Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

SBC

 • Single Board Computer
Een complete computer systeem op een enkele printplaat (board).

Schijfloze computers

Computers die geen diskette of harde schijf hebben. Schijfloze computers zijn afhankelijk van een speciaal ROM (bootrom) om gebruikers een interface te bieden waarmee ze op het netwerk kunnen inloggen.

Screenfridge

Koelkastproducent Electrolux bracht in 1999 een koelkast op de markt die rechtstreeks met de buitenwereld in verbinding staat: de Screenfridge. Zoals de naam aangeeft, is de koelkast met een scherm uitgerust, alsmede een modem en barcode scanner. Hiermee kan de consument het Internet op om boodschappen te doen, TV kijken, e-mailen, producten scannen en automatisch betalen. Door bijvoorbeeld de verpakking van een doos eieren langs de scanner te halen, mailt de koelkast een boodschappenlijstje naar de supermarkt. Dit alles is natuurlijk wel erg op Amerika gericht, waar ze een stuk verder zijn met online winkelen. Het bestaande prototype is samen met IT-leverancier ICL ontwikkeld.

SEAC

 • Standards Eastern Automatic Calculator
Naam van de eerste computer die gebruik maakt van transistors; fabrikant is National Bureau of Standards Eastern Automatic Calculator.

Seiko Message Watch

Seiko is een horlogefabrikant. Dit is een precisiehorloge, 's werelds kleinste semafoon en ontvanger van nieuwsberichten ineen. Wel is hier een abonnement aan verbonden van plusminus 3,50 euro per maand. Het abonnement bestaat niet meer.

Seriële kaart

Insteekkaart voor een PC waarop zich één of twee seriële poorten bevinden.

Show control

Een computersysteem dat speciaal is ontwikkeld voor de showbusiness. Het systeem combineert verschillende typen hardware door softwarematige aansturing van licht, geluid en visuele effecten tot een enkel, gesynchroniseerd systeem. Show control wordt gebruikt voor theaterproducties, rockconcerten, multimediapresentaties, outdoorspektakels en soortgelijke evenementen.

Shutdown

Het systeem (computer, server of zelfs netwerk) afsluiten.

Simon

Eerste PC, deze PC werkte met relais en was gebouwd in 1950.

SIPC

 • Simply Interactive Personal Computer
Een eenvoudig voor iedereen toegankelijk systeem dat valt of staat met foutloze Plug and Play faciliteiten.

Sjouwable PC

Maar net draagbare PC of een net niet draagbare PC.

Slot

 • Connector
 • Uitbreidingspositie
Aansluiting in het binnenwerk van de pc waarop allerlei kaarten kunnen worden aangesloten, zoals een modem- of geluidskaart. Meestal zijn enkele al door de fabrikant van het systeem in gebruik genomen. Om behoorlijk op de toekomst te zijn voorbereid moeten er echter nog minstens drie vrij zijn.

Small-Scale-Experimental-Machine

 • Baby
De 'Small-Scale-Experimental-Machine' of 'Baby', zoals de Britse ingenieurs de computer noemden die ze in 1948 op de universiteit van Manchester bouwden. Ondanks zijn liefkozende bijnaam beslaat Baby met zijn honderden draden, knoppen, schakelaars en vacuümbuizen de ruimte van een doorsnee huiskamer. De computer beschikt over 1024 bytes geheugencapaciteit en heeft de rekenkracht van een rekenmachientje voor schoolgaande kinderen. In 1948 werd de 'Small-Scale-Experimental-Machine' ondanks zijn geringe capaciteiten een technologische doorbraak genoemd, omdat het de eerste computer ter wereld was die programma's kon opslaan en draaien. Tot 1948 moesten gebruikers verbindingen 'openen' en weer 'verbreken' om computers te laten rekenen. 'Baby' kwam tot leven op 21 juni 1948 met een programma dat 17 instructies bevatte. Drie jaar later werd er pas een commerciële versie van de computer ontwikkeld door een bedrijf dat in handen was van Sebastian de Ferranti. Fabrikant ICL bracht hem op de markt als de Ferranti Mark 1.

