Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

PAC

 • Personal Activity Center
Een geïntegreerd multimedia-systeem dat bestaat uit pc-toepassingen (zoals MS Windows met multimedia extensies, MS Works en WinFAX) en ingebouwde randapparatuur (fax, antwoordapparaat, stereo-installatie met CD speler, radio en mengpaneel).

Palm III

Palm III (een woordspeling: palmt(h)ree staat voor palmboom) is een PDA (Personal Digital Assistant). Deze PDA heeft een infrarood-poort waarmee gebruikers van een Palm III elkaar en bezitters van de oudere PalmPilots informatie kunnen 'toestralen'. Daarvoor moeten de oude handhelds wel worden voorzien van een ROM-upgrade die naast het infrarode zendertje bestaat uit het Palm OS 3.0 en 2 MB geheugen. Deze nieuwe versie van de succesvolle PDA kan verder worden voorzien van een extra insteekkaart, waardoor gegevens via een server kunnen worden uitgewisseld met een netwerk. In de oudere versie is synchronisatie van bestanden alleen mogelijk met een desktop computer.

Palmtop

Een zakcomputer die met een pen bestuurd wordt of is voorzien van een klein toetsenbord.

Palmtop PC

Draagbare PC ter grootte van een handpalm. Enkele bekende merken palmtops zijn PSION, Hewlett Packard en Atari Portfolio. Deze PC kan met een pen bestuurd worden of -wanneer het daarvan voorzien is- met een klein toetsenbord. Op de Palmtop PC, die draait onder een aangepaste versie van Windows CE, staat ook de gebruikelijke software zoals onder andere: Pocket Outlook met kalender, adressenlijst, takenlijst en postmap; NoteTaker, die ingevoerde tekst omzet naar RTF of MS Word-formaat.

Parallelle kaart

Insteekkaart voor een PC waarop zich één of twee parallelle poorten bevinden.

Parallelvectorcomputers

Enkele high-end CPU's die via een snel netwerk met elkaar verbonden zijn.

Pascaline

Machine ontworpen in 1642 door Blaise Pascal. De machine kon optellen en aftrekken.

PC

 • Personal computer
Het is een computer met een eigen processor, geheugen, harddisk, diskettestation, enzovoort. De pc kan zelfstandig werken. Op een pc werkt u doorgaans niet met meerdere personen vandaar de term: Personal.

PC 99

PC 99 is een handvest met specificaties die Intel en Microsoft hebben opgesteld voor een standaard computer. Versie 1.0 van de PC 99 is nagenoeg gelijk aan versie 0.9. Naast een 300 MHz -processor met 128 KB cache moet een pc voor het bedrijfsleven 64 MB RAM bevatten (32 MB voor thuisgebruikers); ondersteuning voor DVD; voorzieningen voor digitale TV; twee USB-poorten; een 56 Kbps modem; netwerkkaart en AGP (advanced graphics port). PC 99 maakt een einde aan de toepassing van de oude ISA bus-sleuven in een computer.

PC CARD

Uitbreidingskaarten voor notebooks die werken volgens een standaard systeem. Voorheen PCMCIA genoemd. Alle moderne notebooks en sommige desktops ondersteunen minstens twee PC Cards. Voorbeelden zijn flash-cards, harde schijven, modems, netwerkkaarten en of cards voor koppeling met een digitale camera.

