Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

Railpocket

De NS Reiziger voorzag al haar conducteurs en machinisten van handheld pc's. De handheld pc werd bij NS Reiziger omgedoopt tot Railpocket, voorziet personeel en treinreizigers van actuele (reis)informatie. Met de flashcard kunnen de laatste gegevens worden geupdate in speciale computerzuilen die op elk groot station aanwezig zijn. E-mailen behoort tot de mogelijkheden.

Reboot

  • Reset
  • Herstart
Het herstarten van een computer door het opnieuw inladen van het besturingssysteem.

Rechner

Het Duitse woord voor computer. Op zo'n Rechner zit geen [CTRL]- (control) maar een [STRG]-toets.

Remote administration

Middel om van afstand computer of server te beheren of om problemen op te lossen. Met remote administration hoef je niet achter de server te zitten, maar kan vanaf een willekeurige werkplek, die verbinding heeft met de betreffende server.

Remote besturing

De methode waarmee een PC een andere PC bestuurt. Gewoonlijk bevinden de twee PC's zich op verschillende locaties. U kunt bijvoorbeeld met een laptop in Nijmegen verbinding maken en werken met een PC in Amsterdam.

Remote gebruiker

Degene die met een PC via een verbinding op een andere PC werkt.

Resetknop

Knop op een computer die hardwarematig de computer opnieuw op laat starten. Dit heeft dezelfde uitwerking als de spanning uit en aan zetten. Dit is dus een noodmaatregel omdat hierbij gegevens verloren kunnen gaan.

REX

Een organizer ter grootte van een creditcard. Het apparaatje wordt in een PC-card-aansluiting gestoken, waarna gegevens zoals de agenda, adressen en actie-lijsten met notebook of pc kunnen worden gesynchroniseerd. Op het kaartje zelf zijn de gegevens alleen te bekijken via vijf drukknopjes; mogelijkheden voor invoeren of wijzigen ontbreken.

Root-hub

De root-hub zit als onderdeel van de chipset direct achter de USB-hostcontroller en vormt de uitgangsverdeler voor de computer. Hij heeft gewoonlijk twee poorten, die beide geschikt zijn voor high-power apparaten.