Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

OEM

  • Original Equipment Manufacturer
Indien er achter bijvoorbeeld een insteekkaart (OEM) staat, wordt hiermee bedoeld dat de kaart samen met een systeem wordt verkocht en theoretisch niet afzonderlijk verkocht mag worden. Sommige leveranciers verkopen deze kaart los en kunnen hem tegen een lagere prijs aanbieden.

OLPC

  • One Laptop Per Child
Een project van de MIT Media Lab, met als doel dat ieder kind uit de derde wereld landen te voorzien van een laptop voor onderwijsdoeleinden. In januari 2005 was een onderzoek gestart om een 100 dollar laptop te ontwikkelen. Om het doel te bereiken werd een stichting opgericht met de naam OLPC (One Laptop per Child), welke onafhankelijk opareert van MIT. Met het ontwerp van de laptop (die inmiddels al 175 dollar kost) is rekening gehouden met de leefomstandigheden van de doelgroep. De laptop zelf heeft de naam XO gekregen.
De 100 Dollar laptop van het project OLPC.
De 100 Dollar laptop van het project OLPC.

Omgevingsaspecten voor de computer

De omgeving waarin de computer staat, moet aan bepaalde eisen voldoen. Omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op het functioneren van de computer zijn onder andere:
  • statische elektriciteit
  • vochtigheid
  • temperatuur
  • stof
  • magneetvelden
  • spanningsonderbrekingen
  • trillingen en schokken.

Omgevingsverlichting

Met omgevingsverlichting wordt de belichting op de werkplek bedoeld. De belichting is afhankelijk van de sterkte van de lichtbron in combinatie met onder andere de kleur van wanden, gordijnen, vloerbedekking en plafond. Lichtbronnen moeten goed worden afgeschermd om verblinding en hinderlijke reflectie in het beeldscherm te voorkomen.

On line ondersteuning

Digitale ondersteuning bij het gebruik van de computer, meestal via Internet. De gebruiker kan met een modem informatie ophalen van een bepaalde website of hij kan bijvoorbeeld via e-mail vragen stellen aan de helpdesk.

On-board I/O

Onboard I/O is een term die gebruikt wordt in relatie tot een moederbord. Het houdt in dat het moederbord standaard is voorzien van alle transportgemakken zoals serieel, parallel, floppy, harddisk, enzovoorts. Er zijn daarvoor dus geen aparte insteekkaarten meer nodig.

On-the-fly

Wijzigingen doorvoeren zonder de PC te herstarten.

Onboard

Onboard betekent ingebouwd. De term wordt onder andere gebruikt in relatie tot een moederbord: bijvoorbeeld een moederbord met een ingebouwde geluidschip.

Online

Bij informatie: informatie die ter beschikking is op een een computersysteem of netwerk.

Open architectuur

Zegt iets over de bouw van de PC. Bij een open architectuur beschikt de PC over een aantal algemeen toepasbare uitbreidingssleuven. Op deze sleuven kunnen willekeurige uitbreidingskaarten gestoken worden.

Operator Interface

De wijze waarop de programma's gepresenteerd worden en bediend kunnen worden via een beeldscherm voor een operator. Bij procescomputers gebruikt men de term operator interface, terwijl men het bij personal computers (pc's) over een user interface heeft.

Opwaarderen/herinstalleren

Opwaarderen en herinstalleren van programmatuur verschillen qua procedure niet van elkaar. Echter, in het geval van opwaarderen wordt een nieuwe versie over een oude geplaatst. Bij een herinstallatie wordt de programmatuur over dezelfde reeds bestaande programmatuur geschreven.

Output beheer

Beheer van output van een computer. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het registreren van documenten die op een specifieke printer zijn afgedrukt of het automatisch aanmaken van kopieën van een document (op papier of op de optische schijf).