PC Card Keuze

Vijf tips om u te helpen bij het vinden van de juiste PC Card.
 1. Zoek een kaart die rekening houdt met beperkte energievoorraad van een portable computer. Sommige PC Cards gebruiken veel stroom, ook als ze standby zijn. Kies dus een kaart die zichzelf automatisch in een spaarstand schakelt, zodra hij niet actief is om de accu van de notebook zoveel mogelijk te sparen.
 2. Als u een netwerkkaart zoekt, is het eerste waar u op let de compatibiliteit van uw netwerksysteem en bijpassende aansluiting op de gebruikte netwerkkabel. Sommige kaarten hebben een full duplex architectuur. Daarmee is het mogelijk om tegelijkertijd te zenden en te ontvangen, zodat de data-througput effectief verdubbeld wordt. Er zijn ook kaarten met een automatische alarmfunctie, die waarschuwt bij fouten in het systeem, bijvoorbeeld een losgeraakte kabel.
 3. Koop een Plug&Play kaart die tevens hot swappable is. Dit betekent dat een PC Card gewoon uit het PC Card slot genomen en vervangen kan worden door een andere, zonder dat de notebook uitgezet hoeft te worden. Dit spaart tijd en moeite. Bij modems en andere communicatiekaarten (ISDN, netwerk etc) moet wel eerst de datacommunicatie gestopt worden, voordat de kaart wordt verwijderd. Anders krijgt u te maken met onvolledige of foute transmissies.
 4. Vergewis u ervan dat de kaart gemakkelijk te installeren en te configureren is. Het beste installatieprogramma zoekt automatisch toegang tot de computerhardware en past vanzelf de configuratie aan. Daarvoor moet de installatiesoftware in staat zijn om de gebruikte hardware en de PC Card software te herkennen, de noodzakelijke drivers en applicatiesoftware te laden en de systeemfiles aan te passen.
 5. Voor individuele gebruikers is het van belang dat zij met hun vragen en problemen terecht kunnen bij een service telefoon. Dit kan de technische dienst zijn van het eigen bedrijf of een hotline van de leverancier. U doet er goed aan om vooraf te informeren welke ondersteuning geboden wordt. Een helpdesk moet bij voorkeur zeven dagen per week en ook buiten kantooruren bereikbaar zijn. Kijk ook vooraf of bij de kaart zelf soms troubleshooting informatie geleverd wordt.

PC Card-adaptor

Maakt verbinding tussen een PC Card-insteekslot en een pc.

PCI

 • Peripheral Component Interconnect
Een standaard voor localbus-aansluitingen. Het is een busafspraak van Intel, die het mogelijk maakt om randapparatuur, zoals videokaarten en diskcontrollers, op kloksnelheid met elkaar te laten communiceren. Dit is dus met 25 of 33 MHz in plaats van de 8 MHz waarmee meestal over de bus wordt gecommuniceerd.
Vijf PCI-sloten op een moederbord.
Vijf PCI-sloten op een moederbord.
Moederbord.
Moederbord.

PCI bridge

 • Peripheral Component Interconnect bridge
Een databus-standaard welke is ontworpen door Intel. Met PCI is het mogelijk om razendsnel gegevens uit te wisselen over het moederbord. Een PCI bridge is een brug tussen de PCI-bus en andere delen van de computer.

PCI Bussnelheid

De snelheid waarmee de PCI-bus gegevens verwerkt. De PCI-bus wordt gebruikt voor speciale insteekkaarten die op hoge snelheid samenwerken met het moederbord. (MHz).

PCI Express

 • 3GIO
 • Third Generation IO
PCI Express is een goedkope, goed schaalbare, algemeen bruikbare seriële I/O-architectuur. De PCI Express-specificatie is oorspronkelijk door AWG (de Araphoe Working Group) ontwikkeld en naderhand aan de PCI-SIG overgedragen. Dit is de opvolger van de pci- en agp-bus en wordt voornamelijk gebruikt door grafische kaarten.

PCI slot

Uitbredingssleuf in de computer voor PCI-kaarten, bijvoorbeeld video-, netwerk- en modemkaarten.
5 PCI-sloten op een moederbord.
5 PCI-sloten op een moederbord.
Moederbord.
Moederbord.

PCI-64

Dit is een uitbreiding van de PCI-bus, die niet op 33 MHz, maar op 66 MHz loopt en 64 in plaats van 32 bits breed is. Daarmee komt de maximale datadoorvoer op 533 MB/s. Het slot zelf is een stukje langer.