Smartcar

Smartcars zijn niet tegen te houden. Althans, bedrijven als IBM, Delco, Netscape en Sun zijn er behoorlijk gek van. Ze bouwen aan het network vehicle. Naast uiteraard allerlei faciliteiten om in de file alvast met het werk te kunnen beginnen, of op weg naar huis nog even wat te kunnen afmaken, krijgen we als het aan deze bedrijven ligt ook meer vertier in de auto. Op de Comdex in Las Vegas stond er één in de showroom. De techniek droop eraf: je kunt surfen op Internet, e-mail horen en tijdens het rijden vragen naar de weg. Vanuit de Anwb-centrale sturen ze dan een berichtje naar je boordcomputer en je weet onverwijld hoe je naar Tante Truus moet rijden. Dit laatste wordt mogelijk door gebruik te maken van de projectietechnieken die al jaar en dag de gewoonste zaak van de wereld zijn in jachtvliegtuigen. De voorruit is tevens plattegrond; je kunt je ogen op de weg houden. Op dezelfde manier zijn ook alle andere rijfuncties op de voorruit af te lezen. Terwijl je als bestuurder al deze uiterst noodzakelijke zaken afhandelt, kunnen medepassagiers online spelletjes doen en natuurlijk televisie kijken.

Snuffelpaal

Een dedicated computer die programma's draait, waarmee het netwerk wordt afgesnuffeld op eventuele problemen.

Southbridge

Input/output controller op het moederbord.

Stabiel

Zonder problemen draaien. Als een computer of de software bijna niet meer vastloopt (hangt).

Staging

De computer opnieuw inrichten met behulp van een image of via een unattended installatie proces.

Standalone computer

Een systeem dat alleen staat en dus niet aan een andere computer is gekoppeld en geen deel uitmaakt van een netwerk.

Startproces

Als een computer wordt opgestart, lijkt er de eerste seconden niets te gebeuren. In werkelijkheid wordt een aantal gecompliceerde operaties uitgevoerd om te controleren of alle onderdelen naar wens werken en te waarschuwen als er iets mis is. Deze operaties vormen het eerste deel van de opstart (boot-up) van de computer. Dit startproces zorgt ervoor dat het besturingssysteem geladen kan worden. Het besturingssysteem voert vervolgens nog complexere taken uit die niet door de startcode verricht kunnen worden, zoals het regelen van de samenwerking tussen hardware en software.

Stemcomputer

 • Elektronische stemmachine
 • Electronic Voting System
Computer dat gebruikt wordt om te stemmen bij een verkiezing.
Stemcomputer.
Stemcomputer.

Stored Program Computer

Computer waarin zowel programma's als gegevens werden opgeslagen, naar een idee van John Von Neumann.

Stuurchip

Een kleine computer zonder beeldscherm of toetsenbord voor de aansturing van machines, bijvoorbeeld automotoren, chemische reactoren of robots.
Om een mankement aan een auto te vinden wordt vaak een computer gekoppeld aan de stuurchip van de auto.
Om een mankement aan een auto te vinden wordt vaak een computer gekoppeld aan de stuurchip van de auto.

Subnotebooks

 • Mini-notebooks
Een lichtere en kleinere variatie van de normale notebooks.

Sun

Computer die vooral gebruikt wordt in de wetenschappelijke wereld. Sun heeft een eigen operating system, genaamd Sun-OS.

Supercomputers

Supercomputers zijn de krachtigste en snelste computers die gemaakt worden. De modernste voeren veel meer dan één miljard rekenoperaties per seconde uit. Ze worden gebruikt bij ruimtevaartprojecten, wetenschappelijk onderzoek, meteorologisch onderzoek, enz. Supercomputers bestaan uit losstaande onderdelen die met vloeistof gekoeld worden.

Systeem

Verzamelnaam voor alle computers. We noemen een computer een systeem, ongeacht welk type computer dit is.

Systeembronnen

Dit zijn de 'bronnen' in de computer waaruit het besturingssysteem zijn krachten put, ofwel: hardwarebestanddelen die noodzakelijk zijn voor de werking van programma's. Voorbeelden zijn het (RAM)-geheugen, interruptadressen, schijfopslagruimte en dergelijke.

Systeembus

Gemeenschappelijk communicatiekanaal tussen de onderdelen van een computersysteem.

Systeemconfiguratie

Alles waaruit een computersysteem bestaat, zowel hardware als software.

Systeemtijd

Tijd die de computer aangeeft.

System

 • Systeem
 • Computersysteem
 • Computer
Het geheel van hard- en software wat een computersysteem vormt.

System down time

 • Storingstijd
De periode waarin een systeem niet beschikbaar is door een storing.