tot uitbreiden.

Ultraportables

Heel kleine en superlichte notebooks. De ultraportables vallen ruwweg in twee categorieën: de eerste groep beslaat overwegend het oppervlak van een velletje B5 (259 bij 208 milimeter). De tweede categorie bevat alle lilliputters onder de draagbare computers (210 bij 150 milimeter).

UMPC

  • Ultramobiele pc
  • Ultra mobile pc
Een uiterst kleine zakcomputer, welke zowel als smartphone als volwaardige computer kan dienen. Het is een complete Windows computer met alle voordelen van dien. Het apparaat heeft geen fysiek toetsenbord, maar maakt gebruik van een virtueel toetsenbord, welke op het scherm wordt geprojecteerd. De computer maakt gebruik van een aanraakscherm (touch screen).
Een UMPC van Samsung.
Een UMPC van Samsung.

Universal Turing machine

Machine beschreven in een verhandeling van de Britse wiskundige Alan Turing. De machine behandelde mechanische, logische en wiskundige processen en voorzag in de opname van zowel instructies als gegevens.

Upgraden

  • Opwaarderen
Het krachtiger maken van een PC. Het verruilen van een bepaalde softwareversie voor nieuwere.

USB-hub

Een soort stekkerdoos voor de USB-aansluiting op de computer. Voor de aansluiting van meer dan twee USB-apparaten, wanneer op het moederbord geen vrije USB-poorten beschikbaar zijn, heb je een zogenaamde hub als verdeler nodig. Deze stekkerdozen zorgen voor de stroomverdeling, waarbij voor de stroomvoorziening van meerdere kleine USB-devices (low power, maximaal 100 mA stroomopname, bijvoorbeeld muizen en toetsenborden) de stroom via de USB-aansluiting van de computer wordt betrokken. Als alternatief hiervoor bevatten enkele hubs hun eigen netvoeding, waarmee ook zwaardere USB-apparaten (high-power, maximaal 500 mA, bijvoorbeeld een camera of scanner) van stroom kunnen worden voorzien. Naast de stroomverdeling heeft de hub nog een andere functie: het apparaat zorgt ervoor dat altijd maar één apparaat data naar de hostcontroller kan sturen. Daaruit blijkt dat een hub méér is dan een eenvoudige parallelschakeling zoals in een stekkerdoos voor de netspanning voorkomt.

USB-poort

  • USB aansluiting
Op een USB-poort kun je (op hoge snelheid) meerdere randapparaten 'doorlussen'.

Utilization

Gegevens over de belasting van zowel de EISA-bus als de processor in verschillende tijdsintervallen, zodat een eventuele bottleneck nauwkeurig in beeld komt.