PCI-bus

De PCI-bus is er in twee uitvoeringen. De meest voorkomende heeft een snelheid van 33 MHz, de andere 66 MHz. Beide werken met een 64-bits busstructuur. Het grote voordeel van PCI ten opzichte van de VESA local bus is de busmastering. Hierdoor lijken de kaarten sneller te zijn dan de 33 MHz van de VESA local bus. Iedere PCI-kaart heeft een eigen processor die alles regelt en aanstuurt.

PCI-X

PCI-X is een door Compaq, HP en IBM ontwikkelde bustechnologie. PCI-X is niet uit het niets ontwikkeld, maar meer een evolutionaire ontwikkeling van de bestaande PCI-bustechnologie. De genoemde bedrijven en OEM's, chip- en hardwarefabrikanten werken met de PCI-SIG samen om een complete PCI-X-oplossing te bieden, die op een brede ondersteuning in de industrie kan rekenen. De PCI-X tehcnologie verhoogt de capiciteit van de bus aanzienlijk, van 133 MB/s bij 32 bit naar 1066 MB/s bij 64 bit/133 MHz. Verschillende technieken hebben het mogelijk gemaakt om tot deze snelheden en bandbreedte te komen. Zo maakt PCI-X gebruik van een register-to-register-ontwerp, transaction byte count en optimized wait states. Tevens zijn er verschillende verbeteringen aan het PCI-X-busprotocol aangebracht, waaronder voorzieningen voor fault isolation en tolerance en heeft men een aantal verbeteringen aangebracht om de bus efficiënter te maken.

PCTV

Dit is een tv met pc-functionaliteit.

PDA

 • Personal Digital Assistant
Een term voor een hand-held computer die voorziet in bepaalde functies zoals het organiseren van persoonlijke gegevens, zoals het bijhouden van een agenda en het maken van aantekeningen. De PDA-apparaten maken vaak voor de invoer gebruik van een pen in plaats van een toetsenbord of een muis. Alle software van een PDA is firmware die in het apparaat is ingebouwd; aanvullende software wordt meestal geïnstalleerd door middel van een insteekkaart of vergelijkbaar apparaat. Voor de opslag van gegevens gebruikt een PDA flash memory in plaats van harde schijven. Voor communicatiedoeleinden gebruikt een PDA cellulaire of draadloze techniek die vaak in het systeem is ingebouwd maar ook kan worden toegevoegd of uitgebreid door middel van een PC-kaart.

PDA carholder

Een houder voor in de auto voor de pda. Handig hulpmiddel om de PDA op een zichtbare plek in de auto te hebben, zodat je tijdens de rit gebruik kan maken van de navigatiesoftware.
Houder voor de PDA.
Houder voor de PDA.

Pen computers

Computer die in plaats van een keyboard met een pen wordt bediend. De pencomputer simuleert het gewone papierblok en de pen. Een pencomputer is ongeveer net zo groot als een papierblok, alleen wat dikker. Om deze eenvoud te bereiken moet een pencomputer aan twee voorwaarden doen: hij moet de bewegingen van de pen registreren en deze bewegingen in tekens of in betekenisvolle functies vertalen.

Personal Computer

 • PC
Het is een computer met een eigen processor, geheugen, harddisk, diskettestation, enzovoort. De pc kan zelfstandig werken. Op een pc werkt u doorgaans niet met meerdere personen vandaar de term: Personal.

Personal conferencing

 • Desktop conferencing
Het gaat hierbij om een verbinding tussen twee computersystemen, waardoor twee personen beeld, geluid, data en applicaties kunnen delen.

Personal Digital Assistent

 • PDA
Een term voor een hand-held computer die voorziet in bepaalde functies zoals het organiseren van persoonlijke gegevens, zoals het bijhouden van een agenda en het maken van aantekeningen. De huidige PDA-apparaten maken voor de invoer gebruik van een pen in plaats van een toetsenbord of een muis. Alle software van een PDA is firmware die in het apparaat is ingebouwd; aanvullende software wordt meestal geïnstalleerd door middel van een insteekkaart of vergelijkbaar apparaat. Voor de opslag van gegevens gebruikt een PDA flash memory in plaats van harde schijven. Voor communicatiedoeleinden gebruikt een PDA cellulaire of draadloze techniek die vaak in het systeem is ingebouwd maar ook kan worden toegevoegd of uitgebreid door middel van een PC-kaart.

PicoBTX

Een type BTX-specificatie voor moederborden. Een picoBTX heeft een afmeting van 8,0 inch bij 10,5 inch. De PicoBTX standaard bevat één of twee uitbreidingssleuven en heeft vier mounting holes (schroefgaten in moederbord). Een PicoBTX kast heeft meestal een 3,5 inch en een 5,25 inch stationmogelijkheid.
Schematische weergave van een picoBTX moederbord.
Schematische weergave van een picoBTX moederbord.
Voorbeeld van een picoBTX moederbord en type kast waarvoor het is ontworpen.
Voorbeeld van een picoBTX moederbord en type kast waarvoor het is ontworpen.

PIIX PCI-to-ISA-bridge

Dit deel van de chipset verzorgt de communicatie tussen de ISA- en IDE-bus en de PCI-bus.
De PIIX 2 chip.
De PIIX 2 chip.

Poort

 • Aansluiting
Om ervoor te zorgen dat allerlei randapparatuur zoals printers en scanners aangesloten kunnen worden op de computer heeft deze verschillende poorten (zoiets als een stopcontact). Er bestaan seriële of parallelle poorten. Het verschil zit in de manier waarop de computergegevens verstuurd worden. Een parallelpoort kan meer gegevens per seconde versturen dan een seriële aansluiting. Er zijn verschillende soorten poorten:
 1. een adapterkaart waarmee een server op een netwerk wordt aangesloten,
 2. een seriële 232-poort,
 3. een TCP/IP-poort,
 4. een printerpoort.

Port-replicator

Met een port-replicator kan de gebruiker zijn notebook via enkele handgrepen met alle randapparatuur (monitor, toetsenbord, muis, printer, etc) verbinden of ervan loskoppelen.

Portable PC

 • Draagbare PC
Een draagbare PC is er in verschillende maten en wordt onderverdeeld in Laptops, Notebooks en Palmtops.

POST

 • Power On Selftest
De test die een PC uitvoert als hij opstart. Meestal ziet men dit als het tellen van het geheugen. De POST zit ingebouwd in de BIOS van de PC.

Post-card

Hulpmiddel op een moederbord, bestaande uit vier LED's die u ingeval van problemen perfect aangeven waar het probleem zich bevindt.

Pratende computer

Automatische beantwoorders door middel van een computer.

PS/1

 • Personal System /1
Imiddels verouderde reeks van IBM-computers voor de thuisgebruiker.

PS/2

 • Personal System 2
Een speciale PC die IBM rond 1987 speciaal voor de zakelijke markt heeft geintroduceerd. De PS/2 aansluitingen die op de pc nog wel gebruikt worden zijn van dit type systeem afkomstig.

PS/2-aansluiting

 • PS/2-poort
 • PS/2-interface
 • Auxiliary Port
Een seriële aansluiting voor invoerapparaten, zoals muizen, toetsenborden, handscanners en trackballs. De PS/2-interface is/was een van de standaard aansluitingen die op computers te vinden zijn. Op een PS/2-aansluiting kan slechts één invoerapparaat worden aangesloten, zodat een computer altijd twee aansluitingen nodig heeft (toetsenbord en muis). Afhankelijk van de kleur van de aansluiting, kan een toetsenbord (violet) of een muis (groen) worden aangesloten. De PS/2-aansluiting wordt steeds meer vervangen door de USB-aansluiting, waarbij er meer verschillende apparaten op een aansluiting aangesloten kan worden.
PS/2 aansluiting voor het toetsenbord (violet) en muis (groen).
PS/2 aansluiting voor het toetsenbord (violet) en muis (groen).